Hirdetés
. Hirdetés

2012: a "saját kütyüd" éve

|

Sokak szerint áldás, mások szerint átok, de kétségtelen, hogy a 2012-es év egyik legmeghatározóbb trendjévé a "Bring Your Own Device", azaz a "Hozd a saját kütyüd" vált. A jövő esztendő viszont kérdéses.

Hirdetés

Az IT-vezetők eleinte álmatlanul forgolódtak a rengeteg, alkalmazottak által birtokolt és a céges hálózatokat megszálló mobileszköz miatt. A helyzet “lassan” megváltozott, és mára a BYOD egyre elfogadottabb lett, ami nem csoda, hiszen amellett, hogy aggódnak a kockázatok miatt, az informatikai vezetőknek tetszik az a helyzet, hogy az alkalmazottak által használt eszközök beszerzése nem a cég költségvetését terheli.

byod
byod

Az IT ilyen mértékű konzumerizációját egyértelműen az Apple indította útjára, először az iPhone, majd később az iPad piacra dobásával. Ma már olyan mennyiségben értékesítenek okostelefonokat és táblagépeket, hogy a hagyományos számítástechnikai eszközök egyre inkább háttérbe szorulnak.

Láz
Bár a kanócot a néhai Steve Jobs gyújtotta meg, a robbanás igazán akkor következett be, mikor a Google Android operációs rendszerét futtató eszközök elkezdték ellepni a boltokat. Kétségtelen tény – ezt még a két rendszer fanatikus rajongói is elismerik –, hogy az androidos telefonok és tabletek elszaporodásának egyik legfőbb oka a lényegesen kedvezőbb fogyasztói ár.

A trend népszerűségét a számok is igazolni látszanak, és a legtöbben egyetértenek abban, hogy a BYOD jövőre lesz csak igazán meghatározó jelenség. Jelenleg több mint egymilliárd okostelefont használnak világszerte, és a tabletek száma is egyre jobban nő. 2016-ra várhatóan több mint kétszázmillió táblagép lesz az alkalmazottak kezében. A Gartner előrejelzése szerint 2013-ban már nem a PC-k, hanem a mobil készülékek lesznek a webelérés elsőszámú eszközei.

Érdekes adat, hogy a hagyományosan nem túl combos közép-kelet-európai régióban is hatalmas a növekedés mértéke, az idei év végére várhatóan 190 millió, míg 2016-ban már 330 millió okostelefon lesz használatban. Magyarországon az okostelefonok penetrációja már 2012 harmadik negyedévében elérte az 50 százalékot.

A piacot egyértelműen az Apple és az Android uralja, és olyan régi nagy nevek tűnnek el a süllyesztőben, mint a BlackBerry vagy a Nokia. Az Apple és az androidos hadsereg gondtalanul harcolhat egymással minden létező csatatéren, mert nem kell a hátuk mögé pillantgatniuk.

Talán jövőre kicsit változik a helyzet, köszönhetően annak, hogy majd két hónapja versenybe szállt egy régi-új játékos, a Microsoft. A Windows 8 és a Windows RT megjelenése némileg megkavarhatja a dolgokat, hiszen a redmondi vállalat deklarált célja a céges szinten régóta használt platformra összehozni a telefonokra, illetve a PC-kre osztott környezetet, aminek köszönhetően könnyebbé válna a felügyelet és a támogatás.

Vagy csak hőemelkedés?
Néhány elemző azonban szembe megy az árral, és amellett kardoskodik, hogy 2013-ban a BYOD-láz csökkenni fog. Azzal érvelnek, hogy valójában a saját eszközök nem jelentenek igazi költségcsökkentést a vállalatok számára. Bár elsőre úgy tűnhet, a cégek spórolnak azzal, hogy nem kell hardverre költeni, a támogatás költségei, a veszélyek elhárítása és a megtérülés lassúsága együttesen drágábbá teszik a saját készülékeket.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a rengeteg – céges számítógépekről több-kevesebb sikerrel száműzött – multimédiás tartalom és játék a saját eszközökön könnyedén elcsábítják a felhasználókat, ezzel komoly produktivitási problémákat eredményezve. Mivel a trend igazán csak idén ütötte fel a fejét, kell egy kis idő, amíg a CFO-k észbe kapnak, és alaposabban utánanéznek a BYOD anyagi vonzatainak. Nem elképzelhetetlen, hogy a pénzügyi osztály közbelépése miatt az egyre elfogadottabb BYOD újra tűzzel-vassal irtandó gonosszá fog válni.

Mint korábban, amikor az IT nem a megoldást kereste, hanem megpróbált szögesdrótot húzni a vállalat és a saját eszközök közé. A BYOD ellen felhozott leggyakoribb indok az volt, hogy ezek a dolgozók révén beszivárgó mobileszközök óriási biztonsági kockázatot jelentenek. És a nem kevés biztonsági incidens igazolni látszik ezeket a félelmeket. Az IT részben azért tartott a BYOD-tól, mert nem volt képes előre felmérni, hogy a különböző eszközök milyen módon lépnek interakcióba a vállalati hálózattal, hova kerülnek az adatok, miképpen lehet irányítani ezeket az eszközöket, illetve mi a teendő, ha a készüléket a felhasználó elveszti vagy ellopják tőle.

