A milliárdos Peter Thiel agy-komputer-cég finanszírozását támogatja

|

Peter Thiel és Christian Angermayer milliárdos befektetők egy olyan technológiai startup mögé álltak, amely az emberi agyat és a számítógépeket úgy kötik össze, hogy neurológiailag sérült betegek visszanyerhetik elvesztett képességeiket.

A Utah állambeli Blackrock Neurotech nevű cég 10 millió dollárt kapott a befektetőktől klinikai vizsgálatainak és kutatási lehetőségeinek bővítésére - jelentette a Bloomberg. A Marcus Gerhardt és Florian Solzbacher német duó által 2008-ban alapított cég úgynevezett agy-számítógép interfészeket, vagyis BCI-ket készít. Az eszközök olyan elektródákkal felszerelt miniszámítógépekhez hasonlítanak, amelyeket az agy különböző régióiba ültetnek be, ahol - a gondolatokhoz hasonló - jeleket vesznek fel és alakítanak át elektromos jelekké.

Az eszközök segítségével a betegek visszanyerhetik látásukat, vagy újra hallani és beszélni tudnak. A legjelentősebb esetek némelyikében a technológia lehetővé tette, hogy a teljesen lebénult betegek közvetlenül az agyukkal irányítsák a robotprotéziseket, vagy újra mozgatni tudják saját végtagjaikat. Egy másik áttörés során a technológia lehetővé tette, hogy ALS-ben szenvedő betegek még teljesen testükbe zárt állapotban is kommunikáljanak egy agyuk által vezérelt halláson keresztül működő betűzőgépen keresztül.

Hirdetés

A Blackrock Neurotech egy olyan ágazat élvonalában tevékenykedik, amely még mindig gyerekcipőben jár. A világszerte mindössze 30, a technológiát használó beteg közül 28-an dolgoztak a Salt Lake City-i székhelyű céggel. (Elon Musk startupja, a számítógépek és élő agyak összekapcsolását kitűző Neuralink nemrég mutatott be egy majom agyába beültetett BCI-eszközt.)

Bár a betegek számára készült eszközök mindegyike egyénre szabott, a Blackrock Neurotech célja, hogy a pénzeszközök egy részét a gyártás felfuttatására fordítsa, és eszközeit világszerte a betegek rendelkezésére bocsássa, mondta Gerhardt egy interjúban.

"Az emberek járásának, beszédének, látásának, hallásának és érzékelésének újra lehetővé tétele már most is hatalmas piac, mivel az Egyesült Államokban több mint 5 millió ember él a bénulás valamilyen formájával" - jelentette ki Angermayer befektető egy nyilatkozatában.

Az emberi agyak és a számítógépek összekapcsolására tett kísérletek az elmúlt években egyre több tőkét vonzottak. Bryan Johnson, a Braintree fizetési szolgáltatás alapítója 100 millió dollárt ajánlott fel a Kernel nevű BCI startupnak. A Facebook Inc. egy koponyasapkát fejleszt, amely állítása szerint lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy percenként 100 szóval gépeljék gondolataikat.

Thiel és Angermayer egy sor új, határterületi vállalkozásba fektetett be, többek között az Atai Life Sciences AG pszichedelikus induló vállalkozásba vagy a lítiumkutató Rock Tech Lithium cégbe.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.