Hirdetés
. Hirdetés

Gyíkemberek és laposföld után az 5G az új ellenség

|

Konteók és légből kapott elméletek mindig is voltak, csak az változik, mihez kötik őket. Sokak számára akár hihetőnek is hangozhat, hogy a legújabb mobilhálózat maga az ördög, pedig könnyen elmagyarázható, miért nincs ennek semmi alapja.

Hirdetés

Az, hogy az 5G mindenféle összeesküvés-elmélet és fals híresztelés célpontja, egyáltalán nem meglepő. Ha csak kicsit megyünk vissza a technológia történelmébe, ugyanennyire támadták az összes eddigi mobilos adat- és beszédtechnológiát. Emlékezzünk csak vissza: agydaganattól halláskárosodáson át odáig, hogy a sok mobilozástól "megfő a fejünk", mindenféle teória szárnyra kelt már az elmúlt pár évtizedben.

Hirdetés

Sokszor az ilyen összeesküvés-elméletek forrásai ködbe vesznek, és csak annyit látunk, hogy már a sokadik továbbosztással, valamilyen "ismerős ismerőse" közvetítésével jut el hozzánk, ami a közösségi média térnyerésével még inkább segít az efféle sületlenségek terjesztésében - ha pedig azt is hozzávesszük mindehhez, hogy Mark Zuckerberg is titokban gyíkember, aki a Facebookot az emberi elme titkos átalakítására találta ki, akkor már furcsán ér össze a kör, hiszen az egyik konteót a másik konteó eszközén terjeszteni enyhén szólva önmeghasonulás.

Az 5G annyira veszélyes, mint a rádió

Először gyorsan foglaljuk össze, miért légből kapott az egész feltételezés! Egyrészt a mobilhálózatok általánossá válása óta is eltelt már 25-30 év, és semmilyen egészségügyi statisztika nem mutatott ki emelkedést a készülékek, valamint adótornyok sugárzásához köthetően. Ennyi idő alatt pedig már simán lehetne értékelhető adatokat kapni erről - de persze még ez sem győzhet meg mindenkit, tehát menjünk mélyebbre!

A Föld környezete eredendően tele van mindenféle sugárzással: magnetoszféra, légköri elektromosság, rádióhullámok, mikrohullámok, infravörös és ultraibolya-sugárzás, röntgen- és gammasugarak egyaránt megtalálhatóak körülöttünk bizonyos mennyiségben. A rádiófrekvencia nagyjából a fentiekben vázolt spektrum közepén helyezkedik el, idetartoznak a hagyományos rádióadások, mobilhálózatok, bázisállomások, telefonok, wi-fi és Bluetooth.

Ezek az úgynevezett nem-ionizáló sugárzástípusok (a sztatikus mezőktől az infravörösig) nem hordoznak akkora energiát, amely képes a molekulák közötti kohéziót megbontani és ionizálni az atomokat. Az 5G alacsony, közepes frekvenciasávokon és milliméter-hullámokon terjed (24,25 GHz - 86 GHz). Ezek közül a milliméter-hullámok miatt aggódtak legtöbben, pedig ilyen hullámsávon működő eszközök már jó ideje léteznek mindenfelé a repülőtéri biztonsági szkennerektől az autók ütközés-elkerülő és tolatóradarjaiig. Ezeket már jóval az 5G előtt is sokféleképpen vizsgálták, és semmilyen egészségre káros hatást nem tudtak kimutatni.

Az 5G-vel kapcsolatban is több szakmai világszervezet felügyeli azt, hogy minden szempontból megfeleljen a biztonságos egészségügyi normáknak, ilyen az ICNIRP (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection) és az IEEE-ICES (International Committee on Electromagnetic Safety). Az általuk meghatározott biztonsági határok ráadásul jelentős plusz határértékkel is felülszámolnak, de még ezek nélkül sem találtak egyetlen olyan 5G-tulajdonságot sem, amely veszélyes, vagy akár csak aggályos lehetne az egészségre. Jafar Keshwari, az IEEE-ICES elnöke (mellesleg több egyetem biomedikai professzora) szerint a félreértés onnan adódhat, hogy az emberek összemossák a biológiai és egészségügyi hatásokat. Biológiai hatása van a mobiloknak, ahogy az 5G-nek is - ugyanúgy, ahogy annak is, ha túl sokáig nézed a monitort egybefüggően, és tönkremegy a szemed vagy gyakran fáj a fejed. Egészségügyi hatást egy telefon akkor okozna, ha a környezetében mért sugárzás elérné az emberek tömegének egy kilogrammjára számolt 100 wattot. A mobilok készítésekor a kötelező maximális határérték eleve 2 watt/kilogramm, tehát a határérték ötvened része.

