Hirdetés
. Hirdetés

Információvadászat

|

A Montana Zrt. működés közben mutatta be saját fejlesztésű tudásmenedzsment rendszere, az Infovadász legújabb alkalmazását, amelyet a Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében fejlesztett ki az ORFK részére.

Hirdetés

A több évnyi kutatási-fejlesztési munkával létrehozott rendszerrel a rendőrségi nyomozók a különböző forrásokból származó, elektronikus formában rendelkezésre álló, de alapvetően strukturálatlan szöveges adathalmazokban és adatbázisokban - a cég állítása szerint korábban információkeresésre szánt idő 9 százaléka alatt - megtalálják a releváns információkat. A különböző bűncselekmények tartalom alapján összekapcsolhatók, az egyes információtöredékek csoportosíthatók, ezáltal a korábban nem látszó összefüggések és tendenciák is felismerhetővé válnak. A projektben részt vett többek között a a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete és az MTA Nyelvtudományi Intézete is.

A hagyományos, karakter-alapú keresőkkel szemben az Infovadászban alkalmazott technológia, amely egy brit technológia továbbfejlesztése, intelligens keresést biztosít a mögé épített tudásbázis alapján. Ennek a tudásbázisnak az elkészítésében számos határtudomány - többek között a strukturalista nyelvészet vagy a matematikai nyelvészet - eredményeit felhasználták. A rendőrségi változat mögé többek között beépítették például a teljes Büntető Törvénykönyvet, valamint szinonimaszótárakat.

Az internetes keresőmotorokhoz képest a Montana technológiája egyszer több és kevesebb. Egyrészről ugyanis nem keres mindenhol a világhálón, ugyanis hatékony alkalmazásához meg kell határozni a keresési kört, például jelen esetben a különböző rendőrségi adatbázisokat, másrészről azonban egy ilyen körülhatárolt halmazban intelligensen, a szövegösszefüggéseket figyelembe véve tud keresni nemcsak meghatározott karakterláncokra, hanem szavakra és azok szinonimáira, valamint a közöttük lévő kapcsolatra.

A sajtótájékoztatón Vadász Pál, a Montana Zrt. elnök-vezérigazgatója, hangsúlyozta: a technológiának csak egy lehetséges alkalmazása a rendőrségnek átadott rendszer. Bevethető a közigazgatás számos területén, de az egészségügyben, az orvosi, a biokémiai és a gyógyszerkutatások világában, a banki és a biztosítási területeken, sőt akár a konkurens cégek és a sajtó figyelését is hathatósan segítheti. A tudásmenedzsment rendszer a levéltárak számára is kiváló megoldás, a jövő kutatóközpontjainak pedig elengedhetetlen informatikai eszközévé válhat.

2007 novembere óta, szintén a Jedlik Program keretében elnyert 755 millió 130 ezer forint vissza nem térítendő támogatással, valamint 145 millió 450 ezer forint önrésszel, a Montana által vezetett konzorcium a Vám- és Pénzügyőrség részére fejleszt egy újabb Infovadász alkalmazást, ez esetben egy vám specifikus tudásalapú támogató rendszert, a Szegedi Egyetem és az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet részvételével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.