Hirdetés
. Hirdetés

A digitális piac új uniós szabályozásában kiemelt figyelmet fordít a GVH egy dologra

|

A követelmények érvényesítésében jelentős szerepük lesz az EU-tagállamok versenyhatóságainak, ugyanis vizsgálhatják a szabályok érvényesülését.

Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a digitális piac új uniós szabályozásában is kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók védelmére, az online térben működő cégek tevékenységére. Az Európai Bizottság döntése alapján az Amazonnak, az Apple-nek, a Microsoftnak, a Facebook üzemeltetőjének, a Google anyavállalatának és az online tér többi megkerülhetetlen szereplőjének 6 hónapja van arra, hogy összhangba hozza platformja működését az uniós piacszabályozás követelményeivel. Az EU más tagállamainak versenyhivatalaival együtt a GVH is jogosult ellenőrizni, hogy az uniós előírásokat betartják-e a jelentős piaci szereplők.

A közlemény szerint a bizottsági döntés jelentős előrelépés az EU digitális piacokról szóló jogszabályának (DMA, Digital Markets Act) érvényesítésében. Az érintett társaságok többek között nem telepíttethetnek a felhasználók eszközeire kötelező és eltávolíthatatlan alkalmazásokat, nem írhatják elő, azokat applikációkat milyen forrásból kell beszerezni, nem hozhatják a saját platformjaikat és termékeiket helyzetbe a versenytársak kárára, biztosítaniuk kell az üzenetküldő platformjaik átjárhatóságát.

Hirdetés

A követelmények érvényesítésében jelentős szerepük lesz az EU-tagállamok versenyhatóságainak, ugyanis vizsgálhatják a szabályok érvényesülését. A GVH a vizsgálati eredményeiről jelentést készít a kötelezettségek érvényesítéséért felelős Európai Bizottságnak, és részt vesz a brüsszeli testület munkáját segítő munkacsoportban is. Ismételt jogsértés esetén akár az éves forgalom 20 százalékának megfelelő bírság is kiszabható az óriásvállalatokra.

A GVH emlékeztet arra, hogy a most kijelölt cégek túlnyomó részével szemben fellépett már, az Apple például jelentős versenyfelügyeleti bírságot fizetett Magyarországon, a Google pedig versenykorrekciós kötelezettségeket vállalt, és jelenleg is eljárás zajlik velük szemben. A versenyhatóság azt ígéri, hogy a globális óriáscégek mellett az országos vagy regionális szintű digitális platformok piaci gyakorlatát is figyelni fogja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.