Hirdetés
. Hirdetés

Már a héten elfogyhatnak az IPv4 címek?

|

Az internetes címek kiosztásáért felelős globális szervezet az utolsó címblokkokat osztja ki a héten.

Hirdetés

Már a héten elfogyhatnak a még rendelkezésre álló IPv4, azaz négy bájtos IP címek. Ehhez elég, ha még egy helyi internet regisztrátor igényel még két blokknyi címet.

Az APNIC (Asia Pacific Network Information Centre) jogosult arra, hogy akár két nagy blokkra való címet kérjen, mivel felhasználói igen gyorsan felemésztették az eddig kiosztott tartományokat - állította Leo Vegoda, az Internet Assigned Numbers Authority számos erőforrásáért felelős menedzsere. Mivel mindösszesen 7 ilyen nagy blokk szabad, a fent említett foglalás az APNIC-tól aktiválná azt az IANA rendszabályt, amely szerint ilyen esetekben a további 5 blokkot ki kell adni az 5 régiós regisztrátornak.

Szakértők már a kezdetektől felhívják a szolgáltatók (ISP) és nagyvállalatok figyelmét arra, hogy az IPv4-es címek hamarosan ki fognak fogyni. Különféle technikákkal igyekeznek is kitolni a címkészlet élettartamát, de az utolsó címblokkok kiadásával végleg kiszárad a címforrás, ami már csak kényszerűségből is közelebb hozza majd a tisztán IPv6 alapú internetet.

Tipikusan két munkanapot vesz igénybe, hogy egy régiós internet regisztrátor (RIR) mint például az APNIC, megkapja az igényelt címblokkokat, de Vegoda szerint igény szerint gyorsabban is levezényelhető az eljárás. Vagyis akár a hét vége előtt is lejátszódhatna a dolog.

Az IPv4 lehetőségeinek kimerüléséről szóló jóslatok valószínűleg helytállóak és mostanában mind sűrűbben találkozhatunk velük. Martin Levy, aki IPv6-stratégiai igazgató a Hurricane Electric internetszolgáltatónál, múlt héten azt jósolta, hogy már e héten kimerül az IANA címkészlete. Ugyanakkor két online óra is - mely látványosan hivatott mutatni az IPv4 kimerüléséig hátralévő időt - lejárt. Hétfőn az IPv4 Depletion Site is azt mutatta, hogy elérkezett a jeles dátum, egy másik hasonló masina pedig azt állítja, hogy ez még kitolódik február 2-ig.

Az IANA része az ICANN-nak (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), amely IP címeket foglal a régiós internet regisztrátorok számára (RIR). A régiós szervezet ezeket kisebb csomagokra bontva adja tovább a szolgáltatóknak és más ügyfeleknek. Miután az IANA kiadja utolsó, egyenként 16 millió címet tartalmazó címcsomagjait (az úgynevezett nyolcados, azaz /8 blokkokat) már nem lesz honnan újabbakat kérni, a készlet addig tart, míg a régiós szervezetek ki nem osztják ezeket.

Vegoda megjegyezte, hogy ez nem azt jelenti, hogy jövő héttől már egyik felhasználó sem kaphat új címet. Némi szabad kapacitás még van a helyi regisztrátoroknál a legutóbbi csomagokból és emellett maradt néhány üres blokk, amiket még a RIR-ek alapítása előtt osztottak ki.

Egyébként január 12. óta harmadával gyorsabban merült az APNIC címkészlete - derült ki a szervezet jelentéséből. Vegoda szerint a kérések valószínűleg azért is szaporodtak, mert az igénylők aggódtak az IPv4 címtár közelgő kimerülése miatt. Sok szolgáltató valószínűleg előre hozta a címbeszerzéseket, gondolván, hogy ha hamarosan úgyis kimerül a készlet, akkor mit fognak majd csinálni az év hátralévő részében. Egyes megfigyelők közben aggodalmukat fejezték ki, hogy némely magánszemélyek és érdekeltségek IP címeket halmoznak fel, hogy aztán a szükség idején majd többszörös áron adhassák őket tovább.

Az IPv4, melyet 1983-ban vezettek be, csupán mintegy 4,3 milliárd címet enged meg, a teljes tartomány kezdettől 256 /8-as blokkra van osztva. A legtöbbet már kiosztották és sok le van foglalva olyan speciális célokra, mint például videofolyamok sugárzásra egyszerre több pontba.

Az IPv6 gyakorlatilag korlátlan számú egyedi címet enged meg. Ezek kiosztása nagyobb blokkokban történik.

A címtér növekedése főként a fejlődő országok, például Kína és India számára fontos, de megnőtt a jelentősége a növekvő számú mobil internet-képes eszközök miatt is. Az átmenet az IPv6 rendszerre fokozatos lesz, így nem esik ki senki egyszerre a szolgáltatásból. Ugyanakkor azoknak a vállalatoknak is érdeke az IPv6 bevezetése, akik több mint elegendő IPv4 címmel rendelkeznek, hiszen csak így tudják elérni azokat a pontokat, amelyek csak az IPv6 rendszerbe kapcsolódnak be - ezek IPv6 alól nem láthatók. Egyébiránt címfordítókon kell áthaladnia a forgalomnak, ami késleltetéssel és kommunikációs fennakadásokkal járhat.

A Google, a Facebook, a Cisco Systems, Verizon Business és más fő gyártók és szolgáltatók mind részt vesznek majd a júniusban megrendezendő World IPv6-on, ami globális tesztje lesz az IPv6 rendszernek. 24 órán keresztül a résztvevő vállalatok egyszerre teszik elérhetővé szolgáltatásaikat IPv4 és IPv6 rendszeren.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.