Hirdetés
. Hirdetés

Programozható mobilhálózat-kutatás Budapesten

|

A mobiltávközlési technológia és a felhasználói szokások rohamos fejlődése korábban nem látott bonyolultságú hálózatokat és ugrásszerűen megnőtt mobil adatforgalmat eredményezett. A megváltozott környezetben a megfelelő felhasználói élmény költséghatékony biztosítására a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) társfinanszírozásában indított kutatási projektet a Nokia sikerrel zárta. A projekt által javasolt eljárások a virtualizáció, programozható hálózat és felhőszámítás technológiák mobiltávközlési célú alkalmazásán alapulnak.

Hirdetés

A "Virtualizáció alapú mobilhálózat optimalizáció" projekt során a Nokia budapesti kutatás és fejlesztési csapata és a BME Mobil Innovációs Központ olyan jövőbe mutató hálózatüzemeltetési eljárásokat dolgozott ki, melyek az információs technológiai ipar által kidolgozott technológiák - programozható hálózatok, felhőszámítás, virtualizáció - mobiltávközlési célú alkalmazásán alapulnak. A projekt által javasolt megoldások alkalmazása lehetőséget teremt kognitív, önmenedzselő hálózatok létrehozására.

Az EUREKA_12 program keretében, a NKFIA társfinanszírozásában, a Nokia Solutions and Networks Kft. és a BME Mobil Innovációs Központ részvételével megvalósult Virtualizáció alapú mobilhálózat optimalizáció (VirtMobOpt) projekt (azonosító: EUREKA_HU_12-1-2012-0054) innovatív hálózat-, forgalom- és mobilitás-menedzsment eljárásokat dolgozott ki, amelyek lehetővé teszik a szükséges paradigmaváltást.

A projekt által javasolt eljárások az információs technológiában már ismert virtualizáció, programozható hálózat (Software Defined Networking) és felhőszámítás (Cloud Computing) technológiák mobiltávközlési célú alkalmazásán alapulnak és képesek mobiltelefonhálózati erőforrások dinamikus, forgalmi igényeket követő átkonfigurálására és a forgalomkezelési irányelvek valós idejű optimalizálására. A jelenlegi várakozások szerint a kognitív, önmenedzselő hálózatok fontos építőkövei lesznek az 5. generációs mobilhálózatoknak.

A kutatási projekt a következő előnyöket nyújtotta Magyarország és a konzorciumi tagok számára: magas színvonalú tudásbázis kiépítése a mobil-telekommunikációs hálózatok optimalizációja, programozható hálózatok (SDN) és hálózati funkció virtualizálás (NFV) technológiák terén, a magyar kutatási eredmények terjesztése a nemzetközi szakmai életben, a projektben létrejött korszerű ismeretanyag beépülése a magyar mérnökképzésbe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.