Hirdetés
. Hirdetés

Tanévnyitó ünnepség a BME-n

|

A Műegyetem számos feltalálót, Nobel-díjas kiváló tudóst, '56-os hőst, művészt, és politikust adott ennek az országnak, ezáltal nemcsak oktatásával és tudományos teljesítményével írta bele magát a magyar nép történetébe, hangsúlyozta köszöntőjében Prof. Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) oktatásért felelős államtitkára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 237. tanévnyitóján.

Hirdetés

Dr. Józsa János rektor díszbeszédének fontos üzenete az elsőévesek felé, hogy ebben az intézményben piacképes és biztos alapot jelentő tudást kapnak a jövendő életük elindításához.

Hirdetés

Prof. Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az ünnepi rendezvényen kiemelte a Műegyetem azon szerepét, amelyet alapítása óta rendületlenül végez a magyar nemzet műszaki kultúrájának fejlődésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőoktatás egy folyamat és egy lehetőség is egyben, amely az elmúlt években indult, de a jövőben a finomhangolás időszakában a sikerekért az ágazat szereplőinek mindegyike tehet. Köszöntőjének végén gratulált az elsőévesek felvételi eredményéhez, hangsúlyozta, hogy "nélkülük nincs egyetem" és kérte, hogy az elkövetkező években úgy készüljenek föl választott hivatásukra, hogy közben kössenek - akár életre szóló - barátságokat is. "Bízom benne, hogy egyéni boldogságukat is itt alapozzák majd meg" - adott hangot reményének a politikus, aki végül sikeres tanévet kívánt.

Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kiemelte a stratégiai fontosságú felsőoktatási intézmény szerepét, amely meghatározó mértékben járult hozzá a magyar ipar és gazdaság mai fejlettségi színvonalának eléréséhez.  Beszélt arról, hogy a Műegyetem a hazai műszaki felsőoktatás zászlóshajója és a meghirdetett hazai pályázatok teljes skáláján sikeresen szerepelt.

Hozzáfűzte, hogy második évébe lépett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által finanszírozott BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) elnevezésű 4 éves futamidejű projekt, ahol az eddigi eredményes munkát olyan tekintélyes partnerekkel folytatja konzorciumban, mint a Siemens, az MVM, a Nokia, és a Richter Gedeon Nyrt.

A Műegyetem rektora kiemelte, hogy számos nemzetközi pályázat keretében is eredményes az intézmény és beszámolt az egyetem nemzetközi oktatási-kutatási kapcsolatainak és az oktatás nemzetköziesítésének bővüléséről is. Az akadémikus hangsúlyozta, hogy " A Műegyetem közössége kis méretben is tud óriásit alkotni, nagy szellemi tudást tömöríteni", majd ezt nyomatékosítva a közönség elé tárta Gschwind Andrásnak, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) címzetes egyetemi docensének csapata által kifejlesztett, az első magyar, sikeresen pályára bocsátott és több értékes mérési eredményt a Földre sugárzó kocka alakú, 10 cm-es élhosszal rendelkező műholdnak, a MASAT 1-nek mérethű mását.

A látványt fokozva tenyerén bemutatta az előzőhöz képest feleakkora élhosszúságú SMOG 1 műhold makettjét is. Az első évfolyamos tanulóknak eskütételüket követően záróbeszédében azt üzente: "szakmájuk igazi mesterévé az MSc szakok elvégzésével válhatnak, ezzel kerülnek ugyanis olyan komplex, finomra hangolt tudás birtokába, amely a munkaerőpiacon különleges előnyt jelent".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.