Hirdetés
. Hirdetés

A zene esete a törvényekkel

|

Az Európai Parlament el szeretné érni, hogy módosuljon a dalszerzőknek és zenészeknek járó online szerzői jogdíjak kifizetésének módszere.

Hirdetés

Az Európai Bizottság is szeretné megváltoztatni a pénzelosztás rendszerét, de a testület szerint elég lenne, ha a szerzői jogdíjakat beszedő társaságok önmaguk reformálnák meg a díjbeszedési rendszerüket. A március 12-én megtartott plenáris ülésén azonban az Európai Parlament képviselőinek többsége úgy vélte, ez nem elég. "Ez a terület gazdaságilag egyre fontosabb, ezért nem vagyok elégedett a Bizottság által javasolt enyhe hozzállással a szabályozással kapcsolatban" - hangoztatta Lévai Katalin, az EP szocialista képviselője. "A piac további nyitásához több kell egy puha törvénynél. Kötelező jellegű jogi eszközre van szükség" - nyilatkozta Federico de Girolamo, az EP egyik szóvivője.

A jelenlegi rendszer szerint a kiadóknak és a zenészeknek a tevékenységük szerinti országban kell kiválasztaniük az online és offline eladásokból származó szerzői jogdíjakat beszedő társaságot. Ezek a társaságok gondoskodnak arról, hogy a művészek részére beszedjék a tiszteletdíjakat Európában. Véleményük szerint a rendszer megfelelően működik, és ennek révén az EU 27 országa egyetlen, versenyképes piacként működik. Az EB évek óta követi ezen társaságok működését - álláspontja szerint az online piac jelenleg még fejlődőben van, ezért egy merev szabályozás többet ártana, mint segítene. Az EP-képviselők viszont nem osztják a Bizottság aggályait. "Úgy érezzük, hogy szükség van törvényre annak érdekében, hogy biztosítsuk a versenyképességet, ugyanakkor a kulturális sokszínűséget is Európa-szerte, továbbá védjük a kevésbé ismert művészek érdekeit is, akiknek tiszteletdíja nagyon alacsonyra csökkenhet a verseny miatt" - mondta de Girolamo.

A Bizottság nem zárkozott el az EP irányelveinek mentén kidolgozott törvénytervezet gondolatától. Ugyanakkor José Manuel Barrosóhoz közelálló bizottsági tisztviselők szerint a testület nem támogatna egy ilyen jogszabályt. "Barrosót több olyan vállalat is megkereste, amely a zeneiparban érdekelt, és azt kérték tőle, hogy lehetőség szerint ne terjesszen az EP elé egy ilyen jellegű törvényt" - mondta a neve elhallgatását kérő egyik EB-dolgozó.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.