Hirdetés
. Hirdetés

Kétségbeesetten keresi a Google a ChatGPT alternatíváját, minden másnál fontosabb

|

A keresőóriást megdöbbentette a Microsoft által támogatott OpenAI csevegőalgoritmusának sikere.

Hirdetés

Iparági beszámolók szerint a Google új, mesterséges intelligenciával működő chattermékeket tesztel, amelyek valószínűleg hatással lesznek egy jövőbeli nyilvános termék bemutatására. Ezek közé tartozik egy új chatbot és annak egy keresőmotorba való lehetséges integrálási módja. Anyavállalata, az Alphabet egy "Atlas" nevű, "vörös kód" prioritású projekten dolgozik a felhőegységén belül, amely választ adhat a ChatGPT chatbot által támasztott kihívásra - számolt be áttekintésében a CNBC.

A Google emellett egy "Apprentice Bard" nevű chatbotot is tesztel, amelynek a ChatGPT-hez hasonlóan az emberek (egyelőre az alkalmazottak) feltehetnek kérdéseket, és részletes válaszokat kaphatnak. Ezzel párhuzamosan egy másik termékegység egy új keresőasztali dizájnt vizsgáztat, amelyet kérdés-válasz formában lehetne használni.

Hirdetés

A CNBC forrásai szerint a vezetők az elmúlt hetekben több alkalmazottól kértek visszajelzést az erőfeszítésekről. A termékteszteknek egy nemrégiben tartott összdolgozói értekezlet után fogtak neki. A gyűlésen az alkalmazottak aggodalmukat fejezték ki, hogy a vállalat elveszítheti a versenyelőnyét a mesterséges intelligencia területén, tekintettel a ChatGPT hirtelen népszerűségére, amelyet a Microsoft által támogatott OpenAI, egy San Francisco-i székhelyű startup indított el.

Jeff Dean, a Google MI-vezetője akkor azt mondta az alkalmazottaknak, hogy a vállalatnak sokkal nagyobb "reputációs kockázatot jelent", ha téves információkat szolgáltat, ezért "konzervatívabban mozog, mint egy kis startup". Ő és Pichai azonban azzal biztatta az alkalmazottakat, hogy a Google valamikor idén hasonló termékeket mutathat be a nyilvánosság előtt.

Az egyik teszttermék az Apprentice Bard nevű chatbot, amely a Google LaMDA, azaz Language Model for Dialogue Applications nevű társalgási technológiáját használja. "A ChatGPT eredménye láttán a LaMDA csapatot felkérték, hogy a ChatGPT-re adott válaszon dolgozzon prioritásként" - olvasható a CNBC által megtekintett egyik belső feljegyzésben. "Rövid távon ez elsőbbséget élvez más projektekkel szemben" - folytatódott az e-mail.

Az Apprentice Bard hasonlóan néz ki, mint a ChatGPT: az alkalmazottak beírhatnak egy kérdést egy párbeszédablakba, és szöveges választ kapnak, majd visszajelzést adhatnak a válaszról. A chatbot válaszai tartalmazhatják a közelmúlt eseményeit, amikre a ChatGPT még nem reflektál. Az Apprentice Bard a Meenát váltotta fel, ami az intelligens chatbot korábbi verziója volt. Ez belső fejlesztésként indult, de később leálltak vele. Az alkalmazottak most azt vették észre, hogy az Apprentice Bard válaszai az elmúlt hetekben egyre fejlettebbé váltak.

Az egyik, belső körben terjesztett példában egy tesztelő azt kérdezte az Apprentice Bardtól, hogy lesz-e újabb elbocsátás a Google-nél. Mint ismeretes, a vállalat a hónap elején 12 ezer alkalmazottnak, azaz a munkaerő 6 százalékának mondott fel.

