Hirdetés
. Hirdetés

Divatba jönnek a munkahelyeken a fertőtlenítő portálok?

|

A technológia már régóta létezik, azonban a koronavírus arra sarkallta a kutatókat, hogy megalkossanak egy olyan változatot, amely mindennapos emberi használatra is alkalmas.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban olyan fertőtlenítő kapukat kezdtek el felszerelni forgalmas helyeken, melyek ibolyántúli sugárzással képesek kiiktatni a baktériumokat és vírusokat. Több kutatóintézet, köztük a Columbia Egyetem is vizsgálja a technológiát, és bár egyelőre még bizonytalan, hogy képes-e maradéktalanul elpusztítani a koronavírust, ez is egy lehetséges út lehet a világjárvány elleni harcban.

Hirdetés

A New Yorkban található Magnolia Bakery bejelentette, hogy üzletükbe fertőtlenítő portált telepítenek, mely UV sugarakat használ a baktériumok és vírusok elpusztítására. A Healthe nevű cég által gyártott eszközt több helyen is elkezdték alkalmazni, többek között cégeknél és hajléktalanszállókon. A működési elv meglehetősen egyszerű: 20 másodpercet kell eltölteni a portál által kibocsátott UV-fényben, ezalatt az megöli a bőrünkön és ruháinkon található kórokozókat. 

Persze az UV-fertőtlenítő messze nem új találmány, sőt pár kattintással bárki rendelhet magának ilyen eszközöket, amelyekkel például kisebb használati tárgyainkat, telefonjainkat tudjuk megtisztítani a nemkívánatos mikroorganizmusoktól. Ez a fajta sugárzás azonban emberi használatra nem alkalmas, mivel a kórokozók mellett az élő szövetet is károsítja, így például a bőrünket is.

A Healthe által gyártott fertőtlenítő portálok azonban egy másik, úgynevezett távoli-UV sugárzást bocsátanak ki, melyekről tudományos kísérletekkel bizonyították be, hogy nem károsak az emberi szövetekre. Noha ezek az eszközök bizonyítottan képesek megszabadítani a felületeken található egyes kórokozóktól, a koronavírussal még ennek is meggyűlhet a baja. A Scientific Reports egyik tanulmányában azt írják, hogy a levegőben található Covid-19 vírusok 90 százalékát képesek elpusztítani, ehhez azonban 8 percre van szükség. Kérdéses tehát, hogy a fertőtlenítő portálban töltött 20 másodperc milyen mértékben képes megakadályozni a járvány terjedését.

Noha szemmel láthatóan még kísérleti szakaszában tart a technológia, egyesek komoly reményeket fűznek hozzá; Pieter den Hamer, a Gartner piackutató cég egyik vezetője szerint az UV technológia hatalmas áttörés lehet a fertőtlenítés terén, ha mindezt sikeresen párosítják a robotporszívókhoz hasonló takarítóeszközökkel. Szerinte UV fénnyel felszerelt takarító robotok könnyedén tudnák megtisztítani az olyan helyeket, mint a kórházak termei, vagy a forgalmas helyek kilincsei, melyek a legnagyobb veszélyt jelentik egy vírus terjedésének idején.  

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.