Hirdetés
. Hirdetés

Peking a Web3 technológiákat használva virtuálisember-ipart épít

|

Meg is jelent már a 14. ötéves kínai tervben.

Hirdetés

A pekingi városi gazdasági és informatikai hivatal a múlt héten közzétett egy dokumentumot, amely kiemeli a Web3 technológiát használó, 50 milliárd jüan (7,5 milliárd dollár) értékű virtuális emberipari fejlesztésének tervét a következő három évben.

A dokumentum szerint Peking városa 2025-ig egy-két vezető virtuális emberrel foglalkozó vállalatot kíván létrehozni, amelyek egyenként több mint 5 milliárd jüan bevételt termelnek, valamint további 10 olyan vállalatot, amelyek egyenként 1 milliárd jüan éves bevételt termelnének.

A virtuálisember iparág olyan technológiai rendszert, üzleti modellt és irányítási keretet is magában foglalna, amelynek Web 3 jellemzői vannak. Az internet, vagy Web 1.0 kezdetben lehetővé tette az emberek számára, hogy információkat olvassanak és kapcsolódjanak hozzájuk. A Web 2.0 a közösségi média iterációja volt, amely lehetővé tette az emberek másokkal való kapcsolatteremtésének új hullámát. A Web 3.0-t széles körben decentralizált internetnek tekintik, amelyet a blokklánc-technológia hajt, amelynek alapját a kriptovaluták és a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) képezik.

Hirdetés

A pekingi kormány nem konkretizálta, hogy a Web 3 mely jellemzőit kellene beépíteni a virtuálisember-iparba, de megemlítette, hogy blokklánc-alapú kereskedelmi platformokat akar létrehozni az általa digitális emberi tényezőknek nevezett olyan dolgokra, mint a modellek, bőrök és textúrák. A dokumentum kiemelte továbbá Peking terveit a Web 3-as szellemi tulajdonnal foglalkozó vállalatok ápolására az iparág ökoszisztémájának fejlesztése érdekében.

A virtuális bálványok tavaly óta egyre nagyobb arányban jelennek meg a kínai hírekben és médiában. A VR-popsztárok Luo Tian Yi és Hatsune Miku eredeti dalokat énekeltek a kínai Bilibili videostreaming oldalon; a virtuális influencer Liu Yexi Liu Yexi sminkoktató videók közzétételével egyik napról a másikra rajongók millióit gyűjtötte be a Douyin (a TikTok kínai változata) rövid videoplatformon; az Alibaba DAMO Academy virtuális kabalája, Dong Dong Dong még olimpiai árucikkeket is árult imádnivaló pekingi dialektusával a Taobao Live-on élőben közvetített műsorokban.

A virtuálisember-ipar fejlődésének előmozdítása érdekében az ország médiafelügyelete, a Nemzeti Rádió és Televízió Adminisztráció a 14. ötéves kínai tervben a virtuális emberek használatának előmozdítását javasolta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.