Hirdetés
. Hirdetés

Minden mobilt megtalál a Manta Ray

|

Még a kikapcsolt, fémdobozba zárt, SIM-kártya nélküli mobilokat is képes felfedezni a Berkeley Varitronics Systems detektora - a vállalati titkokat féltők nyugodtan fellélegezhetnek.

Hirdetés

James Bondnak ott volt Q, aki a legpompásabb kütyükkel látta el a világ legsármosabb szuperkémjét, de manapság egyetlen okostelefon is magában hordozza a 007-es arzenáljának legtöbb képességét. Oké, rakétát még nem lő ki, de valószínűleg ez csak idő kérdése.

 

A technológia fejlődése sok álmatlan éjszakát okozott a cégvezetőknek, biztonsági szakembereknek, hiszen egy csúcsmobillal felvértezett, rossz szándékú ember, a vállalat féltve őrzött titkait könnyedén eltulajdoníthatta. Adatcsempészésre, a készülő új termék prototípusának lefényképezésére, megbeszélések, tárgyalások rögzítésére a mai mobiltelefonok kiválóan alkalmasak. Ráadásul egy mobilt azért viszonylag könnyen be lehet csempészni bárhova.

Legalábbis ez volt a helyzet mostanáig. Ezt az áldatlan állapotot elégelte meg a Berkeley Varitronics Systems, és kifejlesztette a Manta Ray nevű detektort; egy olyan eszközt, ami akár egy falon keresztül is képes felfedezni a mobilok egyes alkatrészeit. A hagyományos fémkeresők nem képesek teljes bizonyossággal megtalálni a mobiltelefonokat, főleg, mivel sok készülék csak kevés fémet tartalmaz. A Manta Ray viszont nem fémet, hanem a mobilok készítéséhez használt más - közelebbről meg nem nevezett - anyagokat keres. Az eszköz a cég szerint képes átlátni a betonon, műanyagon, alumíniumom, és rézen is.

Ami a jelenleg piacon lévő telefon-detektorokat illeti, azok sem képesek 100%-os munkát végezni, hiszen csak a bekapcsolt, cellainformációkat sugárzó készülékeket tudja kiszűrni.

A Manta Ray azonban képes bármitől megkülönböztetni a mobilokat a közelben. Nem sugároz jelet, nem használ röntgensugarat és nem a levegőből szűri ki a vegyi anyagokat, sőt az UWB technológiát sem alkalmazza. Bárhol, bármikor felhasználható.

Scott Schober, a Berkeley Varitronics CEO-ja nem akar többet elárulni a működéséről, mert attól tart, akkor könnyebben kijátszható lenne. Craig Mathias, a Farpoint Group elemzője szerint: „Egy teljesen kikapcsolt mobiltelefon tudtommal nem sugároz semmit. Biztos vagyok benne, hogy nem mágia. Biztosan működik. De nagyon különös.” A szakértő szerint talán mágneses technológiáról lehet szó.

A tervezők úgy vélik, komoly piaci igény van a Manta Ray-re. Ott vannak például a börtönök, ahol tilos mobiltelefont birtokolni, de a kormányzati és vállalati létesítményekben is hasznos lehet, ha gyorsan ellenőrizhetik az illetékesek, lapul-e egy okostelefon valakinek az ingujjában. Schobert szerint nem lesz több szükség kellemetlen motozásokra, vagy fémdetektoros ellenőrzésre.

Természetesen a Manta Ray a rendkívül izgalmas kémszakmában is szerepet kaphat, akár eldugott telefonokat, akár hagyományos poloskákat kell keresni - például egy hotelszobában. Ettől függetlenül a vállalat kijelentette, nem ez az elsődleges piaci szegmens, ahova be szeretnének törni készülékükkel. Az eszközt 499 dollárért bárki megrendelheti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.