Hirdetés
. Hirdetés

A legjobb tíz között végzett a Corvinus csapata Szingapúrban

|

A Budapesti Corvinus Egyetem képviselte Magyarországot az IT-stratégiaalkotás egyik legnagyobb megmérettetésén

Hirdetés

Mint ahogy arról már egy korábbi lapszámunkban is írtunk, a Budapesti Corvinus Egyetem részt vett az APEX Business-IT Global Case Challenge 2013 versenyen Szingapúrban. Sőt nem csak a tisztes helytállás az összes érdemük: az elődöntőig sikerült eljutniuk, ami azt jelenti, hogy a világ minden részéről érkezett mezőnyben a legjobb tíz csapat között tudhatják magukat. A Tao Consulting tagjai: Halász János, Mózes Marcell és Polyák Patrik, illetve felkészítő és kísérő tanáruk, Dr. Fehér Péter.

 

A verseny tárgyát tekintve a csapatok egy olyan – általában megtörtént esemény, vagy azon alapuló – üzleti helyzet leírását kapják meg, amely alapvetően tanácsadói munka alapját képezhetné, és ebben a helyzetben feladatuk a legszakszerűbb tanáccsal ellátni a vállalat vezetését, vagy akár egész stratégiát alkotni.

Mivel a fenti témakörön belül maga a verseny az IT-stratégiaalkotás köré épült, ennek megfelelően a csapat tagjai mind a hárman harmadéves gazdaságinformatikus hallgatók. Ennél még valamivel többek is, hiszen kötelezettségeiken felül rengeteget készültek, hogy a lehető legsikeresebben teljesíthessenek a versenyen. Az egész folyamat szeptemberben indult egy féléves felkészítő és kiválogató szakasszal. A leendő szakemberek minden héten megoldottak különböző üzleti informatikai problémát, majd a félév végén egy háromfordulós válogató verseny zárta a megmérettetések e részét. Itt sikerült a fiúknak az első helyen végezniük, és ettől fogva már a felkészítés sokkal személyre szabottabbá vált: a heti találkozások és esetmegoldások megmaradtak, csak rengeteg plusz olvasmánnyal és előadással is kiegészült, amivel azokon a pontokon lehetett javítani, amelyet nem fed le az egyetemi képzésük.

Mindezeken felül öt alkalommal tartottak versenyszimulációt. Ez azt jelenti, hogy megkapták egy adott eset leírását, és huszonnégy órával később egy 15 perces prezentáció, illetve egy azt követő kérdésszekció keretében előadták megoldásukat három felkészítőjüknek, Dr. Fehér Péternek és két korábbi szingapúri résztvevőnek, Badó Andreának, valamint Dinya Péternek. Az ilyen feladatok nehézségét a rendkívül szűk időintervallum adja, hiszen egyetlen nap alatt kell a projekt résztvevőinek egy előremutató – akár egyszerre több vállalati területet érintő – stratégiát kidolgozniuk, a helyzet leírásában megadott korlátok között, megtérülési számításokkal, kockázatmenedzsmenttel. Mindezt pedig olyan módon kell prezentálniuk – természetesen angol nyelven – a vállalatvezetés bőrébe bújt zsűri számára, hogy meggyőző legyen: megoldásuk ténylegesen megoldja a vállalat minden főbb problémáját, és egy szebb jövőt hozhat. Az így szimulált körülmények valóságszerűségét mutatja, hogy két vállalat is támogatta őket a folyamat során, az evoline Informatikai Kft. és a T-Systems Magyarország Zrt. Előbbi az utazásukban segített nekik, utóbbi pedig a felkészülés végén egy prezentációs tréninget ajánlott fel a csapatnak. A T-Systemsszel egyébként is szoros a kapcsolat: a háromból két tagjuk a vállalatnál töltötte, illetve jelenleg is tölti gyakornoki idejét. Amit tehát a csapat vitt magával Szingapúrba, az a három éves képzésük, az egy éves felkészítés, valamint a tapasztalatuk a piacon ténylegesen létező megoldások területén.

 

Így indultak neki a nagy útnak, ahol egyhetes versenyzés várt rájuk. A verseny témája a szervező Singapore Management University és a helyi látványosságnak számító Sentosa Island közös projektje volt, ami a mobilitásban rejlő üzleti előnyök kiaknázását tűzte ki célul. Előremutató technológiát fejlesztett ki a szingapúri egyetem, amely mobilalkalmazásokon keresztül gyűjti a felhasználók saját helyadatait, és egy létesítményen belül képes meghatározni, hogy hol alakult ki sor, és hogy a felhasználó egyedül mozog-e, vagy pedig társaságban van. Ezen adatok és a hozzájuk kapcsolt CRM-megoldások segítségével pedig személyes profilt lehet kiépíteni az egyes személyekről, és akár személyre- és a valós idejű pontos helyzetükre szabott ajánlatokat lehet nekik küldeni.

Sok újdonságot tartalmazott a verseny az előző évekhez képest, így a két éve bevezetett nehezítésen – azaz hogy a huszonnégy óra alatt nem egy, hanem már két esetet is meg kell oldani – túlmenően már egy vigaszággal is bővült, ahol a magyar csapat számára teljesen újdonságnak számító, expo-szerű környezetet alakítottak ki A1-es méretű poszterekkel. Mivel a zsűri körbejárt közöttük, így gyakorlatilag egy néhány perces “elevator pitch”-et kellett tartaniuk minden egyes zsűricsoportnak a megoldásukból.

A hosszú, versenyzéssel teli nap eredményeként a csapat az elődöntőig jutott. A szervezők pontos rangsort csak az első három helyezett között hirdettek, de annyit lehet tudni, hogy ezzel a teljesítménnyel bekerültek az elődöntős 10 legjobb csapat közé, de a 6 döntős közé már nem. A mezőny – ahogy azt a verseny neve is mutatja – a világ minden részéről érkezett, Európából azonban csupán 3 csapat jelenhetett meg, és közöttük volt a Tao Consulting csapat is.

A végeredmény szempontjából érdekes, hogy az első két helyezett csapat Kanadából érkezett, a harmadik helyezett pedig az Amerikai Egyesült Államokból. Továbbá fontos megfigyelés az is, hogy a döntőbe már csak angol anyanyelvű csapatok jutottak be. Sajnos a magyarok némiképp hátrányból indultak, hiába kaptak dicséretet az amerikaiaktól, hogy nagyon erős az angoljuk ahhoz képest, hogy egyikőjük sem élt angol nyelvterületen. Amiben viszont erősek voltak, az a kiemelkedő csapatszellemük, a sok készülésnek köszönhető nagy rutin az esetmegoldásban, a képzésükből nyert globális képük a vállalati informatikai igények és az üzlet közötti kapcsolatról, valamint a sokat csiszolt prezentációjuk.

A csapat a felkészülés, valamint a verseny alatt szerzett tapasztalatairól és élményeiről blogot is vezetett (http://taoconsultinghu.wordpress.com//), amelyet a jövőben folytatni fognak, és nemrégiben egy üzleti informatikai vonallal is bővítették a tartalmakat. A lendületük természetesen állandó, és jövőre is szeretnének részt venni a szingapúri versenyen. Elmondásuk alapján teljes mértékben elégedettek az elért eredménnyel, hiszen egy világversenyen a 10 legjobb közé bekerülni mindenképpen komoly érdem. Az eredményhez ugyanúgy hozzájárultak támogatóik, továbbá a Budapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézete is – nélkülük mindez nem jöhetett volna létre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.