Hirdetés
. Hirdetés

Már megint hibás a Windows 10 frissítés - mi ennek az oka?

|

Korábban nyomtatóproblémákról hallhattunk, ezeket már orvosolta a Microsoft. A legújabb panasz komolyabb, és egyetlen megoldása van: a frissítés eltávolítása. De vajon meddig tart ez a hibás patch-sorozat és miért kell most már szinte hetente ilyesmiről olvasni?

Hirdetés

A Microsoft frissítő keddjei után általában felbolydulnak a fórumok, és a balszerencsés felhasználók sorra számolnak be különféle hasfájásaikról, amelyek a frissítő csomagok telepítése után jelentkeztek. Júniusban se történt ez másként. Először a nyomtatással kapcsolatos problémákról érkeztek hírek: ezekhez a Microsoft azóta már kidolgozta a javítást, amit az érintett felhasználóknak maguknak kell letölteniük a Windows Update katalógusából. Először gyorsan átvesszük a legújabb gikszereket, aztán kicsit elmélkedünk arról, mi is a manapság már szinte megszokott folyamat oka.

Hirdetés

Most viszont arról panaszkodnak többen, hogy a 2004-es verziószámú Windows 10-hez kiadott KB4557957, illetve az 1903-as és 1909-es Windows 10-hez kiadott KB4560960 csomag telepítése után hibaüzentet jelenik meg, és újra kell indítani a számítógépet.

A Microsoft már tud a problémáról: a KB4557957, illetve  KB4560960 ismert hibáit felsoroló oldalon úgy fogalmaz, hogy a Local Security Authority Subsystem Service (LSASS) fájl (lsass.exe) bizonyos eszközökön egy kritikus rendszerfolyamat hibájára utaló, c0000008 kódú üzenetet válthat ki. Megoldás helyett azonban csak annyit mond, hogy dolgozik a javításon, amit adott időben majd prezentál.

Addig viszont a normál működés helyreállításának egyetlen módja a hibás frissítés kipurgálása. Amennyiben bennünket is érint a hiba, a Gépház megnyitása után menjünk a Frissítés és biztonság részbe, nyissuk meg a Frissítési előzmények megjelenítése szekciót, és a Frissítések eltávolítása lehetőség kiválasztása után keressük meg a KB4557957 illetve KB4560960 változatokat, majd kattintsunk az Eltávolítás parancson.

Egyébként nem csak ez a hiba borzolja a felhasználók idegeit. Egy másik, nemrég kiderült hiba miatt a 2004-es buildben egyeseknek nem működik a beágyazott OneDrive integráció, hibára fut a szinkronizálás és elérhetetlenek a felhőben tárolt fájlok. Erre egyelőre egy kissé barkács-megoldás létezik, amit részletesen el is magyaráz a PC World cikke, de remélhetőleg hivatalos javítás is érkezik majd.

Hibát hibára, avagy miért van panasz szinte minden Windows 10 frissítésre?

Tény, hogy mostanában szinte hetente írnak a szaklapok (és mi is) arról, hogy valamilyen bug került az aktuális Windows frissítésbe. Mindez azért visszás, mert ugyebár egy ilyen update elsődleges célja a rendszer aktualizálása, és... nos, javítása. Márpedig, ha egy javítás elront valamit, azt senki sem fogadja felszabadult kacajjal, és amikor a sokadik ilyen eset történik, jönnek a bejegyzések a fórumokon és közösségi oldalakon arról, hogy a Microsoft már képtelen hiba nélkül kiadni egy valamirevaló frissítést.

A téma egyébként azért árnyaltabb valamelyest, hiszen a legtöbb ilyen bug nem általános érvényű, tehát egyáltalán nem a sokmillió Windows 10 felhasználó mindegyikénél jelentkezik. A szakértők (legalábbis a független, higgadtabb fajták) szerint azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a Windows 10 nem olyan, mint mondjuk egy iOS, amit egyetlen készüléktípushoz fejlesztenek, így aztán könnyű elérni, hogy folyamatosan minden tökéletesen működjön szoftver és hardver között. A Windows-t sokféle különböző géptípus, más és más konfigurációk futtatják, és ilyen hibrid környezetre azért jóval nehezebb felkészíteni egy adott rendszerverziót vagy patchet.

Képzeljük el úgy a dolgot, mintha az Apple szoftverfejlesztői úgy fejlesztenék az iOS-t, hogy ott figyel az asztalukon minden kompatibilis készülék - ez általában 4-5 iPhone kiadást és néhány iPadet jelent, szinte teljesen megegyező hardverrel és egyéb tulajdonságokkal. Mindegyiken mindent kipróbálnak, és ha zöld a lámpa, mehet az update. Ez egyébként, ha nem is ennyire leegyszerűsítve, de valahogy így történik.

Na, és akkor most képzeljük el ugyanezt egy Microsoft fejlesztővel, akinek a fenti példa alapján úgy kéne dolgoznia, hogy az épp készülő patchet bedrótozza egy kilométeres asztalon több ezerféle laptopba, és több tízezer különféle gyártó alkatrészeiből összeépített PC konfigurációba. Ha mindegyiken zöld a lámpa, élesedhet a frissítés. Oké, ez is nagyon leegyszerűsített kép, és persze semmiképp sem az Apple-t és a Microsoftot akarjuk direktben összehasonlítani, de ebből talán érzékelhető, hogy egy Windows átalakításnak olyan diverz környezetben kell megfelelnie, amit egyszerűen lehetetlen száz százalékos pontossággal tesztelni.

Ha megnézzük, a legtöbb Windows 10 update hibáról később kiderül, hogy egy adott gyártó, esetleg egy adott hardvertípus használóinál jelentkezik, és ilyenkor valóban nincs más módszer, mint elkészíteni a javítás javítását, de ezúttal már célzottan a problémát jelentő hardver-komponensekre fókuszálva.

Nem tisztünk persze megvédeni a Microsoftot, de azért a "minden Windows 10 frissítés tele van buggal" felütés, amit gyakran mi is megkapunk a cikkek és hírek kommentjeiben, mindenképpen árnyalható és árnyalandó. Emellett persze futottunk már bele mi is bosszantó hibákba, és ilyenkor értelemszerűen nem a Teréz anyához hasonló, szelíd mosolyú megértő szeretet árad az arcunkról - azt viszont nem árt tudni, hogy ilyenkor "jókívánságaink" ne, vagy ne csak a Windows frissítéseket összerakó fejlesztők felé repüljenek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.