Hirdetés
. Hirdetés

Magyar Telekom: beleférhetnek további akvizíciók (2.)

|

Az igazgatóság az év végéig dönti el, hogy hogyan próbálja a Magyar Telekomot súlyosan érintő távközlési adó okozta jelentős kiesést ellensúlyozni - mondta Christopher Mattheisen egy mai sajtóbeszélgetésen. A vezérigazgató a Computerworld kérdésére elárulta: cégük a nehézségek ellenére további akvizíciókra készül, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Hirdetés

A sajtórendezvényen a felsővezetők legelőször is ismertették, hogy 5,8 százalékkal, 452,6 milliárd forintra mérséklődött 2010 első kilenc hónapjában 2009 azonos időszakához képest a Magyar Telekom bevétele. A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy a hangalapú vezetékes és mobil bevételek mindhárom országban csökkentek, valamint mérséklődtek a magyarországi adat bevételek is. E csökkenéseket részben ellensúlyozta a magyarországi tévé, mobil internet valamint rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. Az EBITDA 7,6 százalékkal 186,9 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta pedig 41,3 százalék volt. Christopher Mattheisen ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár csökkenésről van szó, de mintha már közel lenne a kilábalás. A vezérigazgató (képünkön) hozzátette: a hangalapú bevételekhez kapcsolódó kifizetések mérséklődése (a forgalom visszaesése és a magyar mobil végződtetési díjak csökkentése következtében) valamint a költségoptimalizálási intézkedések eredményeként a személyi jellegű és egyéb működési költségek csökkenése nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek esését. 

Mindent újragondolnak a különadó miatt

Christopher Mattheisen, CEO, MTelekom
A távközlési különadó miatt a legvalószínűbb az, hogy kevesebb osztalékot fizet majd a tőzsdén is jegyzett vállalat részvényeseinek, de emellett szükség lehet a beruházás-politika és az adósság-politika újragondolására is, és ezek együtteséből (valamint egyéb költségmegtakarításokból) próbálják ellensúlyozni azt a jelentős kiesést, amit a kormányfő által néhány hete bejelentett, majd rekord gyorsasággal elfogadott válságadó a következő években elvisz. (Ennek mértéke a cég esetében idén 27 milliárd forint, és a következő években is hasonló nagyságrend lehet.)

Döntés még nincs, a CEO ezért konkrétumokról még nem tudott beszámolni, de a legrugalmasabban kezelhető tételnek az osztalékot nevezte. A részvényesek jól teszik, ha felkészülnek, hogy szinte bizonyosan a mostani 74 forintos osztaléknál kevesebbet kapnak majd értékpapíronként.

Az MTelekom-dolgozók számára viszont jó hír, hogy a már amúgy is zajló létszámleépítésen felül további elbocsátások nem lesznek, vagyis Mattheisen ígérete szerint betartják az érdekképviseletekkel kötött megállapodást, amely 300 fő elbocsátásáról született és 3,5 milliárd forint költséggel jár.

Máthé Balázs, a társaság jogi igazgatója elmondta: vállalatuk a részvényesek érdekében jelenleg vizsgálja, hogy a távközlési különadó megfelel-e az uniós direktíváknak. Ugyanakkor a Computerworld kérdésére, hogy tettek-e esetleg lépéseket is valamilyen hatóság felé, azt mondta, hogy egyelőre ilyen nem történt, illetve ennek esélye kicsi a jövőre nézve, mert Brüsszel időközben már válaszokat kért a magyar kormánytól az ügyben. A Magyarországgal szembeni esetleges EU-eljárás lefolytatásához nincs szükség az érintett távközlési szereplők panaszára.

Eddig sikersztori, de ezután?

A vezérigazgató ehhez hozzátette: a távközlés az elmúlt 20 évben abszolút sikersztori volt, ?azért, mert sikerült bevonzani erős, kiszámítható befektetőket a piacra. Ezek a cégek - köztük mi - nagyon erősen versenyeznek egymással és jelentős beruházásokat hajtottak végre". Ugyanakkor ?az efféle különadók, lehet, hogy szükségesek, de erőforrásokat vonnak el, méghozzá mindenkitől. Minél kevesebb erőforrásuk van a keményen versenyező befektetőknek, annál kevesebb pénz marad beruházásra. Ezáltal szűkülnek a mozgásterek minden szolgáltatónál".  

Felvásárlásokra készülnek

A nehézségek ellenére optimizmusra ad okot a Magyar Telekom készpénzállományával kapcsolatban, hogy a Computerworld kérdésére, hogy a GVH által napokban engedélyezett Daten-Kontor felvásárláshoz, vagy az EPT bekebelezéséhez hasonlóan terveznek-e további akvizíciókat és azokhoz rendelkezésükre áll-e a szükséges fedezet, Christopher Mattheisen azt válaszolta, hogy továbbra is folytatni kívánják a bevásárlást, belföldön és külföldön egyaránt. Idehaza elsősorban olyan IT cégek jöhetnek szóba, "ahol van olyan szakértelem, amivel nem rendelkezünk, és/vagy fontos piaci szegmenst céloznak". A vezérigazgató a lehetséges célpontok között említette a nagysebességű internethozzáféréssel foglalkozó cégeket és a kábelcégeket is.

Okostelefonos forradalom

Arra az újságírói kérdésre, hogy nőhetnek-e az egy előfizetőre eső költések az okostelefonok révén, azt mondta, hogy most még korai lenne ezt kijelenteni, az eredményekben még nem mutatkozik, még egy trend kezdetén járunk, mert jelenleg a magyar piacon a smartphone-ok aránya egyelőre alacsony, 10 százalék alatti a teljes készülékparkra vetítve. ?Viszont nem vagyunk messze attól, hogy a készülékek ára csökkenjen, és akkor robbanás várható" - mondta Christopher Mattheisen, miközben felmutatta az MTelekom mobilmárkája, a T-Mobile által forgalmazott iPhone 4-et, a Samsung Galaxy Tabot, valamint a nála lévő iPad-et - ez utóbbi forgalmazását hamarosan szintén megkezdik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.