Hirdetés
. Hirdetés

"A tudásfejlesztés nem csak vállalaton belül fontos…"

|

Interjú Simon Attilával, a Qualysoft Informatikai Zrt. vezérigazgatójával.

Hirdetés

Márciusban debütált a Qualysoft legújabb, dobozos terméke, a Vaporider vállalati tudás- és információkezelő platform, amely a nehezen meghatározható illetékességi körbe tartozó, úgymond gazdátlan, vagy a vállalati iktatási rendszerbe nem illeszthető – például közösségi oldalakról, blogokról érkező – információk manuális és automatikus rendszerezését, a dinamikus információáramlást segíti.

Hirdetés

Computerworld: Milyen helyet foglal el az alkalmazásfejlesztés az elsősorban tanácsadói és szolgáltatói profiljáról ismert cég stratégiájában?
Simon Attila: Négy portfóliócsoportra építjük vállalati stratégiánkat. Ezek az erőforrás-szolgáltatások, az üzleti – ERP, CRM és más alkalmazások bevezetéséhez fűződő tanácsadói és implementációs – szolgáltatások, az infrastruktúra- és alkalmazásüzemeltetéstől az üzleti folyamatok kihelyezéséig ívelő menedzselt szolgáltatások, valamint az alkalmazásfejlesztés. A többi területhez kötődően az egyedi alkalmazások fejlesztése mindig is fontos szerephez jutott ügyfeleink kiszolgálásában.

Emellett az évek során olyan dobozos termékekkel is piacra léptünk, mint például a dokumentumkezelő rendszerbe és vállalati portálba integrálható, tartalomnavigációs alkalmazásunk, a Content Cruiser. Ebbe a sorba illeszkedik a Vaporider is, amellyel a nehezen besorolható dokumentumokat a felhasználók két kattintással tematikus tárolókba helyezhetik. Az alkalmazás ezt követően üzenetben értesíti az adott tárolóba leggyakrabban belenéző vagy arra előfizető kollégákat az új információk beérkezéséről.

CW: Milyen körülmények együttállásakor döntenek kész, dobozos alkalmazás fejlesztése mellett?
SA: Erre indíthat bennünket, ha azt látjuk, hogy valamely üzleti igény több szervezetnél is jelentkezik, és arra kész megoldás adható. Másfelől hét országban jelen levő vállalatcsoportunkon belül is megfogalmazódnak olyan igények, amelyekre dobozos szoftverrel válaszolhatunk. A Vaporidert ilyen belső igény hívta életre: vállalatunk összetett folyamatok mentén működik, ezért olyan megoldásra volt szükségünk, amellyel biztosítható, hogy a munkavégzést segítő információkat minden kollégánk megkapja, megtalálja és megoszthassa. Tanácsadó és alkalmazásfejlesztő kollégáink szakértelmére támaszkodva készítettünk magunknak ilyen alkalmazást, amelyet immár jó szívvel ajánlhatunk ügyfeleinknek is.

 

CW: A négy nagy trend – a mobilitás, a felhő, a közösségi média és a big data – nagy lehetőség, egyben nagy kihívás is a szoftverfejlesztő számára. Mi szükséges ma a versenyképes fejlesztéshez? A Qualysoft miként igyekszik megfelelni az elvárásoknak?
SA: A felkészült és fejlődni vágyó szakembergárda kialakítása és megtartása, a fókuszált tudásfejlesztés a legfontosabb előfeltétel. A nagyobb hatékonyság érdekében vállalatcsoportunk kompetenciaközpontokat hoz létre, amelyek többsége egyébként Magyarországon működik, ahol mintegy 100 alkalmazásfejlesztőt foglalkoztatunk. Kollégáink .Net és Java, valamint nyílt forráskódú platformokon dolgoznak, mobilalkalmazásainkat multiplatform-támogatással készítjük, szoftvereinket szolgáltatásként is kínáljuk, projektjeinkben többek között a webMethods integrációs platformra építünk.

Számos szolgáltatást adunk vállalatcsoportunk többi tagjának, kompetenciák tekintetében a magyar leányvállalat a legjelentősebb a holdingon belül. Naponta tapasztaljuk, hogy tudásunkat nemcsak a hazai, hanem a külföldi piacokon is kamatoztatni tudjuk, de azzal is szembesülünk, hogy milyen nehéz jól képzett kollégákat találni csapatunkba. Éppen ezért a versenyképes tudás fejlesztését nem csak vállalaton belül tartom fontosnak, annak már az egyetemen, sőt a középiskolában meg kell kezdődnie.

Visszatérve a dobozos alkalmazásokra, a továbbiakban nagy lehetőséget látunk a humánerőforrás-szolgáltatás szoftveres támogatásában, stratégiai partnerünk, a Microsoft innovatív technológiáira és szolgáltatásaira, például a Yammerre épülő fejlesztésekben, valamint az egészségügyi informatika, ezen belül a távdiagnosztika területén.

CW: Az európai uniós támogatással megvalósult, 180 millió forint összköltségű projekt eredményeként elkészült Vaporider ingyenesen kipróbálható a vaporider.eu címen. Mekkora érdeklődés mutatkozott iránta az eddigiekben?
SA: Több nagyvállalat máris érdeklődik a Vaporider iránt, a pénzügyi szolgáltatások területén egy hazai ügyfelünknél már a bevezetésről tárgyalunk. Pécsi leányvállalatunkon keresztül emellett a kis- és középvállalatokat is szeretnénk megcélozni tudás- és információkezelő platformunkkal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.