Hirdetés
. Hirdetés

Kútba esett a T-Mobile felvásárlása

|

A német vállalat amerikai leánya 39 milliárd dollárért kelhetett volna el. De miért mondott le az AT&T róla? Cikkünkből kiderül.

Hirdetés

AT&T T-Mobile USA logo
AT&T T-Mobile USA logo

Egy hónapja még annak latolgattuk a lehetőségét, hogy az Amerikai Szövetségi Kommunikációs Hatóság (FCC) tiltó döntése ellenére tető alá tudja-e hozni a két óriáscég az egyesülést. Az AT&T már régen szemet vetett a T-Mobile USA-ra, ám nászukat mind az FCC, mind az igazságügyi minisztérium (DOJ) megfúrta. A távközlési vállalatnál egy hónapig csűrték-csavarták a dolgot, és mostanra döntés született.

Döntés, mely szerint a közel 40 milliárd dolláros ajánlatát visszavonja az AT&T, így a T-Mobile USA továbbra is különálló szereplő marad az észak-amerikai piacon. Randall Stephenson, az előbbi vezérigazgatója egy közleményben úgy nyilatkozott, hogy vállalata folytatni fogja saját szolgáltatásainak fejlesztését. A helyi piacon szintén szűkösnek bizonyuló frekvenciatartomány problémáját orvosolandó, a Qualcomm birtokában levő 700 MHz-es spektrumot vásárolná meg az AT&T, potom 1,9 milliárd dollárért, ha az FCC rábólint az ügyletre. Stephenson egyébként nyilvánosan megsürgette a döntéshozókat újabb frekvenciasávok felszabadítására, a mobil szélessávú kapcsolatok igényeinek kiszolgálása végett.

Természetesen ezen a téren komoly segítséget jelentett volna a T-Mobile (és spektrumának) bekebelezése. Az ügylet elmaradása ugyanakkor nem csak a technikai fejlesztést illetően jelent rövidtávon fejtörést az AT&T-nek, hanem anyagilag is érveszteség: korábbi megállapodásuk értelmében 4 milliárd dollárt kell fizetnie a Deutsche Telekom számára, ami jelentősen rontani fogja negyedik negyedéves eredményeit (ezzel szemben a német távközlési óriásét javítja). A két vállalat mindazonáltal nem válik el haraggal: roaming megállapodást kötnek a szolgáltatók egymással.

Bukott ügy
A kormányzati elutasítás érthető, hiszen, ha létrejött volna az üzlet, akkor az AT&T és a Verizon a teljes USA-beli mobilpiac nagyjából 80 százalékát tudhatta volna magáénak, gyakorlatilag kétszereplőssé szűkítve azt. Hiába költött tehát dollártízmilliókat lobbitevékenységre az AT&T, ezúttal nem járt sikerrel a „még több pénz".

Ellen Segal Huvelle
Ellen Segal Huvelle

Persze nem adta könnyen magát a telko vállalat: az ügyet vezető Ellen Segal Huvelle bírónő elfogadta az AT&T és a DOJ nagyjából egy héttel ezelőtti kezdeményezését, mely felfüggesztette az előbbi ellen indított antitröszt eljárást addig, amíg a távközlési óriás alaposan megvizsgálja lehetőségeit. Tette ezt annak ellenére, hogy számos elemző már az augusztusi DOJ, majd a novemberi FCC döntés - mely szerint az AT&T nem szerezheti meg a T-Mobile USA által birtokolt frekvenciasáv licencjogait - után biztos volt az ügylet kútba esését illetően. Végül a távközlési cég kénytelen volt beismerni, hogy jelenleg nincsen jogi lehetősége létrehozni az egyesülést.

És hogy mi várható a jövőben? Az AT&T újra próbálkozhat néhány év múlva, amikor Washingtonban kevésbé lesz erős a trösztellenes légkör - például abban az esetben, ha a hamarosan esedékes elnökválasztáskor esetleg Barack Obama újrázása nem sikerülne. A T-Mobile USA is új partner után nézhet, a kisebb szolgáltatók között, ezzel növelve részesedését a piacon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.