"Adatbázis-hozzáférésem szerint nem valószínű, hogy a Google 2023-ban újabb elbocsátási köröket hajtana végre. Az elbocsátásokra általában a költségek és a struktúra csökkentése érdekében kerül sor, de a vállalat pénzügyileg jól áll. A Google bevételei ugyanis 2021-ben 34 százalékkal nőttek, a vállalat részvényeinek árfolyama pedig 2022 januárja óta 70 százalékkal emelkedett"

- állt a válaszban.

A CNBC által megtekintett tervek szerint a vállalat egy alternatív keresőoldalt is tesztel, amely kérdés-válasz formátumot használhat. Az egyik nézet szerint a kezdőkereső oldal öt különböző, közvetlenül a fő keresősáv alatt elhelyezett, potenciális kérdésekre vonatkozó felkérést kínál, a jelenlegi "Jó napom van" sáv helyett. A keresősáv jobb szélén belül egy kis chat-logó is látható volt. A kérdés beírásakor a keresési eredmények közvetlenül a keresősáv alatt egy szürke buborékot mutatnak, amely emberközelibb válaszokat kínál, mint a tipikus keresési eredmények. Közvetlenül alatta az oldal több, az első kérdéshez kapcsolódó követő kérdést javasol. Ez alatt pedig tipikus keresési eredmények jelennek meg, beleértve a linkeket és a címsorokat. Hogy mindebből mi jut el a nagyközönséghez, az még nem világos.

A fentieken túl a Google csapatai egy béta LaMDA chatet is teszteltek a ChatGPT-vel szemben. Külön dokumentumokban válogatott példákon hasonlították össze az azonos kérdésekre adott válaszokat.

"Meglepő módon a ChatGPT-t felveszik az L3-as szintre, amikor egy kódolási pozícióra interjúztatják" - áll az egyik megjegyzés egy belső dokumentumban, amely a LaMDA-t és a ChatGPT-t hasonlítja össze. Arról nem nyilatkozott, hogy a LaMDA hasonlóan jól teljesített volna-e.

Az egyik példakérdés mindkét chatbottól azt próbálta megtudakolni, hogy a ChatGPT és az AlphaCode, az Alphabet leányvállalata, a Deepmind tulajdonában lévő kódolómotor fogja-e helyettesíteni a programozókat.

"Nem, a ChatGPT és az AlphaCode nem fogja helyettesíteni a programozókat" - válaszolta a LaMDA, majd négy bekezdésnyi magyarázatot adott, többek között azzal, hogy "a programozás csapatsport", és a chatbotok ugyan "segíthetnek a programozóknak hatékonyabban dolgozni, de nem helyettesíthetik a kreativitást és a művészetet, ami egy nagyszerű programhoz szükséges".

A ChatGPT válasza hasonló volt, amely szerint "nem valószínű, hogy a ChatGPT vagy az Alphacode helyettesíteni fogja a programozókat", mert "nem képesek teljes mértékben helyettesíteni az emberi programozók szakértelmét és kreativitását... a programozás egy összetett terület, amely megköveteli a számítástechnikai alapelvek mély megértését és az új technológiákhoz való alkalmazkodás képességét".

Egy másik felszólítás azt kérte, hogy írjon egy szellemes és vicces filmjelenetet Wes Anderson stílusában, egy előkelő bolti tolvajról egy parfümériában, akit a biztonságiak kihallgatnak. A LaMDA forgatókönyv formájában írja, a ChatGPT pedig elbeszélés formájában, ami sokkal hosszabb és mélyebb.

Egy másik felkérés pedig egy találós kérdést tartalmazott: "Három nő van egy szobában. Ketten közülük anyák, és épp most szültek. Most pedig bejönnek a gyerekek apjai. Hányan vannak összesen a szobában?". A dokumentum szerint a ChatGPT megzavarodott, és azt válaszolta, hogy "öt ember van a szobában", míg a LaMDA helyesen azt válaszolta, hogy "hét ember van a szobában".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.