Az 5G mm-hullámainak egyetlen igazán érezhető biológiai hatása, hogy hosszabb közvetlen kitettség esetén (tehát nem amiatt, hogy az 5G hálózat létezik, és adóállomások vannak a környezetünkben, hanem akkor, ha egy aktívan működő 5G-s telefont szorítunk a fejünkre naphosszat folyamatosan) valamelyest felmelegíti a test felszínét és a szemeket. Épp ezért értelemszerűen arra érdemes figyelni, hogy ne a mobillal a fülünkhöz ragadva éljük az életünket, de még ez sem okoz konkrét egészségügyi veszélyt, csupán kellemetlen effektként jelentkezhet, és csakis extrém esetekben. A nem-ionizáló frekvenciák által keltett hőhatást eleve "lekezeli" a test legkülső rétege, és a bőr hőmérséklete is legfeljebb fél Celsius-fokkal emelkedhet a közvetlenül érintett területen - a rádióhullámok ennél mélyebbre egyszerűen képtelenek behatolni olyan szinten, hogy bármilyen hatásuk legyen a testünkre.

Koronavírus és távirányító chipek - a célkeresztben Bill Gates

A különféle internetes források mellett már az angol nyelven sugárzott orosz RT (Russia Times) tévécsatorna is beleállt az újgenerációs mobilhálózat miatti riogatásba, nem is akárhogy. Az egyik elemző műsorukban Michele Greenstein műsorvezető először arra célozgatott, hogy az 5G akár halálos is lehet, majd egy szép átvezetéssel az egyik bűnöst is megnevezte. "Esetleg el kéne gondolkozni, miért olvasunk arról, hogy a Gates Alapítvány annyit adakozik a koronavírus megállítására", majd jött egy kacsintás és egy egyértelmű jelzés arra nézve, hogy minden bizonnyal az "5G-ben is érdekelt" Bill Gates akarja így eltussolni a technológia és a járvány kapcsolatát.

Az RT információira hivatkozva maga a "konteópápa" is átvette a vádakat. David Icke, egykori angol focista és sportkommentátor ma az összeesküvés-elméletek koronázatlan királya, szerinte az ok is megvan arra, miért kísérletezett Bill Gates azzal, hogy "az 5G fejlesztésével gyengítse az immunrendszerünket". Szerinte a készülő Covid-19 elleni vakcina olyan "nanotechnológiás mikrochipeket" tartalmaz, amelyekkel később "távirányítani lehet az embereket", és a Microsoft egykori alapítója pont azért jótékonykodik annyit a koronavírussal kapcsolatban, mert el akarja tussolni saját szerepét. A távvezérlő-chipes elméletet egyébként egy Yahoo News-féle felmérés szerint az amerikai republikánus szavazók 44 százaléka simán elhiszi.

A Bill & Melinda Gates Alapítvány eddig 100 millió dollárt különített el a koronavírus ellenszerét kutató szervezeteknek, és épp most jelentettek be 1,6 milliós gyorssegélyt egy olyan non-profit társaságnak, amely a legszegényebb országokba segít eljuttatni gyógyszereket. A filantróp tech-guru egyelőre el sem hiszi, hogyan juthat bárkinek eszébe a fentiekhez hasonló sületlenség. "Valahol ez az egész annyira bizarr, hogy már-már viccesnek is tarthatnám, de igazából nagyon nem vicces" - mondta nemrég egy online sajtóeseményen, majd így folytatta: "Azért nehéz tagadni az efféle elképzeléseket, mert olyan furcsák és hülyék, hogy már csak az említésükkel is segítem a terjedésüket".

És ez bizony tény: már szinte várjuk, hogy a 6G bevezetésekor újra beindulnak a hasonló híresztelések - már, ha eljutunk odáig, és a felhergelt tömeg nem gyújt fel minden 5G átjátszót, mint ahogy erre már volt példa többek között az Egyesült Királyságban és Hollandiában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.