Hirdetés
. Hirdetés

Adatáttöltés automatikusan

|

Minimum megötszörözhetik adattárház-fejlesztői kapacitásukat a vállalatok az L&P Solutions megoldásával. Az adatáttöltések automatizálásával ráadásul úgy csillapíthatják az üzlet információéhségét, hogy közben az informatikai szakemberek hiányából fakadó problémát is orvosolják.

Hirdetés

Üzletileg kritikus rendszerré váltak mára az adattárházak, a nagyvállalatok működésének szinte minden területére kihatással vannak. A digitálisan átalakuló üzlet analitikai igényei egyre nagyobbak és sokrétűbbek, ezért az adattárházakkal és a bennük található adatok frissességével szemben támasztott elvárások is folyamatosan fejlődnek. Az informatikai osztály, hogy megfelelhessen a friss követelményeknek, mind újabb eszközökkel bővíti a - jellemzően sokéves múltra visszatekintő - vállalati adattárházat, ez a gyakorlat azonban gyakran a várttal ellentétes eredményre vezet. Az L&P Solutions Kft. más megközelítésre épülő megoldással jelentkezett, amelyről Varga Pétert, a cég BI kompetenciavezetőjét kérdeztük.

Hirdetés

Computerworld: Milyen jelek figyelmeztetik a vállalatot, hogy eszközhalmozása kontraproduktívvá válik?

Varga Péter: Elsőre logikus lépésnek tűnhet, hogy a vállalat új adat-előkészítő és -elemző eszközt vezet be, ha egy frissen megfogalmazott kérdés a meglévő analitikai eszköztár bevetése mellett nem válaszolható meg az üzlet számára releváns módon. Az adott problémára egy új eszköz megoldást is adhat, ám egy sokkal nagyobb gondot is elmélyíthet. Nem egy nagyvállalat ugyanis az évek során túl sok eszközt aggat adattárházára. Előfordul, hogy rétegenként többet is bevezet ezekből, mire ráébred, hogy a változatos, szabványos és egyedi fejlesztésű szoftvereket egyaránt tartalmazó környezet túl összetetté vált, sem az eszközök hatékony használatához, sem a felügyeletükhöz, karbantartásukhoz nem tudja kiépíteni a megfelelő kompetenciákat, és ezt a problémát az informatikai szakemberek hiánya csak súlyosbítja. Bár egyre többet költ az igények kiszolgálására, mind újabb eszközök bevezetésére, a vállalat így mégis azzal szembesül, hogy a várt üzleti betekintés részben vagy teljesen elmarad.

Varga Péter BI kompetenciavezető, L&P Solutions

CW: A szakemberhiány enyhítésére kézenfekvő megoldás az automatizálás. Hagyományos technológiákat is tartalmazó adattárházakban, heterogén analitikai környezetekben ez miként vihető keresztül?

VP: A felmérés, tervezés, fejlesztés, tesztelés és bevezetés szakaszából felépülő adattárház-projektek esetében fejlesztéssel telik az átfutási idő csaknem fele. Következésképpen a fejlesztés automatizálásával jelentősen felpörgethetők az üzleti igények kiszolgálására indított projektek, ehhez azonban a vállalatnak a megfelelő előfeltételeket is meg kell teremtenie. Olyan gyakorlatra kell például áttérnie, amely garantálja, hogy a tervezés szakaszában a szabványos formátumú, pontos és naprakész dokumentáció is elkészül, mivel ennek hiányában automatizálni sem lehetne a folyamatokat. A munkavégzés szabványosításához és szabályozásához a szemléletváltást megkönnyítő módszertant is átadunk megoldásunk részeként, ennek meghonosítása nem köt le különösebb erőforrásokat sem.

CW: Milyen átfutással vezethető be az adatáttöltést automatizáló megoldásuk, és milyen eredményt érhetnek el vele a vállalatok?

VP: Míg egy fejlesztő naponta átlagosan tíz-tizenöt adatbetöltési eljárást tud elkészíteni, addig automatizációs megoldásunkkal a vállalat legalább napi nyolcvan töltőeljárást fejleszthet, de referenciáink között szerepel olyan szervezet is, amelynél ez a szám eléri a napi hatszázat. Más szóval a legvisszafogottabb becsléssel is ötszörösére tudjuk növelni a vállalat adattárház-fejlesztői kapacitását. A fejlesztés szakaszát jelentősen felgyorsító módszer hatékonysága összességében a teljes projekt rövidebb - például hat helyett négyhónapos - átfutásán, valamint a megvalósításhoz szükséges emberóra-szám és a költségek ezzel arányos, 30 százalékos csökkenésén is lemérhető. A szabványosítás és az automatizálás szintén nagy értéke, hogy a minőséget is javítja, az üzlet így nemcsak gyorsabb, hanem egyúttal pontosabb, megbízhatóbb válaszokat kap kérdéseire.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a módszertan alkalmazásával kialakuló dokumentációs rend olyan alapot teremt, amely önmagában gyorsít minden további fejlesztést, változtatást. Add-in megoldásunkat elsőként az Oracle Data Integratorhoz készítettük el, de béta-verzióként Microsoft SQL Serverhez és IBM InfoSphere DataStage-hez is elérhető, mindhárom technológián gyorsan bevezethető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.