Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Samsung NP-R580

|

Jó teljesítménnyel párosul a stílusos, felszabadult megjelenés az R580 esetében.

Hirdetés

Munkára használatos noteszgépek terén a szerény, fekete burkolat, spártai funkciók a leginkább jellemzők, de ez nem minden munkakörben ideális. Mind vaskosabb az a mobil tudás-munkásokból álló réteg, akik ha kell, szeretnék magukkal vinni erőteljes irodájukat tárgyalásokra, kiszállásokra is. Számukra a megjelenés és a teljesítmény egyaránt fontos, úgy érezzük az otthoni felhasználók mellett ezt a réteget is célozza a Samsung az NP-R580-al.

 


Az R580 a a Samsung új ?Touch of Color" kristály dizájnjában készült, a fényes felületek hullámvonal mintázat díszíti. Burkolata műanyag, de elég masszív ahhoz, hogy ne kelljen félve mozgatnunk, nem recseg, viszont az ujjlenyomatokat hajlamos begyűjteni. A nagyobb noteszgépek közé tartozik, töltővel már közel 3 kilogrammot nyom, cserébe nagy kijelzőt és átlag feletti erőt kínál. Jobb oldalába, két USB szomszédságába építették a mindenevő DVD írót, mely kétrétegű és DVD-RAM nyersanyag írására is kiválóan alkalmas. VGA és HDMI kimenetet is beépítettek, ami projektoros előadásokhoz és szórakozáshoz egyaránt jól jöhet, van SDHC kártyaolvasó és mikrofonos webkamera is.

 

Nem csak megjelenésre, de kezelhetőségre is igen jól sikeredett a honosított billentyűzet, amely numerikus padot is tartalmaz és szerencsére mentes a sallangoktól. Az érintőpad igyekszik beleolvadni a burkolat dizájnjába, ezért nincs határozott taktilis körvonala, négy kék ledecske jelzi a sarkait. Szép, de hiányoznak a hagyományos határok és nem tettük volna középre egy ilyen gépen.

A 15,6 hüvelykes (közel 40 centiméteres, 1366×768 képponttal) TFT kijelző LED háttérvilágítást kapott, 16:9-es oldalaránya nem csak a videózásnak kedvez, de két dokumentum párhuzamos böngészése is megoldható vele. A LED háttérvilágítás energiatakarékosabb, ami javítja az erőteljes rendszer akkumulátoros üzemidejét, ennek köszönhetően kellő visszafogottság mellett 3,5 órát is dolgozhatunk konnektortól távol (erőteljesebb használattal mondjuk 2 órára számíthatunk). A Core i5 processzor teljesítmény szempontjából nagyon jó, a gépnek nem gond akár a Full HD videoszerkesztés sem. Nem csak a játékok, de mind több alkalmazás kihasználja a beépített grafikus kártyát, a GeForce GT 330M fejlettebb, egy-két éves 3D játékokat is szépen futtat. Bár az nVIDIA hardverrel ma már megoldható lenne az átkapcsolás a CPU-ba integrált és a dedikált grafikus vezérlő között, ez az R580 esetében még nem biztosított. A 4GB memória bőven elegendő, igaz indokolttá tenné 64 bites operációs rendszer alkalmazását, de a tesztpéldányon 32 bites Windows 7 Premium futott.

Hiányzik a kifejezetten üzleti kategóriájú noteszgépekben gyakori TPM modul, az adatbiztonságról és a gép menedzseléséről tulajdonosának egyénileg kell gondoskodnia. Az R580 nem elsősorban egy vállalati infrastruktúra részeként, hanem egy szabadúszó erőteljes és vonzó megjelenésű termelőeszközeként elképzelhető a munka frontján, akad néhány kiforratlan részlet rajta, de igen jó teljesítményt kínál megfizethető áron, ráadásul neves gyártótól és Intel legújabb hardver platformjára alapozva.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.