Hirdetés
. Hirdetés

Teszteltük az Apple TV-t

|

Remek lenne, ha nem lenne összedrótozva az iTunesszal, több formátumot támogatna és megbirkózna a feliratokkal.

Hirdetés

Ahogy az idők folyamán a különböző eszközök helyett a számítógép lett a legalkalmasabb a képek, zenék és filmek tárolására, úgy nőtt az igény is arra, hogy a rajta tárolt tartalmakat ne csak a monitor előtt gubbasztva, de a nappaliban, a televízión is élvezhessük. Az egyszerű, "összekötöm a számítógépet a tévével" típusú megoldások mellett ma már választhatunk olyan asztali lejátszókat is, amelyek képesek a legtöbb médiaállományt megjeleníteni, sőt kifejezetten televízióra köthető számítógépek is vannak. Az Apple TV valójában ez utóbbiak közé tartozik, de csak rengeteg korlátozással használható, amelyek miatt jóval kevesebbre képes, mint egy "valódi" asztali gép.

Alapvetően egy saját merevlemezzel ellátott hálózati médialejátszóról van szó. Használatához szükségünk van egy iTunes alkalmazást futtató Macintoshra vagy PC-re, mellyel Ethernet vagy drót nélküli hálózat segítségével kommunikál. A médiaállományokat vagy közvetlenül a számítógépről játssza le, vagy pedig az iTunes (fotók esetében az iPhoto, illetve PC-n a Photoshop Album vagy Elements) segítségével tölthetünk át fájlokat a merevlemezére, s ezek innentől kezdve akkor is elérhetők, ha számítógépünk ki van kapcsolva. Bármelyik módszert választjuk is, máris látszik a készülék legnagyobb korlátja: gyakorlatilag össze van drótozva az iTuneszal, és csak olyan állományt tud lejátszani (a hálózatos gépről és saját merevlemezéről is), amely szerepel annak médiakönyvtárában.

appletv_3.jpg

Ez mindaddig nem is baj, amíg ez a feltétel teljesül, de ha a megnézendő állomány nem iTunes-kompatibilis, akkor azt először bizony valamilyen úton-módon konvertálnunk kell. Ráadásul a legfájóbb pont az egészben, hogy hiába kínál az iTunes internetes áruháza még számunkra is megfizethető áron filmeket és tévésorozatokat, Magyarországról nem vehető igénybe a szolgáltatás. Sőt még az ingyenes tartalmakhoz sem férhetünk hozzá, mert ezekhez is iTunes-belépés szükséges. Egyedül a podcastokat tölthetjük le korlátozás nélkül gépünkre. A gép közvetlenül internetkapcsolaton képes filmelőzetesek és 30 másodperces videokliprészletek lejátszására, sőt mire ezen sorok megjelennek, elvileg már a YouTube videóinak megjelenítésére is. Kár, hogy utóbbi tartalmak igen alacsony felbontásúak, és nem néznek ki igazán jól egy HD-s tévén.

Csalódások, trükkök és a garancia elvesztése - tovább a PC World cikkére >>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.