Hirdetés
. Hirdetés

Önműködő rendszerekhez ad ki lapkákat az ARM

|

A lapkatervező cég legújabb chipjei kiemelt biztonságot kínálnak az autonóm rendszerek számára. Az önvezető autók mellett az ipari robotok is hasznukat vehetik.

Hirdetés

Autonóm rendszerekbe szánt új chikepet jelentett be az ARM. A lapkatervező cég önvezető autókhoz és ipari robotokhoz ajánlja újdonságait, az ARM Cortex-A78AE nagyteljesítményű CPU-t, valamint a Mali-G78AE és Mali-C71AE képfeldolgozó processzort. A három lapkatervet a beépített biztonsági technológiák teszik különlegessé. A biztonság ebben a kontextusban azt jelenti, hogy a lapkák minden számítást duplán leellenőriznek.

Hirdetés

Hagyományosan az ARM kétfajta módot kínál CPU-ihoz. Az egyik a "split", vagyis felosztott működés, amikor a magok egymástól függetlenül futnak, és csak néha-néha hagyják abba munkát egy gyors ellenőrzés kedvéért. Ez a mód kiválóan megfelel olyan alkalmazásokhoz, ahol viszonylag alacsonyak a biztonsági követelmények. A "locked", vagyis összekapcsolt működési módban viszont a magok párban működnek, és leellenőrzik egymást. Ez a megoldás jobban kielégíti például az önvezető autók fokozott biztonsági követelményeit, viszont nyilvánvalóan teljesítmény-csökkenéssel jár.

Az ARM most egy új hibrid módot dolgozott ki CPU-ihoz, amely a két világ előnyös tulajdonságait igyekszik kombinálni olyan környezetekben, ahol közepes biztonságra van szükség. A hibrid módban a magok továbbra is különállóan dolgoznak, de az elosztott kluszter logika, amely összefogja a magokat, már összekapcsolt módban működik.

A Mali GPU új AE-változatában az ARM egy "rugalmas particionálásnak" nevezett technikát alkalmaz, amely egyszerűbbé teszi a GPU magok megosztását a különböző munkaterhek között. Ez azt jelenti, hogy bizonyos funkciók, például a térképek az egyik partícióban futnak, elkülönítve olyan biztonsági funkcióktól, mint a vezető figyelése, vagy az autonóm eszköz működtetése.

Az ARM az A0E márkajelzésű terveivel idáig az kifejezetten autóipart célozta meg, most azonban az AE jelzésű lapkákkal az autonóm rendszerek szélesebb körét veszi célba, tehát az önvezető autók mellett az önműködő gyártórendszerek, ipari robotok világában szeretne terjeszkedni.

Bár az ARM nem sokat beszél arról a 40 milliárdos ügyletről, amelynek keretében az Nvidia felvásárolta a céget (az üzlet még hatósági jóváhagyásra vár), fontos megjegyezni, hogy mindkét cég egyre intenzívebben fordul az önműködő rendszerek felé. Az Nvidia saját platformot kínál az autonóm robotok számára, és Jetson AGX rendszere az Nvidia saját GPU-i mellett az ARM CPU-it használja. Az ARM most bejelentett újdonságai azt sejtetik, hogy ez az érdeklődés a jövőben még tovább erősödik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.