Hirdetés
. Hirdetés

Így halmozódnak fel a mesterséges nanoanyagok a környezetben

|

A felfedezés új megvilágításba helyezi a mesterséges nanoanyagok viselkedését.

Hirdetés

Az Environmental Science & Technology című folyóiratban közzétett tanulmány megállapítja, hogy bizonyos nanoanyagok fénynek való kitettsége befolyásolhatja környezeti átalakulásukat, sorsukat és végső soron toxicitásukat. A felfedezés új megvilágításba helyezi a mesterséges nanoanyagok viselkedését. Betekintést enged abba is, hogy miként lehet jobban megtervezni az ilyen anyagokat számos kereskedelmi alkalmazáshoz anélkül, hogy ez hatással lenne a környezetre vagy az emberi egészségre.

"A nanoanyagok ma már mindenütt jelen vannak a világunkban, és megtalálhatók olyan hétköznapi termékekben, mint a napvédő krémek, kozmetikumok és ruházat. Nap mint nap új nanoanyagok kereskedelmi felhasználását fontolgatják, de vajon tényleg értjük-e, hogyan bomlanak le ezek az anyagok a környezetben, és milyen következményekkel járnak? Tanulmányunk arról szól, hogy van még mit tanulnunk, mielőtt újabb nanoanyagot engednénk a világba" - mondta Dr. Danmeng Shuai, a George Washington Egyetem építő- és környezetmérnöki docense, a tanulmány társvezetője.

Hirdetés

A tanulmányt készítő kutatók a grafitos szén-nitridet, egy olyan újonnan megjelenő, mesterséges nanoanyagot vizsgáltak, amelynek használatát széles körben fontolóra vettek vízkezelés, légtisztítás, antimikrobiális anyagok, energiatárolás, elektronika, orvosbiológiai terápia és más célokra. Erről a nanoanyagról korábban azt hitték, hogy rendkívül stabil, és csak hidroxilgyökök, egy igen erős oxidálószer jelenlétében bomlik le.

A kutatócsoport azonban megállapította, hogy a nanoanyag hidroxilgyökök általi bomlását a fény is befolyásolja: a nanoanyag fény hatására gyorsan lebomlik, de fény nélkül csak lassan. A kutatók szerint ez aggodalomra ad okot a nanoanyag vélt stabilitásával és ipari felhasználásának lehetőségével kapcsolatban.

"Tanulmányunk rávilágít a mesterséges nanoanyagok fennmaradására vagy lebomolására a környezetben, valamint a potenciális toxicitásukra is. Arra is rámutat, hogy hol van szükség további kutatásokra, hogy a jövőbeni nanoanyagok tervezését irányítani lehessen, amelyek így stabilabbak lehetnek és nem károsítják a környezetet" - mondta Mengqiao Li, a tanulmány első szerzője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.