Hirdetés
. Hirdetés

Szuperszámítógép-csata

|

Ismét japán rendszer az élen, elképesztő teljesítménnyel szinte lealázza az utána következőket.

Hirdetés

Visszavette Japán a Top 500 szuperszámítógép listáján a vezető helyet, ahol az elmúlt hat hónapban egy kínai masina tartotta magát. A szamurájok hazájának legújabb, K komputer névre keresztelt szuperszámítógépe 8,16 petaflops teljesítményű, amivel erősebb, mint a lista utána következő öt rendszere - együtt. Ezt az emberi ésszel nehezen felfogható eredményt 68.544 darab SPARC64 VIIIfx processzor segítségével hozták össze a szigetország mérnökei. Minden egyes CPU 8 magos kialakítású, így a rendszerben összesen 548.352 mag teljesít szolgálatot. Ráadásul még nem is jutott teljesítménye csúcsára a K komputer, hiszen még mindig fejlesztés alatt áll. Tervek szerint 2012 novemberére éri el tervezett kialakítását, amikorra már több mint 80 ezer SPARC64 processzor fog benne dolgozni.

japán szuperszámítógép
japán szuperszámítógép

A Fujitsu nevét dicsérő számítógép a tavaly novemberben élre került kínai, Tianhe-1A névre keresztelt rendszert váltotta le. Utóbbi így már „csak" a második, még mindig elképesztően nagy, 2,57 petaflops teljesítménnyel. Ez egyben azt is jelenti, hogy az amerikai Energiaügyi minisztérium által alkalmazott Jaguar a dobogó harmadik fokára csúszott. Ugyanakkor habár Kína elvesztette az elsőséget, az ország nevéhez köthető szuperszámítógépek számát tekintve tovább növelte erejét (a korábbi 42, Top 500-as listán jegyzett kínai rendszerek száma 62-re nőtt).

A mai Supercomputing Conference keretei között Hamburgban, Németországban nyilvánosságra hozott információk szerint a K komputer, szemben riválisaival, nem használ grafikus processzorokat vagy egyéb számításiteljesítmény-fokozó elemeket. Noha az 500-as lista legnagyobb fogyasztójáról van szó, egyben egységnyi számítási teljesítményre vetítetten ez a legenergiahatékonyabb szereplője a félezres csoportnak. A rendszer Kobében, a RIKEN Fejlett Számítástudományi Intézet falai között kezdett munkába, amint elkészül, több mint 10 petaflops teljesítményre lesz majd képes.

Kétszeresen is büszkék lehetnek a japánok. Egyrészt nem csak a nagy rivális Kínát sikerült megelőzniük, de 2004 novembere óta most először trónol japán szuperszámítógép az élen. Akkor az USA Energiaügyi Minisztériuma által telepített IBM BlueGene/L és a NASA Columbia rendszere váltotta le a szigetország Föld Szimulátorát.

Jól jelzi a fejlődés tempóját, hogy most először a lista első tíz tagja mind 1 petaflops-nál nagyobb teljesítmény leadására képes. Ugyanakkor az utánuk következők egyike sem bír ekkora erővel, ám a fejlődés mértékét ismerve nemsokára már nem csak a top 10 (melyből öt egyébként az Egyesült Államokban, kettő-kettő Japánban és Kínában, illetve egy Franciaországban található) kiváltsága lesz ez. Elsőként az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Roadrunner nevű rendszere haladta meg az 1 petaflops teljesítményhatárt. A lista tagjainak 48 százaléka azonban csupán az elmúlt hat hónap során került fel, igen rapid tempót diktálva ezzel a szuperszámítógép elitjeinek fejlődését tekintve.

Lássunk még néhány érdekes adatot a monstrumok világából! A mögöttünk álló hat hónapban a Top 100-ba való belépőteljesítmény határa 75,76 teraflops-ról 88,92 teraflops-ra nőtt. A gyártók versenyét az IBM nyeri éppen, ötszáz rendszerből 213 köthető a Kék Óriáshoz. Második a Hewlett-Packard, 153 szuperszámítógéppel. A rendszerek többsége Intel processzorra alapul (a Westmere lapkák immár 178 szerverfürtben dolgoznak, szemben a fél évvel ezelőtti 56-os adattal), melyet az AMD-s illetve az IBM CPU-ira épülő vasak követnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.