Az EU-nak 31 milliárd eurójába kerülhet az mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslat

|

Az olyan gépek, amelyek megtanulják, hogyan kell elvégezni a jellemzően emberi feladatokat, munkahelyek millióit szüntethetik meg.

A mesterséges intelligencia európai szabályozását célzó új törvény a következő öt évben 31 milliárd euróba kerülhet az EU gazdaságának - derül ki a washingtoni székhelyű Center for Data Innovation nevű agytröszt jelentéséből.

Az Európai Bizottság törvényjavaslata "a mesterséges intelligenciára vonatkozó legszigorúbb szabályozás lesz a világon" ha elfogadják - állítják az elemzők. "Nemcsak a mesterséges intelligencia európai fejlesztését és használatát fogja korlátozni, hanem jelentős költségeket is ró az uniós vállalkozásokra és fogyasztókra is" - áll a szervezet jelentésében. A Bizottság viszont közölte, hogy nem ért egyet a jelentés megállapításaival, és hogy azok hibásnak tűnnek.

A Center for Data Innovation szerint egy 10 millió eurós forgalmú kis- vagy középvállalkozásnak akár 400 ezer eurós megfelelési költséggel is számolnia kell, ha magas kockázatú mesterséges intelligenciát alkalmaz. Az ilyen rendszereket a Bizottság úgy definiálja, mint amelyek hatással lehetnek az emberek alapvető jogaira vagy biztonságára.

A jelentés szerit ez a meghatározás a potenciális alkalmazások széles körét érintené - a kritikus infrastruktúrától az oktatási és szakképzési alkalmazásokig -, és egy sor követelménynek kellene megfelelniük, mielőtt a vállalatok piacra vihetnék őket. A "megfelelési terhek" 2025-ig évente 10,9 milliárd euróba, azaz a következő öt évben 31 milliárd euróba kerülnek majd az európai vállalkozásoknak - kalkulálnak az elemzők.

Hirdetés

A Bizottság azonban megkérdőjelezte a számításokat. "Ahelyett, hogy a százalékos költséget a magas kockázatú AI-alkalmazások beruházásával szorozták volna meg, a jelentésben szereplő számok az összes AI-beruházással való szorzás eredménye" - közölte a testület kommünikéje.

"A Bizottság többször is azt állította, hogy az AI-jogszabálytervezet támogatni fogja a növekedést és az innovációt az európai digitális gazdaságban, de egy reális gazdasági elemzés szerint ez az érvelés a legjobb esetben is álságos" - mondta Ben Mueller, a Center for Data Innovation vezető politikai elemzője és a jelentés szerzője, aki szerint " a rózsás kilátások nagyrészt véleményeken és feltételezéseken alapulnak, nem pedig logikán és piaci adatokon".

A mesterséges intelligenciát már most is használják olyan cégek, mint a Google, az Apple és a Facebook, de az európai törvényhozók aggódnak a hatása miatt. Miközben a technológia jótékony hatással lehet olyan területeken, mint az egészségügy és az éghajlat modellezése, halálos autonóm fegyverekben is felhasználható, vagy arra is, hogy egy népesség minden egyes tagjának szociális "pontszámot" adjon. Eközben az olyan gépek, amelyek megtanulják, hogyan kell elvégezni a jellemzően emberi feladatokat, munkahelyek millióit szüntethetik meg.

A Center for Data Innovation egy nonprofit Információs Technológiai és Innovációs Alapítvány része, de azt olyan cégek támogatják, mint az Amazon, az Apple, a Microsoft és az NBCUniversal. Azaz a mesterséges intelligencia terjesztésében érdekelt nagy amerikai technológiai vállalatok, amelyek üzleti érdekeit sértenék az adatkapitalisták terjeszkedésének fékezésére tervezett európai szigorítások.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.