Hirdetés
. Hirdetés

Mi is az a gélnyomtató? Ricoh Aficio GX e3300N teszt

|

Nem lézer, nem tintasugaras, hanem gélnyomtató. Van különbség árban, sebességben és minőségben is, utóbbi mintáink alapján össze is vethető.

Hirdetés

 

Korábban több Ricoh készülék is járt nálunk, egy éve számolhattunk be az A3-as méretben dolgozó Aficio GX 7000 képességeiről, nemrégiben pedig a Ricoh Aficio GX 3050sfn A4-es multifunkciós gélnyomtató járt szerkesztőségünkben. Mintegy három éves hazai múltja alatt több változtatáson ment keresztül a gél nyomtató technológia, most a legfejlettebb generációt képviselő Ricoh Aficio GX e3300N nyomtató járt tesztlaborunkban. A kérdés továbbra is az, hogy milyen mértékben helyettesítheti vagy múlhatja felül a lézernyomtatókat a gél az alsóbb kategóriákban.

 

Gél, vagy tinta?

 

1×1.jpg
A gélnyomtatók hasonlóan működnek, mint az elterjedt tintasugaras készülékek. Szintén folyékony, ám sűrűbb, gép állagú tintát használnak, melyet a fej mikroszkopikus cseppenként, több ezer fúvókával juttat a papírra. Az Aficio GX e3300N készülék egész jellegét tekintve is a tintasugaras konkurensekhez áll legközelebb. Helyigényét az elődmodellekhez képest jelentősen csökkentették és úgy alakították ki, hogy minden karbantartás előlapi oldalról végezhető legyen. A masszív kialakítású készüléket 250 lapos tálcájával szerelték fel, előre adja ki a kész oldalakat. Két soros mono LCD kijelzője előre dönthető, hogy jobban követhető legyen. Hátoldalán USB és Ethernet csatlakozást építettek ki és alapkiépítésben tartalmaz egy elég gyors duplex egységet is.

 

ricoh_gxe3300ngelnyomtato_.jpg
 

A működés közben tapasztalható zaj 49-55 dB közötti értékeket mértünk nyomtatás közben. A harmadik generációs gélnyomtató fejnek is szüksége van időnként karbantartásra, ez egy hosszabb állásidő után egy-két percet is igénybe vehet. Szintén karbantartás követi a nyomtatási munkák befejezését is, de ez csak egy néhány másodperces rutin. Ahogy tintasugaras modelleknél, itt is fontos, hogy ne hagyjuk áramellátás nélkül a készüléket kikapcsolt állapotban sem, hogy szükség esetén egy szerviz futammal megóvhassa a fejet a beszáradástól.

 

Nyomtatási minőség tekintetében a GelSprinterer technológia kezdettől átmenetet kívánt képezni a Ricoh a lézer- és tintasugaras nyomtatók között. A legújabb generációban az eddigi tapasztalatokra alapozva finomítottak a festék összetételén, ami a forgalmazótól kapott információk szerint most ellenállóbb a beszáradásnak. Továbbra is megfelelőek a kontúrok, az egyenletesség és az árnyalatképzés, maradt azonban ugyanaz az enyhén visszafogott kontraszt, így a lézernyomtatóktól színtelítettségben észrevehetően elmarad a technológia. A különbséget a gél és lézeres nyomatok között legkevésbé monokróm szövegnyomtatáskor vehetjük észre.

 

ricoh aficio gx e3300n teszt minta
samsung clp 770nd lézernyomtató teszt minta

Gél kontra tipikus lézer: bal oldalt a Ricoh Aficio GX e3300N, jobb oldalon a Samsung CLP-770ND.
Egyazon menetben szkenneltük be a mintákat, melyek kattintással új ablakban, eredeti méretben megtekinthetők.

 

Fotópapíron hasonló hatást érhetünk el legjobb minőségbeállítások mellett, mint tintasugaras készülékekkel, persze külön fotótálca nem áll rendelkezésre és a kézi adagoló opcionális. A nyomat hamarabb el is készül, viszont a nem kifejezetten fotónyomtatásra optimalizált meghajtóprogram a szokásosnál világosabb képet ad és a halványabb árnyalatokat hajlamos összemosni, nem a legalkalmasabb a feladatra.

 

Főhelyen a gyorsaság

 

Nemrégiben készült el a készülék 64 bites meghajtóprogramja Windows Vista alá. Azt reméltük, ezzel szóra bírhatjuk Windows 7 alatt is, de csalódnunk kellett, így maradtunk a bevált Windows XP mellett tesztünk során. A Ricoh Raster nyomtatónyelvét használja a Aficio GX e3300N, ami Mac alatt is rendelkezésre áll angolul (Linux nem támogatott, csak a nagyobb, PCL kompatibilis e3350N modellben). A meghajtóprogram opcióiban aztán mindent megtalálhatunk, a lapok sorrendjének az automatikus duplexig, van poszternyomtatás, több lap egy oldalra(N-Up), elforgatás, átméretezés, vízjel és részletesen beállítható minden. Amire irodában csak szükség lehet, azt ezen a hagyományos kialakítású kezelőfelületen megtaláljuk.

 

 

ricoh economy color - level color
Alapbeállításokkal a sebességre koncentrál a nyomtató. A LevelColor (most már ECOnomy Color)
módban valóban olcsón állíthatunk elő színes dokumentumokat belső használatra.

