Hirdetés
. Hirdetés

Megdöbbentő, hogy mi rejtőzik az erőszak mögött

|

A zajszennyezés több mint bosszúság; veszélyes.

Hirdetés

Az Aarhusi Egyetem kutatása megdöbbentő kapcsolatot mutat ki a zajszennyezés és a fokozott erőszakos cselekmények között, különösen a repülőterek környékén. A tanulmány szerint a zajszennyezés 4,1 decibeles növekedése az erőszakos bűncselekmények 6,6%-os növekedéséhez vezetett, és ez leginkább a férfiakat érintette. Az erőszakos cselekmények többsége a nappali órákban történt, és gyakrabban nyáron. Évente 246-tal több erőszakos cselekmény írható a zajszennyezés számlájára Frankfurt területén, és 1033 további incidenst Európa-szerte.

A zajszennyezés egészségügyi és környezeti következményei

A zajszennyezés több mint egyszerű bosszúság; számos egészségügyi problémával hozzák összefüggésbe, mint például a stressz, a gyenge koncentráció, a termelékenység csökkenése, kommunikációs nehézségek, fáradtság, szív- és érrendszeri betegségek, kognitív károsodás, fülzúgás és halláskárosodás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint Európában évente legalább egymillió egészséges életév vész el a zajszennyezés miatt, ami a levegőszennyezés után a második legnagyobb környezeti veszélyt jelenti a közegészségügyre.

A zajszennyezés az alvást is megzavarja, mivel az emberi fül érzékeny és soha nem pihen. A háttérzajokat alvás közben az agy feldolgozza, a szervezet pedig az idegeken és hormonokon keresztül reagál. A megszakított alvás fáradtsághoz, memóriazavarhoz, kreativitás- és ítélőképesség-zavarhoz, valamint a pszichomotoros képességek gyengüléséhez vezethet. A repülőterek vagy forgalmas utak közelében élők hajlamosabbak a fejfájásra, kisebb balesetekre és pszichiátriai kezelésre.

Hirdetés

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) problémákat állapított meg az EU környezeti zajról szóló irányelvének végrehajtásával kapcsolatban. Egyes országokban a zajtérképek és cselekvési tervek nagy százalékában hiányoznak az adatok, ami megnehezíti a zajszennyezési problémák megfelelő értékelését és kezelését. Az EEA részt vesz a zajszennyezéssel kapcsolatos tudatosság növelésében azáltal, hogy összegyűjti a környezeti zajról szóló irányelv alapján benyújtott információkat, jelentéseket és értékeléseket készít, valamint az EEA zajnézőjén és a zajról szóló országos adatlapokon keresztül tájékoztatást nyújt a zajszennyezésről.

Az EU-ban a zajszennyezés kezelésére tett erőfeszítések közé tartozik, hogy a városok, régiók és országok különböző intézkedéseket tesznek, például alacsony zajszintű aszfaltot használnak az utakon, csendes gumiabroncsokat használnak a tömegközlekedési járműveken, infrastruktúrát alakítanak ki az elektromos autók számára, támogatják a gyaloglást és a kerékpározást, sétálóutcákat alakítanak ki, és csendes területeket határolnak le a zöldterületeken. A zaj- és légszennyezés csökkentésére irányuló kombinált stratégiák növelhetik a zajcsökkentő intézkedések hatását, és a káros zajszintek jelentős csökkenése valószínűbb a technológiai fejlesztések, az ambiciózus zajvédelmi politikák, a jobb városi és infrastrukturális tervezés, valamint a viselkedésbeli változások révén.

Technológiai megoldások és közösségi erőfeszítések

A globális zajcsökkentésre összpontosító Sorama vállalat innovatív akusztikai kamerákat, és szolgáltatásokat fejlesztett ki a zajszennyezés elleni küzdelem érdekében, valamint mérnöki közösséget is épített hozzá. A Sorama Közösség lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy iparágakon átívelően cseréljenek ismereteket és fejlesszenek "csendes" termékeket. A Sorama Akadémia valós forgatókönyveket bemutató eseményeken történő tanulás révén akusztikai szakértelemmel ruházza fel a mérnököket.

Egy jobb hangzású világ

A Sorama olyan akusztikus kamerákat fejleszt, amelyek képesek a zajzavarok forrásának felderítésére. Berendezéseik mostanra már világszerte elterjedtek.

A Harvard kutatói a zaj okozta betegségek mechanizmusainak és nagyságrendjének feltárásán dolgoznak, hogy a klinikusok könnyebben azonosíthassák a veszélyeztetett betegeket, és hatékony megoldásokat írhassanak fel. A zajszennyezés és az éghajlatváltozás közötti összefüggéseket is vizsgálják, mivel a globális felmelegedés számos tényezője zajjal jár. A járványügyi adatok javítására irányuló erőfeszítések közé tartozik a szenzorok és alkalmazások használata a résztvevők pontos helymeghatározási és egészségügyi adatainak összegyűjtésére.

Mivel a zajszennyezés egészségre és a környezetre gyakorolt hatásának tudatosítása egyre nő, kulcsfontosságú, hogy a kormányok, az iparágak és a közösségek együttműködjenek a hatékony zajkezelési stratégiák kidolgozása és végrehajtása, a káros zajszint csökkentése és az életminőség javítása érdekében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.