Hirdetés
. Hirdetés

Magyar szerzők szakkönyve a gyakorlati teszttervezésről

|

A hazánkban és a nemzetközi szakmai körökben ismert, a szoftver tesztelés szegmensében működő két magyar szakember egy új, angolnyelvű könyvben mutat utat a teszttervezőknek.

Hirdetés

"Practical Test Design: Selection of traditional and automated test design techniques" a címe a műnek, amelynek egyik alkotója Forgács István, a 4Test-Plus alapítója és vezetője, aki az "Agile Testing Foundations" szakkönyv egyik szerzője társszerzőjeként vált ismertté volt. Kovács Attila, az ELTE docense a teszteléstervezéshez gyakorlati tanácsokat adó könyv másik szerzője, aki ISTQB és IREB tréner is.

Hirdetés

A könyv a gyakorlatban használt specifikáció alapú teszttervezési technikákat mutatja be. A tesztelők túlnyomó többsége tisztában van ezekkel a módszerekkel, azonban a gyakorlati alkalmazásukkor problémába ütköznek. Ennek az az oka, hogy a szakirodalomban a módszerekhez igazítják a példákat, ezért valós szoftverek esetén az elemi módszerek egyáltalán nem, vagy csak nehezen alkalmazhatóak. E könyvben egy valós példán (pénzbedobós jegyautomata) mutatják be a szerzők a különböző technikákat, ismertetve, hogy miként lehet több módszert együttesen alkalmazni komplexebb feladatok esetén. 

A könyv 3 fő részből áll:

  1. A teszttervezéshez szükséges lépések 
  2. Tradicionális teszttervezés
  3. Automatizált teszttervezés

Minden fejezet tartalmaz példákat, kezdve egy nagyon egyszerűvel, majd folytatva egy, a jegyautomatával kapcsolatossal. Tartalmaz továbbá egy kiértékelést a módszerrel, elméleti összefoglalást, "key takeaway"-t és feladatokat. A feladatok megoldásai az Appendixben megtalálhatók.

Az Amazonon is kapható a magyar szerzők angolnyelvű szakkönyve

A jegyautomata programjába egy ügyes fejlesztő szándékosan berakott néhány hibát, amit a könyv szerzői nem ismertek. Az egyes módszerek alkalmazásánál ezeket a "beültetett" hibákat igyekeztek megtalálni. Az utolsó - konklúziót megelőző - fejezetben a megtalált hibák alapján a szerzők összehasonlítják a különböző módszereket.

Újdonság az automatizált teszttervezés rész, amely többek között ingyenes eszközök bemutatásával segíti az olvasókat egy olyan területen, amely egyértelműen a jövő felé tekint.  

A könyv több, korábban sehol sem publikált gondolatot tartalmaz. Talán a legfontosabb eredmény a "kombinatív tesztelés" bevezetése. Számos hiba csak úgy található meg, ha különböző paraméterek értékeit kombinálják. A hagyományos módszerek azonban túl sok tesztet eredményeztek, a tesztek száma legalább négyzetes lesz. Az új módszer úgy kombinálja a paraméterek értékeit, hogy a tesztszám lineáris marad, és a teszthalmaz megbízhatósága nem csorbul.

Szintén fontos új eredmények találhatók a kockázatelemzés, a határérték elemzés és az állapot-átmenet tesztelés területén.
A teszttervezési módszerek kizárólag gyakorlással sajátíthatók el. A szerzők létrehoztak egy honlapot: https://test-design.org/, amely a teszttervezéssel foglalkozók számára jelentős segítség. Jelenleg néhány érdekes cikket tartalmaz, a jövőben egyszerű, közepes és komplex feladatokat lehet majd megoldani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.