Zöld lapkát fejleszt mélytanuláshoz az IBM

|

Az IBM energiahatékony új chipje csökkenti a mesterséges intelligencia modellek betanítási idejét és energiaigényét. Ha elkészül, a mobiloktól az önvezető autókig számos helyen találkozhatunk majd vele.

Az IBM kutatói megalkották a világ első hétnanométeres technológiára épülő mesterséges intelligencia (MI) gyorsító lapkáját. A négylapos lapka különböző MI modelleket tud majd kiszolgálni, és energiahatékonysága miatt remekül használható lesz például a nagyfogyasztású hibrid felhős környezetekben.

Hirdetés

Az MI gyorsítók olyan hardvereket fednek, amelyek - nevükhöz híven - MI modellek felgyorsítására szolgálnak. A lapkák javítják az adatigényes alkalmazások (természetes nyelvi feldolgozás, számítógépes látás stb.) eredményét.

Az IBM kutatórészlege olyan lapkaterveken dolgozik, amelyek a karbonlábnyom növelése nélkül lépesek komplex algoritmusokat kezelni. Ennek egyik módja olyan csökkentett precíziós (reduced-precision) technológiák alkalmazása a gyorsító lapkákban, amelyeket kevesebb szilíciumot és energiát igényelnek, így lényegesen csökkentik az MI modellek betanítási idejét és energiaszükségletét. Az új lapkát, amelyről Ankur Agrawal és Kailash Gopalakrishnan osztott meg részleteket egy blogposztban, integrált energiakezelő funkcióval is ellátják, így optimalizálni tudja teljesítményét.

A kutatók azt remélik, hogy a nagyteljesítményű és kisfogyasztású MI gyorsító lapkák terveiket a mélytanulási modellektől a fordítószolgáltatásokon át az önvezető járművekig és okostelefonokig rengeteg területen alkalmazzák majd.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.