Hirdetés
. Hirdetés

Internet = jólét?

|

A szélessávú internethozzáférések általános gazdagságot hoznak az emberiségnek, állítja a Cisco jövőkutatója.

Hirdetés

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a számítógépek, hálózatok és tárolórendszerek a mostaninál több ezerszer gyorsabb működésre képesek. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ennek köszönhetően a sci-fi történetek, jövőbeli kütyük valósággá válnak. A Network World megtette ezt, cikksorozatunkban pedig közreadjuk, mire jutottak a jövőt illetően. Optikai processzorok, kvantumszámítógépek, szuperszámítógépek teljesítményével vetekedő okostelefonok, hogy csak néhány példát említsünk a témák közül.

Egy tényező azonban minden vizsgált eszköz és szolgáltatás esetében azonos. A technológia elképesztő tempóban fejlődik, a változások pedig nagyon gyorsan, minden korábbinál nagyobb tempóban következnek be. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekeres időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

broadband szélessávú Internet
broadband szélessávú Internet

Valóban globális Internet - és piactér
Mához 25 évre a Világháló földrajzi helytől függetlenül közel ugyanolyan sebességgel és minőségben lesz elérhető. Ezt a terjedést elősegíti az IPv6 addigra teljesen általánossá válása (hogy erre mi szükség van, az ebből a cikkünkből kiderül). „Akkorra már csak szélessávú hozzáférések lesznek a világon, több tíz megabites sebességgel, bárhol is legyünk a Földön" - jósolta a Cisco jövőkutatója, Fred Baker.

Habár a fejlett világban úgy tűnik, hogy ezt a szintet már ma is viszonylag sokfelé elérjük, ne feledjük, hogy jelenleg a világ népességének még 30 százaléka sem fér hozzá az Internethez. Többek között az olyan, ebben a tekintetben elmaradott régiók tehetnek erről, mint Afrika, ahol mindössze 11 százalékos a penetráció, az Internet World Stats adatai szerint. Az előttünk álló negyed évszázad azonban megváltoztat mindent e téren, a fekete kontinens utol fogja érni az észak-amerikai országok jelenlegi szintjét, ahol az internethasználat a lakosság több mint 80 százalékánál nem luxus, hanem általánosan bevett gyakorlat.

Baker ugyanakkor a szélessávú hozzáférések általánossá válását összekötötte egyfajta utópisztikus ábrándozással. „Szeretném azt hinni, hogy a jólét, a gazdagság nem újraelosztással fogja felemelni a szegényebb rétegeket, hanem azáltal, hogy azt munkával máshol is előteremtik. Általánosan nagyobb jólét vár ránk, még olyan helyeken is, ahol ez ma egyáltalán nem jellemző. Leginkább ebben látom az internettechnológia értékét. A dagály nem csak az én csónakomat vagy az ön csónakját emeli magasba, hanem mindannyiunkét" - festette le saját optimista jövőképét a Cisco szakembere.

Valóban előttünk áll egyfajta globális jólét létrejötte? Megváltozik-e az ember pusztán a fejlett(ebb) kommunikációs készségeknek köszönhetően? Nem nyílik tovább a gazdag és a szegény között az olló, hanem inkább összezárul? Nem lennénk meglepődve, ha olvasóink között is lennének ebben kételkedők...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.