Hirdetés
. Hirdetés

Motorola KRZR K1 - ékszerpenge

|

Az amerikai gyártó által bő egy hónappal ezelőtt bejelentett Canary végül K1 néven került a boltok polcaira. V3 tulajdonosok: itt az idő a cserére!

Hirdetés

Az izgalmas dobozokkal le lehet venni a lábamról. Ilyen volt a W800i csomagolása, amibe lehetetlen visszapakolni a mellékelt kiegészítőket, hamarosan lehet, hogy rendezünk egy GSM Kommandós versenyt is belőle. A K1 esetében is érdemes néhány mondatot írni a dobozról, mivel ha az egyik felét jobbra húzzuk, a másik oldal elindul balra. Az ellentétes irányba mozgó elemekből vehetjük elő a telefont és a kiegészítőket. Utóbbiak közül sztereó headsetet és USB adatkábelt nem fogunk találni, ellenben van egy rakat leírás, kézkönyv és dokumentáció.

Kézbe véve

A K1 elsősorban üveg előlapjával hódít, mely fényes, csillog-villog, és egy kezdő FBI ügynök is röhögve szedi le róla az ujjlenyomatokat. A készülék számos eleme emlékezet a nagysikerű V3-ra, ilyen az alul most éppen megnövekedett bumszli, amibe valószínűleg a telefon hardware-es alapjait rejtették el. További pengemotívum a billentyűzet, amely a telefon karcsú mivoltából kifolyólag igen keskenyre sikeredett, de a kialakítás és a design ismerős lehet. A K1 16 mm vastag, így egy kicsit rezeg a léc, amikor a pengetelefonokat kezdem el felsorolni, de a valódi csökkenés a szélességében érezhető. A szinte már modell alkatú K1 némileg hosszabb lett, mint elődje, de ez egyáltalán nem zavaró összecsukott állapotban.

Nyitva kényelmes vele telefonálni, nem érzem, hogy az éles szerkezet levágná a fülemet egy perc után. A kecses Canary valóban jól néz ki. Hölgyismerőseim szerint férfias, véleményem szerint pedig nőies, de semmiképpen sem uniszex. Szóval férfias lendülettel közlekedő, élő és dolgozó manager asszonyok, illetve önmagukat módfelett igényesnek tartó fiatal középvezetők kezében is el tudom képzelni. Sőt! Stylistok, sminkesek, ruhatervezők és balettáncosok nagy kedvence is lehetne a Motorola K1. A hátsó borítás, bár itt éppenséggel fémből készült, gumihatású műanyagnak tűnik. Fogása kifejezetten puha és kellemes. A nyitó- és csukómechanizmus jóval stabilabbnak tűnt, mint a V3 esetében.

Bekapcsolva

A belső kijelző 176×220 pixeles (30×37 mm), 262 ezer színt képes megjeleníteni. Képe igen éles, szépek a színek, de a kis méret sok tekintetben visszataszító. WAP oldalak megtekintésére egyáltalán nem alkalmas. Igaz, ez a célközönséget valószínűleg egyáltalán nem fogja érdekelni. A külső kijelző homályos képe csak a legfontosabb információkat mutatatja (nem fogadott hívások, idő, dátum, akkutöltöttség), napfényben teljeséggel láthatatlan.

A menürendszer 3×3 ikonos vagy listás lehet. Előbbi elképesztően ronda animációkkal próbál felnőni a telefon külsejéhez, az utóbbi megoldás pedig egyszerre nem teszi lehetővé az összes opció elérhetőséget. A testreszabhatóság jegyében átrendezhetjük a menü ikonjainak sorrendjét, új hátteret definiálhatunk, saját képernyővédőt telepíthetünk, vagy választhatunk a három memóriában tárolt téma közül.

Nekem leginkább az eredeti tetszett. A kinézet néven futó opcióban a Cobalt témát keressük, de az Alkali is elviselhető. Az előre telepített játékok között egy klasszikus blocbustert találunk, ami a Földhivatalban eltöltött unalmas percek alatt lehet nagy segítségünkre.

Szolgáltatások

A híváskezelő használata során meglepődve tapasztaltam, hogy 40-40 bejövő, nem fogadott és tárcsázott hívást tud rögzíteni a K1 az eddig megszokott tízzel szemben. A telefonkönyvben végre már nemcsak kezdőbetű alapján tudunk keresni, hanem a kontaktok teljes nevében. Az 1000 regisztrálható névhez igen sok információt rögzíthetünk. A hanghívás, a gyorshívás és az egyéb szokásos Motorola szolgáltatások itt is megtalálhatók.

Valamikor a nyár elején adtunk hírt róla, hogy a világháló nagyhatalmának számító Google, mely éppen most vásárolta fel nem kevesebb, mint 350 milliárd (!) forintért a világ legnépszerűbb videómegosztó portálját, a YouTube-ot, a Motorolával is igen szorosan együttműködik: a 9 fő menüpontból a felső középső kapásból a vállalat kereső oldalára visz minket. Hiába, ha a fiatalabb korosztály már az első mobiltelefonja kapcsán megismerkedik a Google márkanévvel - ha eddig valamilyen különleges titkos kormányprogramnak köszönhetően nem ismerte volna -, és a későbbiekben már nem is fog más weboldal keresőt ismerni, mint a szóban forgó szolgáltatást.