Orvosolható
De nem szabad elfelejteni, hogy megfelelő intézkedések bevezetése esetén a problémák elkerülhetőek. Nem lehetett előre felkészülni a BYOD ilyen gyors terjedésére, de az sem megoldás, hogy élből elutasítjuk. Sokan azzal érvelnek, hogy túl sok időt és erőforrást kell fordítani a megfelelő felügyeleti rendszerekre, de az év második felére nyilvánvalóvá vált, hogy a folyamat megállíthatatlan, ezért az IT osztályok számára a mobilbiztonság megteremtése magas prioritású feladattá lépett elő. A Gartner felmérése szerint a vállalatok 70 százaléka tervez BYOD irányelveket bevezetni az elkövetkező 12 hónapban.

A BYOD természetesen nem kerülte el hazánkat sem. A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet által az ITBN rendezvény látogatóinak körében végzett felmérés szerint a válaszadók 55 százalékánál engedélyezett a saját eszközök használata. A megkérdezettek többsége szerint a legnagyobb nehézséget a megfelelő adatvédelem biztosítása jelenti. A BYOD-barát cégek egyötödénél viszont semmilyen biztonsági előírás nincs a mobil eszközök használatára vonatkozóan.

„Felmérésünk szerint hazánkban a BYOD-hoz való hozzáállás az átlagnál előremutatóbb szemléletet tükröz. Ezzel együtt azon vállalatok között, ahol még nem engedélyezett a saját eszközök használata, több mint 50 százalékkal képviseltetik magukat azok, akik az elkövetkező egy-két évben sem terveznek utat nyitni a privát eszközök vállalati környezetben való használatának. Ennek egyik fő oka a biztonsági és támogatási követelmények megteremtésének nehézsége” – mondta Szittya Tamás, a Magyarországi Képviselet ügyvezető igazgatója.

Bajod a BYOD

Az alkalmazottak természetesen rajonganak a BYOD-ért. A privát eszközök használata amellett, hogy a szabadság érzetét adja, hihetetlenül megkönnyíti a dolgozók életét, mert nem különül el az otthoni és a vállalati informatika. De ez a nagyfokú mobilitás veszélyeket is rejt magában. Egyre több felmérés foglalkozik a mobil eszközök élettani hatásaival és az eredmények aggodalomra adnak okot.

Köszönhetően annak, hogy mobil eszközeik segítségével gyakorlatilag bárhonnan, bármikor képesek dolgozni vagy a munkájukkal kapcsolatos dolgokkal foglalkozni, az emberek egyre növekvő hányada áldozza fel a szabadidő mind nagyobb részét a munka oltárán. Az első áldozat a nyugodt és pihentető hétvége, amit egyre többen töltenek munkával. De a csökkenő áraknak és növekvő lefedettségnek köszönhetően hamarosan a nyaralás is a telefon- vagy tabletnyomkodásról fog szólni.

A recesszió hatására még a máskülönben nyugodtabbnak számító munkahelyeken is jelentősen megnövekedett a stresszfaktorok száma, ezért valóban szükség lenne a kétnapos pihenőkre. Noha tudatában vannak ennek, egyre több ember képtelen letenni a mobilt vagy a táblagépet, aminek hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek. Amellett, hogy nem fordítanak kellő időt a pihenésre, az aktivitás is csökken, márpedig az orvostudomány mai állása szerint az ülőmunka komoly - akár halálos - betegségek kialakulásához is vezethet.


Differenciáldiagnosztika
Az emberek ma már a cégesnél általában okosabb mobiljukkal, táblagépükkel vagy éppen laptopjukkal szeretnék elérni a vállalati rendszereket – otthonról is. „Sok vezető érzi úgy, hogy otthon használt eszközeivel sokkal hatékonyabban tudna dolgozni, mint a céges infrastruktúrát igénybe véve. Pedig a hatékony munka mindenki érdeke lenne, hiánya nem csak a cég pénzügyi jelentéseiben mutatkozik meg, hanem a vezető szinten dolgozó alkalmazottakban is feszültséget kelt” – mutatott rá Rónai Balázs, az Abesse Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a Gallup Strenght Finder felmérése szerint éppen a hatékony munkavégzéshez szükséges körülmények hiánya az egyik leggyakoribb felmondási ok a vezetők körében. Emiatt az IT-részlegek szerepe jelentősen megváltozik.

Mivel a magáncélra vásárolt eszközök gyakran sokkal jobbak, mint amit a vállalat nyújtani tud, gyakorlatilag minden munkatárs gyorsabban és hatékonyabban képes dolgozni ezekkel. Ugyanakkor sok vállalatot visszatart a saját eszközök beengedésétől a biztonsági kockázat, ilyenkor a felhasználói leleményesség és a mobilinternet adta lehetőségek együtt teremtenek olyan megoldásokat, ami a cég egészére jelent immár rejtett veszélyt.

“A megoldás a mobileszköz-menedzsment, ezzel lehetőség van céges házirendeket érvényesíteni a felhasználók saját eszközein. De szükség esetén akár távolról is le lehet törölni az elveszett eszközökről az adatokat, vagy ki lehet kényszeríteni, hogy a telefon csak jelszó begépelése után legyen használható” - magyarázza Rónai Balázs.

Egészen komoly adatvédelmi beállításokat is lehet és kell eszközölni, mert a privát eszközök kontrollált beengedése a kockázatok mellett vagy éppen helyett más módon el nem érhető előnyt is jelenthet a vállalatoknak. “Fontos, hogy az IT-munkatársak ne egy-egy szoftver működésére lássanak rá, hanem a vállalaton belüli egyes szakterületek folyamatait és problémáit lássák át” - állítja Rónai Balázs. Megfelelő szoftveres és hardveres háttértudás esetén az IT proaktívan segítheti a vezetést, elkerülhetővé válnak a biztonsági problémák és hatékonyabbá a munkavégzés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.