Hirdetés
. Hirdetés

Ennyi az esély, hogy az okostelefonok elkezdik majd használni a 3D hologramokat

|

Pedig a fotodiódák már az okostelefonok és a digitális fényképezőgépek alapvető részei.

Hirdetés

A 3D-s hologramok, amelyek a Star Wars-filmek kulcsfontosságú technológiái, az okostelefonos kommunikáció jövőjét jelenthetik. A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet új tanulmánya, amely az ACS Nano című szaklapban jelent meg, egy olyan eszköz sikeres fejlesztését mutatja be, amely képes miniatűr 3D-s hologramok létrehozására.

A 3D hologramok és a holográfia tudományterülete meglehetősen trükkös témák. A holográfia egy olyan módszer, amely lehetővé teszi egy fénymező (ahol a fény szóródik egy tárgyról) rögzítését, majd felépítését. Amikor az eredeti tárgy már nincs jelen. A hologram a holográfia eredményeként létrejövő 3D-s kép. A hologramoknak számos típusa létezik, köztük a lézerrel létrehozott hologramok is. Sokszor a 3D hologramok előállításához speciális, polarizációs szűrővel ellátott kamerát kell használni. Ez a kamera érzékeli a hologramot, majd rögzíti a képet - írja a The Debrief.

Hirdetés

A tanulmány szerint Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kutatócsoportja a speciális kamerák nélküli miniatürizált hologramok előállítása érdekében fotodiódákat használt új készülékében. A fotodiódák a félvezetők speciális típusai, amelyek a fényt elektromos árammá alakítják. A fotodiódától függően ezek a félvezetők különböző méretűek lehetnek, és tartalmazhatnak optikai szűrőket vagy beépített lencséket. A fotodiódák már az okostelefonok és a digitális fényképezőgépek alapvető részei.

Ezek a kamerák képesek érzékelni a fény polarizációját, ahol a fény egy adott hullámformában halad. Ez segíthet nekik felismerni a kép témáját, vagy azt, hogy hol kell autofókuszálni. Az, hogy képesek vagyunk érzékelni ezt a fényváltozást, lehetőséget teremt a hologramok tárolására. Ez azonban korlátozza az alkalmazott eszköz méretét is, mivel a kamerák csak nagyobb fényspektrumban képesek érzékelni a fényváltozást.

Annak érdekében, hogy egy apró, okostelefonba illő eszközt készítsenek, a kutatók egy egyedi fotodiódát hoztak létre, amely tartalmazott egy fénypolarizációs érzékelőt. Ezt az eszközt a volfrám-dizelenid és a rénium-dizelenid szervetlen vegyületeiből hozták létre. Mindkét anyag segített a különböző hullámhosszúságú fény fotóérzékelésében, különösen a közeli infravörös tartományban (sötétvörös fény a látható spektrumunkban). Ez a speciális eszköz a hologramkamerákat helyettesítené, és lényegében egy digitális holografikus kép érzékelésével és rögzítésével működne. Ezt a kis eszközt könnyen hozzá lehetne illeszteni egy okostelefonhoz, ami a kommunikációs technológia új irányzatát jelentené.

Ez az új eszköz más iparágakra is nagy hatással lehet. A kutatócsoport vezetője, Dr. Min-Chul Park szerint: "Az új érzékelő a továbbiakban képes a közeli infravörös fény, valamint a korábban nem érzékelhető látható fény érzékelésére, ami új lehetőségeket nyit meg különböző területeken, például a 3D-s éjszakai látás, az önvezetés, a biotechnológia és a kulturális javak elemzéséhez és tárolásához szükséges közeli infravörös adatgyűjtés területén." Azzal, hogy az apró érzékelőket a kis fényeltolódások érzékelésére és hologramok létrehozására használják, olyan iparágak, mint az otthoni biztonság vagy az autóipar, alkalmazkodhatnak az új technológia használatához. Talán nem is kell már sokáig várni, hogy a hologramok meglehetősen mindennapossá váljanak az utcákon, az irodákban, sőt még az otthonainkban is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.