A YouTube akvizícióval kapcsolatban nem tudok szó nélkül elmenni amellett az apró anekdota mellet, miszerint a videómegosztó portált eredetileg három fiatal egyetemista egy garázsban találta ki, majd kezdte el fejleszteni. Egyikük azonban a kezdeti nehézségek láttán feladta a küzdelmet, és idén egyértelműen "Az év vesztese 2006" díj kiugróan legesélyesebb jelöltje.

A mindössze 700 mAh-s akkumulátor egy feltöltéssel maximum 2-3 napig bírta a gyűrődést, igaz, sokat telefonáltam vele, fotózgattam és szörföltem is. A 20 MB belső memória igen csekély, microSD kártyával tudjuk bővíteni. A foglalatot a hátlap levételével a SIM kártya fölött tudjuk elérni. Külön említést érdemel, hogy a Motorola K1-be épített GSM modul a gyártóhoz híven négysávos működésre képes - 850/900/1800/1900 Mhz. A gyorsabb üzenetíráshoz egy magyar nyelvű T9 lesz segítségünkre.

Adatkommunikáció

Az adatkommunikációs lehetőségek között az EDGE is megtalálható a K1-ben. A hálózat aktivitása esetén egy kis E betű fog felbukkanni a bal felső sarokban. Az előre telepített böngésző igen butácska, vagy egy Opera Mini II-vel tudunk rajta segíteni, vagy mondjunk le a HTML alapú oldalak nézegetéséről. A miniUSB adatkábel-foglalat minden más hasonló eszközzel kompatibilis, csak az alapcsomagban nem találunk megfelelő kiegészítőt hozzá. A telefon könnyedén kapcsolható össze például a digitális fényképezőnkhöz mellékelt kábellel is. A Bluetooth használata tovább egyszerűsödött, képes a korábban használt eszközöket egy listába gyűjteni. Megbízhatóan teljesített más telefonokkal és a PC-vel történő adatkommunikáció során is. A GPRS mellett más technológiát nem tudtak belepréselni a K1-be. A 3G és az infra port ennek megfelelően hiányzik a telefonból.

Multimédia

A 2 megapixeles kamerával maximálisan 1600×1200 pixel felbontású képeket készíthetünk. Sajnos a Motorola valahogy a kamerához tartozó szoftverben nem tudja megoldani a fehéregyensúly kezelését, ebből következik, hogy a világos felületek könnyedén kiégnek, illetve a képek szélei zajosak lesznek. A 8× digitális zoom használata tökéletesen értelmetlen. A zárhang legnagyobb örömömre kikacsolható. A készülék előlapjának alján található optika mellet nem találunk segédfényt és önarckép készítésére alkalmas tükröt. Az éjszakai mód mellett effekteket adhatunk az elkészült alkotásokhoz.

A minőséget érdemes "Legjobbra" állítani. A teljes kijelző használható keresőként. A felvehető videó felbontása maximálisan mindössze 176×144 képpont lehet, amihez ha hozzá veszem a 10-15 frame/sec rögzítési minőséget el lehet képzelni, hogy milyen lesz a végeredmény - mint amikor a Megatánc első selejtezőjében a túlzott önbizalommal rendelkező önjelölt balerinák értelmezhetetlen rángatózásba kezdenek.

A mozgófilmek hossza a szabad memória vagy az MMS kompatibilitás függvénye. Az elkészült remekműveket USB-n, Bluetooth vagy a memóriakártyáról tudjuk kinyomtatni. Az általam okosnak vélt e-mail kezelő szoftver ellenére a fotókat nem tudjuk elektronikus üzenetben kapásból továbbküldeni, erre csak a Bluetooth és az MMS alkalmas. Ha van hozzá türelmünk, vegyünk egy memóriakártyát, és onnantól csak oda mentsük ki a fotókat - így egy olvasóval megtoldva egyszerűen és gyorsan tudjuk másolni a felvételeket PC-re másolni, így legalább nem merül tovább az amúgy nem túl acélos akkumulátor sem. FM rádió nincs a készülékben, az MP3 zenelejátszó ugyan úgy teszi a dolgát mint más Motorola készülékek esetén. A diktafon a szabad memória függvényében képes hangot rögzíteni.

A készüléről és a vele készített fotókról további képanyag ezen az oldalon található!

Összegzés

Valószínűleg nem fog akkora karriert befutni a K1, mint a V3. A 2 megapixeles kamera, az üveg előlap, a vékonyabb test és az EDGE a célközönség szemében nem hiszem, hogy olyan ütőkártyák lennének, amelyekkel egyértelművé tehetné a Motorola a pengetelefonok terén fogyatkozni látszó erejét. A csodával határos módon sikerült belepasszírozni a készülékbe a memóriakártya foglalatot, ezért külön elismerésem szeretném kifejezni a fejlesztőknek. Alapvetően elnyerte a tetszésemet ez a kis ékszer, de a rendkívül ronda menürendszer, az FM rádió hiány és a buta WAP böngésző mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Simon Péter

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.