Hirdetés
. Hirdetés

A tőzsdéket is elérte a technológiai forradalom

|

A tőzsdei kereskedők számára nincs fontosabb a gyors és zavartalan információcserénél. Az őket támogató egységesített kereskedési kommunikációs rendszereknek (Unified Trading Communications) azonban meg kell felelniük a szabályozási követelményeknek. E két fő szempont mentén fejlődnek az új tőzsdei technológiák.

Hirdetés

A tőzsdei kereskedelem átalakult. A traderek ma már nem elszigetelten működnek, hanem folyamatos interakcióban állnak számos emberrel, akikkel több különböző kommunikációs eszközön tartják a kapcsolatot. Használnak hangalapú, e-mail-, chat- és videomegoldásokat. Mivel a digitális korszak kereskedői számára a siker milliszekundumokon múlhat, így a rugalmas kereskedési rendszerek már kombinálják a hangot és mindenféle adatformátumot.

Hirdetés

A kereskedési infrastruktúra fejlesztése mind az informatikai (CIO), mind a technológiai (CTO) menedzserek számára fontos probléma. Például a globális piacokon használható felskálázható rendszerek nélkül a pénzügyi szolgáltatók számára nincs ma már versenyképesség, de ezeknek a teljes életciklusra jutó költségei (TCO) mégsem szállhatnak el.

Az IPC Systems (a hangalapú és elektronikus kereskedői kommunikációs rendszerek egyik vezető szállítója) által a pénzügyi szolgáltatócégek körében készített kutatás (A Look Ahead to Industry Technology Trends in 2014) azt vetíti előre, hogy az idei az innováció és a kompetitív különbségek megerősödésének esztendeje lesz, s a pénzügyi vállalkozások egyre többet fognak technológiai fejlesztésekbe fektetni. Az üzleti növekedést és a piaci kihívások kezelését éppen ezek a fejlesztések teszik majd lehetővé, amelyek hozzájárulnak például a hálózati szolgáltatások és az infrastrukturális folyamatok javításához, és költséghatékonyságának növeléséhez.

Habár a technológia mind az asztaloknál, mind a parkettán dolgozó kereskedők számára továbbra is kiemelt fontosságú, a felmérés változást mutat a pénzügyi intézmények költségvetésében a tavalyi eredményekhez képest, mert a válaszadók 46 százalékánál ezek a beruházások a második helyre csúsztak a hálózati infrastruktúra mögé. A szabályozási változások a kereskedők figyelmét a 2013-as technológiai prioritásoktól a megfelelő hálózati biztonság és a globális piacokhoz való kapcsolatok felé fordította, mert ebben látják a versenyképességük fennmaradásának zálogát.

Az üzleti infrastruktúrába való befektetés segít a cégeknek, hogy a meglévő adataik elemzésével jobban belelássanak az ügyfeleik körében fellelhető potenciális lehetőségek közé. A megkérdezettek 56 százaléka azt mondta, hogy igénybe vennének menedzselt szolgáltatásokat az idén a piaci adattechnológiájuk, valamint a mobil kereskedelmi megoldások (12 százalék) és a hangfelvételek (10 százalék) színvonalának fenntartása érdekében.

„A piaci adatok menedzselt szolgáltatásként is elérhetők már egy ideje, és a pénzügyi cégek felismerték az abban lévő további hozzáadott értéket, ha ezeket integrálni tudják a meglévő pénzügyi technológiájukhoz. Az új és innovatív menedzselt szolgáltatásokhoz a vállalatok mélyebb technológiai betekintést kapnak, a bevált gyakorlatokon alapuló folyamatok és egyéb előnyök pedig javítják a hatékonyságukat és a termelékenységüket, vagy segítenek megtalálni a megoldásokat a megnövekedett szabályozási terhek enyhítésére” – vélekedik Bart Bartolozzi, az IPC Systems vezető termékmarketing-menedzsere.

A felmérésben megkérdezettek 55 százaléka közölte, hogy nem tervezi felhőalapú infrastruktúra implementálását a kereskedési parkettre, szemben a tavalyi felméréssel, amikor teljes volt az egyetértés az ilyen megoldások szükségességéről. Ugyanakkor 34 százalék szerint a technológiai beruházások elsődleges hajtóereje a versenyelőnyök megszerzése. A cégek közel harmada pedig azt jelezte, hogy növelni fogják a beruházásaikat a mobil- és desktop-kereskedési technológiákba.

A fejlődés útját jól mutatják a kereskedési megoldások egy másik nagy szállítója, az Etrali által nemrégiben az egyik vezető német értékpapír-piaci kereskedő, a TOSS számára eladott rendszer képességei. A privát felhőbe telepített, egységesített kerekedői kommunikációs rendszer az üzleti partnerekkel és likviditási poolokkal tartja a kapcsolatot, méghozzá egy komplett üzletmenet-folytonossági tervezési megoldással együtt. A megoldásnak elegendő beépített adatrögzítési és tárolási kapacitásai is vannak, s megfelel a legszigorúbb szabályozói követelményeknek, például a pénzügyi válság után a tőzsdék működését az USA-ban szabályozó Dodd Frank–törvény követelményeinek is.

 

Ráadásul a rendszer drasztikusan leszorítja a TCO-értékeket a működési költségek redukálása és a beszállítói szerződések konszolidálása révén, s a meglévő technológiákkal való integráció kiadásai is elhanyagolhatóak. A legfontosabb azonban, hogy a kereskedők biztosak lehetnek benne, hogy bármilyen piacon is dolgozzanak, a rendszer meg fog felelni az előírásoknak, azaz mindig otthon érezhetik magukat.


Magyarországon az utóbbi években kiemelkedő aktivitást fejt ki az üzletág legnagyobb szállítói közé tartozó IP Trade.
Az IP Trade megoldása integráns része a banki/tőzsdei IT általános kommunikációs környezetnek. Népszerűségét megalapozza az is, hogy az IP Trade rendszerek alkalmazkodnak több hazai fejlesztésű IP-alapú hangrögzítési rendszerhez is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.