Hirdetés
. Hirdetés

Két kórokozó, egy vizsgálat

|

Bár az eddigi ismeretek szerint a koronavírus okozta fertőzés szövődményei jóval súlyosabbak lehetnek, mint az influenzáé, a tünetei nagyon hasonlóak, így a kezdeti jeleket észlelő betegek és orvosok sokszor nem tudják eldönteni, hogy melyik betegséget is kapták el.

Hirdetés

Egyértelműen felszálló ágban van Magyarországon a koronavírus-járvány, és sajnos a következő hetekben is nagyon sok új betegre lehet számítani. Ezt támasztják alá a több mint húszéves vírusdiagnosztikai tapasztalattal bíró Neumann Labs adatai is. Öt laboratóriumi robot segítségével nyár óta több mint 50 ezer PCR-vizsgálatot végeztek el a diagnosztikai laborban, tapasztalataik szerint az utóbbi időszakban a pozitív tesztek aránya 20 százalék fölé emelkedett.
Nehezíti a helyzetet az őszi-téli időszakra várható szezonális influenzajárvány közeledése, amely egyes években a lakosság akár 20 százalékát is megbetegíti. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik egyszerre kapják el a koronavírust és az influenzát, esetükben kétszer akkora az esély a halálos kimenetelre. A két járvány együttes jelenléte miatt az elkövetkező hónapok során tovább nő az egészségügyi és diagnosztikai ellátásra nehezedő nyomás.
Ezt a terhelést erősíti az is, hogy a különböző eredetű légúti fertőzések (SARS-CoV-2, influenza) tünetei - így például a láz, köhögés, fáradtság, ízületi fájdalom - nagyon hasonlóak, így a betegséget észlelő emberek nem tudhatják biztosan, melyik vírust kapták el.

Erre a problémára ad megbízható választ a Neumann Labs november 10-től forgalomba kerülő kombinált PCR tesztje, amely egyetlen vizsgálattal képes kimutatni mindkét kórokozót.
Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetőjének magyarázata szerint a nukleinsav-alapú PCR-tesztet kiegészítették az influenza A és B típusainak vizsgálataival, így egyetlen tesztet elvégezve szinte százszázalékos biztonsággal, akár otthon, önmintavételezéssel megállapítható, melyik vírus okozta a fertőzést.
A magyar biotechnológiai cég által kínált tesztmetódus magánszemélyek számára is elérhető, de vállalkozásoknak is kínálnak költséghatékony megoldásokat.

Nyíri Miklós hangsúlyozta, hogy a gyorstesztek kifejezetten nem ajánlottak tünetmentes személyek tesztelésére, és ha negatív eredményt adnak, azt meg kell erősíteni PCR-teszttel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.