Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország: megkezdődött a III. világháború

|

Januárban érdemi ülést tart egy speciális ENSZ-bizottság a kiberhadviselésre vonatkozó egyezmények kidolgozására.

Hirdetés

A kibertérben máris egy új globális konfliktus bontakozik ki - állította egy magas rangú orosz védelmi tisztviselő, hozzátéve, hogy Moszkva reméli, hogy az USA-val együttműködve csökkenteni tudja az oda-vissza digitális csetepatékból eredő kockázatokat.

Andrej Krutszkij, az ország nemzetközi információbiztonsági együttműködésének felügyeletével megbízott külügyminisztériumi tisztviselő csütörtökön egy tudományos konferencián beszélt arról, hogy hol van Oroszország helye a mai politikai világban. Azt állította, hogy a kibertámadások olyan gyakorivá és súlyossá váltak, hogy egy új, ám a nyilvánosság szeme elől elrejtett világkonfliktust jelentenek.

Hirdetés

"Háború zajlik, méghozzá nagyon intenzíven" - figyelmeztetett a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tartott beszédében. "Bármennyire is úgy teszünk, mintha mindez rejtve lenne, valójában teljes körű ellenségeskedések zajlanak a kibertérben. És igaza van annak, aki azt mondja, hogy ez már egy harmadik világháború. Csak nem tudjuk, hogy mekkora a kár, vagy hogy ki fog végül veszíteni, vagy hogy milyen lesz a világ szerkezete a háború eredményeként".

Krutskikh hangsúlyozta, hogy a Kreml az ENSZ struktúráját szeretné felhasználni arra, hogy nemzetközi megállapodások szülessenek a digitális hadviseléssel kapcsolatban. Kifogásolta azonban, hogy az Egyesült Államok és más nemzetek akadályozták Moszkva azon törekvéseit, hogy az ügyet prioritássá tegye.

Januárban - számolt be - "érdemi ülést tart egy speciális ENSZ-bizottság a kiberhadviselésre vonatkozó egyezmények kidolgozására".

Az ülésszak egy Moszkva által támogatott kezdeményezés volt, állította Krutskikh, hozzátéve, hogy "még itt is különböző ürügyekkel próbálják csökkenteni Oroszország szerepét, és feltételeket vezetnek be, hogy meghiúsítsák a tárgyalási folyamatot".

Az év elején Joe Biden amerikai elnök szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen, azt állítva, hogy a Kreml áll a texasi SolarWinds vállalat masszív hackelése mögött, amely világszerte több mint 100 kereskedelmi cég, valamint kilenc amerikai kormányzati ügynökség rendszerét veszélyeztette. Moszkva tagadta a vádat, mondván: "Legfőbb ideje rendet tenni amerikai földön, ahonnan az oroszországi kritikus infrastruktúrák elleni folyamatos támadások erednek".

Márciusban a FireEye amerikai kiberbiztonsági cég arra figyelmeztetett, hogy az amerikaiaknak a jövőben egyre súlyosabb kibertámadásokkal kell szembenézniük. "Az emberek nem is tudják, mi mindentől függnek. Hirtelen az ellátási lánc kezd megszakadni, mert a számítógépek nem működnek" - mondta Kevin Mandia, a cég vezérigazgatója az Axiosnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.