Hirdetés
. Hirdetés

Tippek Wi-Fi betolakodó-elhárításra

|

A zsinór nélküli hálózatokat sok előnyük mellett nehéz megvédeni.

Hirdetés

Lassan bekövetkezik, hogy Magyarországon is több noteszgépet adnak el, mint asztalit, és ma már nincs olyan hordozható PC, amelynek ne lenne alapáras extra tartozéka a vezetéknélküli hálózati vezérlő. Éppen ezért SOHO környezetben gyakori és érthető igény, hogy ne kelljen vezetékekkel babrálni, és Wi-Fi-s internetátjárót telepítsenek. Az ilyen átjárók olcsók, és egyszerű őket konfigurálni. Éppen ezért nagyon könnyű velük internetelérést szolgáltatni az utcán, vagy - rosszabb esetben - megnyitni a belső hálózatunkat mindenki számára, ugyanis a Wi-Fi hálózathoz alapértelmezett beállításként nem használnak semmiféle védelmet.

Mivel SOHO környezetben gyakran a rendszergazdai feladatokat az IT-ügyekben legtájékozottabb(nak tűnő) kolléga tölti be, úgy gondoltuk, érdemes összegyűjtenünk a legfontosabb, alapvető tanácsokat egy Wi-Fi hálózat konfigurálásához, hogy legalább a kevésbé elszánt betörőket távol tarthassuk.

 

1117wifi.jpg
 


Javítócsomagot neki!


A megjelenése után ennyi idővel kicsit félve írjuk le a Windows XP felhasználónak azt a nagyon egyszerű tanácsot, hogy mindenképpen telepítsék legalább a második javítócsomagot (SP2-t)! Bízunk benne, hogy az XP már nem működik senkinél sem úgy, hogy ez a javítás ne lenne telepítve, de ki tudja? A lényeg: a Wi-Fi-vel kapcsolatos részt teljesen átírták a Microsoftnál az SP2 kiadásakor. Természetesen az SP3-ban ugyanezek a frissítések benne vannak.


Azon túl, hogy a kezelőfelület megváltozott, sokkal áttekinthetőbb és kezesebb lett, mi sokkal gyorsabbnak is érezzük, amikor noteszgépünk egy ismeretlen hálózathoz csatlakozik. Mintha érzékenyebb is lenne - olyan hálózatokkal is kommunikál, amelyeket régebben alacsony jelerősségük miatt csak nagy szenvedések árán lehetett összebeszéltetni. De ami sokkal fontosabb: az operációs rendszer az SP2 után számos titkosítási algoritmust is kezel már. Hogy ez miért kritikus fontosságú, arra az alábbiakban részletesen is kitérünk.

Titkosítsunk!


Vitán felül áll, hogy a Wi-Fi-t élvezet használni. Egy ADSL hozzáférést megosztani, egy átjárót konfigurálni sem igazán bonyolult, de mindegyiknek van egy óriási hiányossága: alaphelyzetben a rádiós adatforgalom teljes egészében "lehallgatható" bárki által, és bárki csatlakozhat hálózatunkhoz, aki hatósugáron belül tartózkodik a Wi-Fi-képes PC-jével.

Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokan rálegyintenek a titkosítás kérdésére, mint valami felesleges piszmognivalóra, mondván: Ugyan már, semmi fontosat nem forgalmazok Wi-Fi-n keresztül, mi bajom lehet? Nos, már abból is probléma adódhat, ha az utcának szolgáltatunk internethozzáférést, de nem valószínű, hogy hívatlan látogatónk megelégszik ennyivel. Tegyük fel, hogy nem törik fel a gépünket, nem nyúlják le az adatainkat - hozzátennénk, nem lesz ilyen szerencsénk, mert egy belső hálózatról ez aztán végképp nem nehéz -, de elég bajunk lehet abból, hogyha pont a mi hozzáférésünket felhasználva visznek véghez valamilyen disznóságot.


Azt hogy milyen titkosítást tudunk használni, a rendelkezésünkre álló hardver szabja meg. Feltételezve a leggyakoribb topológiát - tűzfallal egybeépített átjáró, hagyományos vezetékes hálózaton és Wi-Fi-n keresztül csatlakozó kliensek - a legkritikusabbak az átjáró képességei. Azt javasoljuk, hogy ne legyünk restek, vegyük elő az átjáró dokumentációját, és mélyedjünk el abban, hogy az milyen titkosítási eljárásokat ismer. Sajnos a beállítások elvégzéséhez konkrét tanácsot nehéz adni, hiszen ahány gyártó, annyiféleképpen alakítják ki a vonatkozó menüket, így az egyetlen segítségünk leggyakrabban a leírásban merül ki.

Az azonos gyártótól származó eszközök általában ugyanazokat a protokollokat támogatják, de érdemes lehet utánanéznünk a gyártó weboldalán, hogy van-e frissebb beágyazott program (firmware) annál, ami a mi készülékünkben van, mert gyakran a frissítések pont a biztonsági szabványokat érintik. Az sajnos tény, hogy a kellő türelemmel és idővel rendelkező, képzett netkalóz képes átjönni a Wi-Fi védelmeken, de magunknak teszünk szívességet, hogyha legalább a lelkes amatőr betyárokat kizárjuk. (Nézd, apa! Látok egy idegen hálózatot!)


WEP-et, vagy sem? A hír folytatódik, kattintson! >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.