Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország kivonulása az ISS-ből felgyorsíthatja a privát űrállomások érkezését

|

Oroszország a közelmúltban kinyilvánította, hogy kivonul a Nemzetközi Űrállomás (ISS) projektből. Egyes szakértők szerint a lépés problémákat okozhat az objektumon, amelynek működését a jelenlegi tervek szerint 2030-ra leállítják.

Hirdetés

Míg Oroszország döntését elsősorban az év eleji ukrajnai inváziót követő politikai tényezők motiválták, ez a lépés azt a jövőbeli tendenciát jelzi, hogy a különböző országok több privát űrállomást létesítenek, amelyek közül sokan arra törekednek, hogy betöltsék az ISS és az orosz-amerikai űrkutatási együttműködés visszaesése vagy megszűnése után keletkező űrt.

Az ISS számos globális űrmisszióban kulcsszerepet játszott, az országok közötti nemzetközi együttműködés szimbólumává vált. Az első ember érkezése óta eltelt 22 év alatt az ISS közel 3000 kutatási projektnek adott otthont több mint 100 országból. Az állomást 19 országból több mint 240 ember látogatta meg.

Népszerűsége és magas szintű kihasználtsága miatt az állomáson már láthatóak a kopás jelei. A NASA az ISS leállítását hivatalosan 2030-ra tervezi, de ez az oroszok kivonulása miatt most valamivel hamarabb bekövetkezhet.

Hirdetés

A Roszkozmosz orosz űrügynökség új vezetője szerint Oroszország 2024-ig tervezi kivonulását az ISS-ből, hogy saját űrállomás létrehozására összpontosítson. Mivel Oroszország az ISS 17 modulja közül hatot tart fenn, beleértve a fő hajtóműrendszert is, kivonása trükkös folyamat lesz. Az állomás működésének fenntartásához Oroszországnak át kellene adnia moduljai jogi ellenőrzését egy másik országnak, ami egyes szakértők szerint nem fog megtörténni.

Oroszország azon törekvése, hogy saját űrállomására összpontosítson, egy nagyobb tendenciát mutat, amelyben sok ország saját magán űrállomást fejleszt. Az Egyesült Államokban a NASA már három céggel - Blue Origin, Nanoracks és Northrop Grumman - már szerződést kötött három magánűrállomás építésének megkezdésére. Az egyik jelenleg készülő bázis a Starlab, amely a Nanoracks, a Voyager Space és a Lockheed Martin együttműködésével jön létre. A Starlabot kutatóállomásnak, de egyben turisztikai célpontnak is szánják, amely 2027 körül készül el. Az állomás csak négy fő befogadására lesz képes, bár az ISS-hez hasonlóan, a Starlab is kiegészülhet más komponensekkel vagy más teljes űrállomásokkal.

Jelenleg is zajlik hasonló verseny a műholdak földi pályán belüli elhelyezéséért. Mivel egyre több műhold emelkedik, a korlátozott pályatér sok országot arra kényszerít, hogy a műholdakat alacsonyabb pályára küldjék.

Egyes szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben könnyen felmerülhetnek hasonló problémák a privát űrállomásokkal kapcsolatban, mivel előfordulhat, hogy nem lesz elég hely minden leendő orbitális laboratórium számára, amelyet az elkövetkező években állítanának pályára. A Föld környezete gyorsan zsúfolttá válhat, és ez a dinamika minden bizonnyal hatással az űrkutatás jövőjére - írja a The Debrief.

https://thedebrief.org/russias-withdrawal-from-the-iss-may-quicken-the-arrival-of-future-private-space-stations/

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.