Hirdetés
. Hirdetés

Készen áll a gyártásra a továbbfejlesztett B61 harcászati atombomba

|

Az úgynevezett gravitációs bombákat kis tömegüknél fogva nemcsak a nehézbombázók, hanem a vadászgépek is alkalmazhatják.

Hirdetés

Az USA elkészítette a modernizált B61-12 nukleáris gravitációs bombájának "első gyártási egységét", amely a több mint 50 éve szolgálatban lévő ikonikus B61 jelenlegi, elöregedő modelljeit hivatott leváltani.

A korszerűsített, változó hatásfokú atombomba elkészültét a héten jelentette be a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal (NNSA). Az "első gyártási egységet" (FPU) november 23-án állították össze, megnyitva ezzel az utat a modernizált bomba tömeggyártása előtt, amely várhatóan 2022 májusában kezdődik.

Hirdetés

"Ezzel a programmal olyan rendszert szállítunk a védelmi minisztériumnak, amely javítja a pontosságot és csökkenti a robbanóerőt, miközben a katonai jellemzők nem változnak, ugyanakkor javul a biztonság, a védelem és a megbízhatóság" - jelentette ki Jill Hruby, az energiaügyi minisztérium államtitkára és az NNSA adminisztrátora.

A korszerűsítéssel a szabadesésű bomba gyakorlatilag állítható munícióvá válik, mivel az új B61-12-esek a Boeing által szállított irányított farokkészlettel rendelkeznek. A készlet a bombának bizonyos képességet ad arra, hogy a levegőben manőverezzen ahelyett, hogy egyszerűen a földre zuhanna.

Az első B61-12-es érkezése több mint egy év késéssel történik, mivel a mintegy 12 milliárd dollárra becsült költségű modernizációs program 2019 végén problémákba ütközött a kondenzátor-alkatrészekkel. Akkor az NNSA felfedezte, hogy a kondenzátorok, amelyeket mind a B61-12-ben, mind a haditengerészet tengeralattjáróról indítható rakéták W88 Alteration 370-es robbanófejében használnak, nem tudnak megfelelni a katonai előírásoknak.

Az ikonikus bomba új változata az Egyesült Államok nukleáris készletében jelenleg található B61-3, 4 és 7 típusokat hivatott felváltani. A B61-12 mellett az egyetlen változat, amely továbbra is használatban marad, a B61-11, a bomba viszonylag modern, bunkerromboló változata.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS), egy washingtoni székhelyű nonprofit szervezet becslései szerint az USA várhatóan mintegy 480 B61-12-es bombát fog gyártani. A bomba feltehetően 0,3 és 50 kilotonna között változó hatóerejű, így rugalmas fegyver, amely taktikai és stratégiai célokra egyaránt használható.

Összehasonlításképpen, az USA által valaha használt első atombomba, amelyet a japán Hirosima városára dobtak le, mintegy 15 kilotonnás volt, míg a Nagaszaki felett felrobbant bomba 20 kilotonnás volt.

A bombát eredetileg az 1960-as években tervezték, de 2012-ben kezdték fejleszteni mind a nukleáris, mind a nem nukleáris alkotóelemek modernizálása céljából. 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.