Hirdetés
. Hirdetés

Sokkal tartozik a felhő a NASA-nak

|

Nem elképzelhetetlen, hogy az OpenStack iparági szabvánnyá válik a közeljövőben, legalábbis erre utal az, hogy az IBM is az open source platformra vált.

Hirdetés

Mivel az IBM-en kívül a HP, a Dell, a Cisco, a Red Hat és a Rackspace is támogatja az OpenStack-et, a Fortune 1000 szinte összes cége OpenStack alapú felhőplatformot fog használni. Figyelembe véve, hogy az OpenStack mindössze 3 éves, ez igen szép teljesítmény.

Ezt a dinamikus növekedést azonban nem lett volna képes elérni a NASA nélkül. Az amerikai kormány rengeteg, mára mindennapossá vált technológia és platform születésénél bábáskodott. Elég csak a GPS-re, a lézerre, vagy az internetre gondolni.

Az OpenStack gyakorlatilag akkor született, mikor a NASA elindította Nebula nevű projektjét. Az Apache 2.0 licenc alatt kiadott open source compute engine kód, a Rackspace figyelmét keltette fel először, ami elkészítette a Swift nevű tárolási felhőt. Később a NASA-val együttműködve fejlesztették és adták ki 2010 nyarán az OpenStack-et, mint egy open source felhő platformot.

Chris Kemp, a NASA első IT CTO-ja, és a Nebula projekt vezetője elmondta, valami olyasmi, mint az OpenStack, mindenképpen elkészült volna a NASA nélkül is, de az űrügynökség felgyorsította a folyamatot, hitelesebbé tette a projektet. Ezzel John Engates, a Rackspace CTO-ja is messzemenően egyetértett. Szerinte a NASA-részvétel biztosította, hogy az emberek szívesen csatlakoztak a projekthez, mert látták, nem csak a Rackspace-ről szól a dolog, hanem valami sokkal többről. “A NASA jelenléte tette biztossá, hogy ez mindenki számára készül”.

Kemp végül otthagyta a NASA-t és a Szilícium-völgyben megalapította a Nebula startupot, hogy privátfelhő infrastruktúrákat készítsen. Több, korábban a NASA-nál az OpenStack projekten dolgozó mérnök is csatlakozott hozzá. Kemp szerint az OpenStack és a technológia magánszektorba történő átvitele összhangban áll a NASA küldetésével: “felfedezni a naprendszert, az emberiség javára”.

„A NASA nélkül nem létezne az OpenStack” - mondta Linda Cureton, az űrügynökség CIO-ja. A Nebula azért volt vonzó, mert rugalmas, skálázható és biztonságos volt és hasznos a NASA küldetései számára. Cureton szerint Kemp adott életet a Nebulának, és mint elmondta: “örül, hogy bábáskodhatott ennél a szülésnél”.

Az OpenStack alapú felhők egyértelműen az Amazon riválisainak tűnhetnek, ezért amikor tavaly az Amazon bejelentette, hogy felhője otthont ad a NASA néhány munkájának, sokan vonták fel szemöldöküket. “Néha a prófétát nem ismerik el saját hazájában” – mondta erre Cureton. “ De azt jósolom, hogy ahogy az elfogadása nő - utalva az IBM bejelentésére - és ahogy egyre életképesebb lesz gazdaságilag, a NASA végül a saját gyermekének ügyfele lesz.

Az IBM a Pulse konferencián jelentette be az átállást, ahol említést tett az OpenStack-en alapuló új felhőszolgáltatásokról. A Linux régi támogatójaként is ismert IBM valószínűleg nagy szerepet játszik majd az OpenStack jövőbeni tündöklésében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.