Hirdetés
. Hirdetés

A Facebook moderátora beperli a céget emberkereskedelem miatt

|

A Metát "megtévesztő toborzási folyamattal" vádolják Kenyában.

Hirdetés

Daniel Motaung volt Facebook-moderátor beperelte a közösségi médiaóriás anyavállalatát, a Metát és annak afrikai alvállalkozóját, a Samát, azt állítva a héten benyújtott keresetében, hogy a vállalat "kényszermunkának és munkacélú emberkereskedelemnek tette ki jelenlegi és korábbi tartalommoderátorait".

Motaung azt állítja, hogy azért bocsátották el, mert 2019-ben sztrájkot szervezett, és megpróbálta szakszervezetbe tömöríteni a Sama alkalmazottait. Állítása szerint az alvállalkozó "megtévesztő toborzási folyamatot" folytatott, amikor olyan call center állásokat hirdetett, amelyekről kiderült, hogy valójában tartalommoderátori munkák - az ezzel járó, pszichológiailag káros tartalmaknak való kitettséggel együtt.

Hirdetés

"A tartalommoderátor pozícióra vonatkozó különböző leírások (úgy mint ügynök, call center ügynök, tartalommoderátor) megtévesztőek és arra irányulnak, hogy a gyanútlan jelentkezőket becsapják, akik végül a tudtukon kívül mind Facebook tartalommoderátorokká válnak" - jelentették ki Motaung ügyvédei beadványukban, megjegyezve, hogy "különösen azokat a jelentkezőket tévesztették meg, akik az "ügynök" pozícióra jelentkeztek".

A Sama nemcsak hogy nem nyújtott megfelelő mentális egészségügyi támogatást az alkalmazottaknak, hanem szándékosan fenntartott egy "mérgező munkakörnyezetet", amely megtiltotta a moderátoroknak, hogy harmadik féllel, köztük a Meta alkalmazottaival is szóvá tegyék sérelmeiket - állítják a beadványban. A Meta szoftverével nyomon követték a dolgozók képernyőidejét és mozgását munkaidőben, és megtagadták tőlük a "nem tervezett szüneteket, különösen az erőszakos tartalmaknak való kitettség után", ehelyett heti egy óra "wellness-szünetet" kaptak - amelyért egyes dolgozók szerint "könyörögniük" kellett.

A Nairobiban található telephelyen dolgozók Afrika minden tájáról érkeztek, egészen Etiópiáig, Ugandáig és Szomáliáig, valamint Motaung szülőhazájáig, Dél-Afrikáig, és csak a szerződés aláírása és a költözés után tudták meg a munkájuk valódi természetét - ami azt jelenti, hogy nem fordulhattak egyszerűen vissza és mehettek haza, ha nem felelt meg nekik a valódi pozíció.

A Time magazinban megjelent, a Sama tartalommoderációs központjáról szóló leleplező cikkből kiderült, hogy a vállalat a Meta alvállalkozói közül a legalacsonyabb bért fizette - a jelentés szerint mindössze 1,50 dollárt óránként -, és bár a vállalat válaszul emelte a dolgozók fizetését, egyes problémák továbbra is fennálltak. Motaung és ügyvédei több mint egy hónappal ezelőtt perrel fenyegetőztek, ha a Sama nem javít komolyan a munkavállalókkal való bánásmódján.

A Meta igyekezett elhatárolódni a vállalattól, kijelentve, hogy partnereinek "az iparágban vezető fizetést, juttatásokat és támogatást" kell nyújtaniuk, míg a Sama viszont tagadta, hogy bármilyen jogsértést követett volna el Motaung távozásával kapcsolatban. A vállalat azt állította, hogy a munkaviszonyát "a munkatársakkal szemben elkövetett, a biztonságukat veszélyeztető, elfogadhatatlan cselekedetek miatt szüntették meg", és ragaszkodott ahhoz, hogy az eljárás "tisztességes, világos és jól dokumentált" volt.

A Sama moderátorai 2019 nyarán sztrájkkal fenyegetőztek, ha nem kapnak jobb fizetést és munkakörülményeket, de ahelyett, hogy tárgyaltak volna a dolgozókkal, a vállalat két felsőbb vezetőt repített az Egyesült Államokból, hogy "kezeljék" a lázadást - ez a folyamat Motaung elbocsátásával és azzal a váddal végződött, hogy tettei "nagy veszélybe sodorták" a Sama és a Facebook (ma Meta) közötti kapcsolatot. Megelőzve, hogy hasonló sorsra jussanak, a többi sztrájkoló visszaült az asztala mögé és folytatta a munkát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.