Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: NVIDIA nForce 680 Intel Edition

|

A GeForce 8-as sorozattal egyidőben bemutatkozó nForce 6 lapkakészlet egyelőre kizárólag Intel processzorokhoz érhető el.

Hirdetés

Különösen nehéznek ígérkezik az év vége az NVIDIA számára, ugyanis két vasat tartanak a tűzben. Bár a GeForce 8800 sorozat és az NForce 6 lapkakészlet sikeres indítása nagy megkönnyebbüléssel tölthette el a mérnököket, a meghajtóprogramok fejlesztőire különösen nehéz időszak vár, amit még jobban megnehezít a Vista január végi megjelenése is. Ez utóbbi különösen fontos a Geforce 8800 szempontjából, mivel egyelőre ez az egyetlen DirectX 10 kompatíbilis grafikus kártya, és az ehhez szükséges meghajtóprogramok tekintetében egyáltalán nem állnak jól.

Az NVIDIA mintha kissé mostohagyerekként kezelte az Intel foglalatos alaplapokat, azonban a mostani sorozattal bizonyították, hogy ez egyáltalán nincs így. A paranoiások most biztosan arra gondolnak, hogy az AMD-ATI egyesülés miatt érkezett előbb az Intel platform, de ez nem igaz, tudniillik az AMD processzorok alá is elkészült már a 6-os sorozat. Ugyanakkor az Intel processzorok számára fontosabb volt az új NForce lapkakészlet, mert míg az AMD AM2 alatt remekül helytáll az 550/570/590 lapkakészlet család, addig a Core 2 magos Intel proceszorok számára csak egy módosított nForce 4 memóriavezérlőre épülő, és az nForce 5 déli hídjára épülő lapkakészlet jutott - amely szerény túlhajtási képességekkel rendelkezett.

Az új északi híd kifejlesztérére több szempontból is szükség volt: a natív 800 megahertzes DDR2 memória és EPP támogatás manapság elengedhetetlennek bizonyul, de az 1333 megaertzes külső órajelnek hála a mérnökök a jövő Core 2 processzoraira is felkészítették ezt a lapkakészletet.



Az új lapkakészélet és felépítés előnye, hogy az alaplap FSB és memória órajelei aszinkron módon is állíthatók, aminek nagyon sok tuningos fog örülni - pláne az olcsóbb memóriák tulajdonosai, amelyek limitált túlhajtási potenciállal rendelkeznek. További érdekesség, hogy az északi és déli híd az AMD alaplapoknál használatos HyperTransport buszon kommunikálnak, ezáltalá jóval nagyobb sávszélesség áll rendelkezésre, mint az Intel alaplapok esetében.

A 6-os sorozat memóriavezérlője rendelkezik még egy extrával, ami - a későbbiekben majd láthatjuk - jótékony hatással van a memóriakezelésre. Az egyik a lapkakészletbe ágyazott továbbfejlesztett DASP 4.0 (Dynamic Adaptive Speculative Preprocessor) technológia, amely a processzor által gyakran használt memória regisztereket előre megnyitja a CPU számára. Ez párosítva az Intel Core processzorokba ágyazott adat előreolvasási algoritmusokkal verhetetlenné teszi az nForce 6 szériát a memóriaigényes programokban

Az AM2 foglalatos nForce 5 teszt kapcsán már írtunk a déli híd szolgáltatásairól, mint például a FirstPakcet vagy DualNet. Mivel az nForce 6-on is ugyanez a déli híd van, így a szolgáltatásokban nincs különbség, ezért most nem térünk ki rá részletesen.

Felépítés, tesztek, értékelés - tovább a PC World.hu oldalra >>
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.