Hirdetés
. Hirdetés

Templomba megy az informatika

|

Rangos elismerést vívott ki a Schneider Electric a Sagrada Famíliának szállított mikroadatközponttal. A cég egy új, penge kialakítású energiatároló rendszert is bejelentett.

Hirdetés

A DatacenterDynamics Leaders EMEA díját moduláris telepítés kategóriában nyerte el a Schneider Electric, az UNESCO Világörökség részét képező ikonikus bazilika, a Sagrada Família számára testre szabott mikroadatközpontjával. Az integrált, előregyártott adatközpont-megoldással az üzemeltetők a templom biztonsági rendszerét irányítják, és felügyelik az évi több millió látogató hatékony kiszolgálását.

Noha a Barcelonában, Antoni Gaudí tervei alapján még 1882-ben megkezdett és kizárólag a hívek adományaiból finanszírozott építkezés záró szakaszába lépett, a környezet ma is sokat változik, ezért fontos szempont volt, hogy a Sagrada Família "adatszentélye" alkalmazkodjon a sajátos feltételekhez, és igény szerint könnyen mobilizálható legyen.

Sagrada Família

A Schneider Electric a konténermodulba szerelt mikroadatközpontot előtelepített és üzembe helyezésre kész rackszekrényekkel, szünetmentes tápegységekkel, áramelosztóval, hűtési és felügyeleti megoldásokkal szállította a helyszínre. Tervezéséből adódóan a modul ellenálló és biztonságos, elektromos és gépészeti csatlakozóinál fogva ugyanakkor gyorsan leválasztható az informatikai és közüzemi hálózatról, így könnyen mozgatható. A mikroadatközpont a helyszínen minimális telepítést igényel, így a látogatókat, a folyamatban lévő építkezést, és az épület eredeti funkcióját sem zavarja.

- Informatikai folyamataink biztonsága a folyamatos változásokkal járó időszakokban is kulcsfontosságú számunkra, az adaptív és méretezhető infrastruktúra létrehozásához ezért kreatívan kellett gondolkodnunk - mondta Fernando Villa, a Sagrada Família informatikai igazgatója. - A Schneider Electric által szállított adatközpont a hordozhatóság és a rugalmasság terén egyaránt tökéletesen teljesít.

Hal Grant, a Schneider Electric informatikai üzletágának ügyvezető alelnöke szerint a dolgok internetével összefüggő és peremhálózati alkalmazásokat működtető szervezetek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a hasonló mikroadatközpont-megoldások iránt.

EcoBlade: penge energiatárolás

Megújuló forrásokból származó energia tárolásához és hálózatba integrálásához a Schneider Electric EcoBlade néven új, széles határok között méretezhető energiatároló rendszert fejlesztett ki. A megoldás a háztartásokban, az informatikában, az iparban és a kereskedelemben, valamint az áramszolgáltatói szektorban egyaránt lehetővé teszi a teljesítményigény optimalizálását.

A megújuló energiaforrások csak akkor válthatják fel a környezetterhelő módszereket, ha megoldott a megtermelt energia hatékony tárolása. A villamos hálózatok azért nem tudják jól integrálni az alternatív energiaforrásokat, mivel a szél- és napenergia rendelkezésre állása nem feltétlenül egyezik meg a fogyasztás csúcsidőszakaival. Mostanáig kizárólag alacsony hatékonyságú és költséges tartalékrendszerek alkalmazása jelentette az egyetlen megoldást az áramkimaradások kockázatának csökkentésére - ilyen például a fosszilis üzemanyaggal (különösen gázolajjal) működő generátor, amelyet jellemzően adatközpontok is használnak.

EcoBlade

A rugalmas EcoBlade architektúra a Schneider Electric StruxureWare szoftvercsomagjával együtt a cég felhőalapú, integrált szolgáltatási modulokon alapuló villamossági megoldásainak ökoszisztémájába illeszkedik. A StruxureWare összegyűjti és feldolgozza az időjárási és működési adatokat, és a teljes energialáncban optimalizálja az energiafelhasználást annak érdekében, hogy az energia a forrástól (pl. a napelemektől vagy szélturbináktól) költséghatékony módon kerüljön először a tárolóeszközökbe, majd a fogyasztókhoz.

Minimalizálható például a francia vállalat Li-ion akkumulátoros energiatároló rendszerével az irodai és az ipari áramfogyasztás, mert az áramszolgáltatónál lekötött teljesítményen felül is biztosítható vele az ellátás. A lakossági felhasználók pedig éjjeli, olcsóbb árammal is feltölthetik az EcoBlade-et, amely később, a drága csúcsidőszakban kiszolgálja otthonuk energiaigényeit. A napelemekkel rendelkező otthonokban is felhasználható a rendszer által tárolt energia, de a lakók akár el is adhatják azt egy mikrohálózatban.

A gyorsan telepíthető és könnyen karbantartható EcoBlade nagy teljesítményéhez képest alig 25 kg súlyú, 76 cm-es lapos egységekből, blade-ekből épül fel. Minden egyes penge tartalmaz egy intelligens módon kapcsolódó akkumulátormodult, mellyel önmagában is azonnal használható. A lakossági felhasználáson túlmutató, nagy mennyiségű energia tárolására a blade-ek hálózatra kötött rackszekrényekbe telepíthetők adatközpontokban és más létesítményekben, illetve alállomásokban. Teljes kiépítésben az EcoBlade pengéi konténerekbe telepítve akár több MWh energiatárolási kapacitást és energiamenedzsment szolgáltatást tudnak adni teljes ellátóhálózatok részére.

Az új energiatároló rendszer a tervek szerint kWh kapacitásonként 500 dollár alatti áron kerül forgalomba az év folyamán.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.