Hirdetés
. Hirdetés

NAK: módosító javaslatok a területi monitoring rendszer működésének javítására

|

A gazdálkodók tapasztalatai szerint azonban a műholdak gyakran nem a valóságnak megfelelő adatokat rögzítik.

Hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatcsomagot állított össze az egységes támogatási kérelmek műholdas ellenőrzéssel érintett területi monitoring rendszer (TMR) működésével kapcsolatban. A tapasztalatok szerint ugyanis a rendszer számos esetben hibás eredményeket produkál, így a gazdálkodók indokolatlanu is meg nem felelésről szóló végzést kapnak a Magyar Államkincstártól (MÁK).

Mint ismeretes, az idei évtől megszűnt az előzetes ellenőrzés intézménye és az őszi adategyeztetők kiküldése. Ehelyett a Magyar Államkincstártól úgynevezett egyeztető, illetve műholdas ellenőrzéssel érintett TMR végzéseket kapnak a gazdák.

A gazdálkodók tapasztalatai szerint azonban a műholdak gyakran nem a valóságnak megfelelő adatokat rögzítik. Sok esetben előfordul például, hogy a parcellákon ténylegesen termesztett növénykultúra helyett más kultúrát azonosít, vagy, ha a sorközökben gyepesítés van, akkor gyep hasznosításként érzékeli a területet a rendszer. A nyári betakarítású növényeknél az is előfordul, hogy a rendszer még az egységes kérelemben bejelentett főnövényt "keresi", de már tarló vagy elvetett másodvetés van a táblán.

Hirdetés

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az államkincstár által kiküldött (TMR-rel érintett) meg nem felelésről szóló végzések jelentős része hibás adatokon alapul - állapította meg NAK.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik meg nem felelésről kaptak végzést a MÁK-tól, minél előbb javítaniuk kell azt az egységes kérelem adatváltozás felületen. Ha viszont a valóságnak megfelelően nyújtották be a kérelmet, akkor a Mobil Gazda alkalmazás segítségévél fényképet kell készíteniük, mely igazolja, hogy helyesen nyújtották be az igénylést - javasolta a kamara.

A nagy számú panaszra tekintettel a NAK javaslatcsomagot állított össze, amelynek célja a TMR rendszer hibáinak kiküszöbölése, a TMR-ellenőrzések hatékonyságának javítása. A NAK a javaslatcsomagot eljuttatta az Agrárminisztérium illetékeseihez. Ebben számos pontosítás szerepel, amelyek az eddig megjelent típushibák kiküszöbölését célozzák. A NAK által megfogalmazott javaslatok közt szerepel a MÁK által kiküldött végzések szövegezésének megváltoztatása is.

A NAK bízik benne, hogy a javaslatcsomag segíti a rendszer fejlesztését. Ha ugyanis a rendszer jól működik, akkor valós segítséget nyújt a gazdálkodóknak a kérelmeik javításában, aminek köszönhetően szankciómentesen hozzájuthatnak az őket megillető támogatásokhoz - közölte a NAK.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.