Alapbeállításokkal a gyorsaságra van hangolva a nyomtató, a szebb árnyalatképzés érdekében állítgatnunk kell a meghajtóprogramot. Az első nyomat hamarabb elkészül, mint a lézernyomtatóknál – ha épp nem botlunk egy szervizfutamba, ami hosszabb állás után fordul elő. A valós nyomtatási sebesség persze így is jócskán elmarad a 29 lap/perctől, de ezt amúgy is maximumként (vázlat módhoz) adta meg a gyártó. Tesztoldalainkkal 10 lap/perc monokróm és 7,4 lap/perc színes nyomtatási sebességet kaptunk, alapbeállításokkal, normál minőségben, ami a gyártó által dokumentált értékekhez nagyon közel áll. Léteznek az új Aficio-hoz hasonlóan gyors üzleti nyomtatók, azonban ezek a duplex használatakor igen nagy hátrányt szenvednek, míg az Afficio szinte ugyanolyan gyorsan nyomtat kétoldalasan, mint szimplán – igaz, nem ugyanolyan minőségben.

 

Takarékosság két lépésben

 

Takarékos készülékként aposztrofálja a legújabb Aficio modelleket a Ricoh. Ennek érdekében minden készülékben ott a duplex egység, ez az, aminek révén minden második lapot megtakaríthatunk. A duplex fenntartásokkal, lassan használatos tintasugaras modelleknél, mivel szükség van a fordítás közben egy kis száradási időre, de a gélnyomtatók esetében gyorsabb a száradás, alig kell várnunk. Igaz, ez nem csak a tinta jellegének, hanem a meghajtóprogram beállításainak is köszönhető, a készülék duplex nyomatoknál jelentősen visszafogja a telítettséget, kevesebb tinta kerül a papírra. Az eredmény: gyorsan előálló, de jelentősen visszafogott telítettségű kétoldalas nyomatok. Hiába választjuk a legjobb minőséget, az erősen sebességre optimalizált meghajtóprogram szinte ugyanúgy visszafogja a tinta felhasználást, ami persze jót tesz a költségeknek.

 

Érdemes megemlíteni az ECOnomy Color beállítási lehetőséget, amivel a gyártó színes nyomatokat ígér közel fekete-fehér árban. Az ECOnomy Color módban készült oldalakon változatlan a szövegek telítettsége, de az ábrák (grafikonok, képek) vázlat módban, igen kis festék felhasználással készülnek. Érdemes ezt a beállítást használni próbanyomtatáshoz, de akár házon belüli vázlatok készítéséhez is.

 

A gyártó által megadott adatok alapján, normál kapacitású festék patronokkal és a használtfesték- gyűjtő tartállyal kalkulálva a monokróm lapköltség 7,8 forint, a színes oldalakért 48,31 forintot kell fizetnünk. A monokróm érték átlagosnak mondható, a színes azonban elég magas, vagyis az ECOnomy Color mód nélkül nem túl gazdaságos a nyomtatás.

 

ricohgelpatronajto_.jpg
A négy külön cserélhető tintapatron itt nem csak marketing fogás, egy takarékos,
kevés szerviztintát használó tintarendszer is áll mögötte

 

A képet tovább árnyalja azonban, hogy az olcsó fix fejes tintasugarasokkal ellentétben a harmadik generációs gélnyomtatók alig-alig használnak tintát karbantartáshoz. Egy olcsó készülékben a patron tartalmának 20-30 százaléka is veszteségként végezheti, de itt ez az érték csak néhány százalék lehet.

 

Az elmúlt néhány évben a tintasugaras gyártók is továbbléptek normál papíros képminőség terén, ezért a gélnyomtatók kezdeti kontraszt előnye már nem áll. Továbbra is igaz azonban, hogy géllel készült kétoldalas (duplex) nyomatok gyorsabban elkészülnek, kevésbé átázottak és a minőség házon belüli anyagokhoz megfelelő. ECOnomy Color módban vagy fekete-fehérben a költségek is megfelelően alacsonyak, így leginkább egy kiegészítő pozícióba, belső munkák kinyomtatására ajánljuk, kisebb lézernyomtatók kiváltására.

 

Névjegy

 

Termék: Ricoh Aficio GX e3300N

Forgalmazó: Ricoh Magyarország Kft.

Ár: 62 375 Ft

Web: Ricoh weboldala


Értékelés

 

Ricoh Aficio GX e3300N

Előny: Gyors duplex használat, ECOnomy Color mód

Hátrány: Visszafogott kontraszt, a kézi adagoló opciós

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 3,5

 

Mérések:

 

Tesztoldal hideg állapotból (alkalmi karbantartással egy hét állás után): 01:24

Tesztoldal meleg állapotból: 00:10

Monokróm szövegdokumentum 1. oldal: 00:17, 00:08

Monokróm szövegdokumentum 10. oldal: 01:01, 00:49

Monokróm szöveg, duplex, 1. lap: 00:14

Monokróm szöveg, duplex, 5. lap: 00:59

 

 

Színes dokumentum 1. oldal: 00:15, 00:14

Színes dokumentum 10. oldal: 01:21, 01:21

Színes dokumentum duplex 10. oldal: 01:21 (első lap, azaz két oldal 00:21)

Színes dokumentum legjobb minőségben duplex 10. oldal: 02:31 (első lap, azaz két oldal 00:35)

 

Számított monokróm nyomtatási sebesség: 10 lap/perc

Számított színes nyomtatási sebesség: 7,4 lap/perc

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?


Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.