Hirdetés
. Hirdetés

Adóamnesztia kriptósoknak

|

A kriptoadózók idén különleges amnesztiát kaptak, erről Kalocsai Kornél és Glaser Anita, a Kripteus Zrt. alapítói nyilatkoztak, mit is jelent, illetve mivel jár ez.

Hirdetés

A rettegett adóbevallás dátuma már sokak naptárában nagy betűkkel be van vésve: május 22. Bár ez még egészen messzi időpontnak tűnik, jobb időben elkezdeni, hogy ne az utolsó pillanatban kezdjenek kiesni a csontvázak a szekrényből, pláne, ha kriptopénz is van terítéken. Hosszú ideig a kriptovaluták adózása szabályozatlan terep volt, majd 2021-ben a Pénzügyminisztérium a Blockchain Magyarországgal karöltve kidolgozta a kriptoadózási törvényt, és két éve már teljesen "fehér" a kriptoadózás.

A tavalyi évben már élt a 15%-os SZJA szabály a kriptopénzekre vonatkozóan, épp emiatt teljesen egyszerűnek is tűnhet elsőre a feladat, az idei év azonban egy kicsit eltérő az előzőhöz képest az adóamnesztia miatt.

2023 tavaszán lehetősége van a kriptovaluta tulajdonosoknak, hogy a május 22-éig beadandó 2022-es évre vonatkozó adóbevallásban feltüntessék a korábbi évekre be nem vallott kripto jövedelmeket - így pedig sokkal nyugodtabban alhat az ember.

A tevékenység semmilyen büntetéssel vagy extra költséggel nem jár, ráadásul a kriptoszabályozás előtti adókulcsnál jóval kedvezőbben lehet bevallani a javakat: fele akkora adóteherrel.

Hirdetés

"Az adóamnesztia kedvező és egyedülálló lehetőség, azonban elég sok szabály ismerete elengedhetetlen hozzá, ráadásul a hazai könyvelők nagy része nem fogadja tárt karokkal azokat, akik kriptojövedelem bevallásával keresik meg őket, hiszen egyelőre ez nem egy jól ismert terep számukra. Nem is beszélve arról, hogy 2017-ig visszamenőleg számos adatot kell összegyűjtenie az adózóknak" - mondta Kalocsai Kornél és Glaser Anita, a Kripteus Zrt. alapítói.

"Épp emiatt indítottunk el egy képzést, hogy könnyen és gyorsan bárki elsajátíthassa a tudást, ami a kriptoadózáshoz kell. Minden kriptósnak nagy segítség lehet ez a következő években, hiszen Do-It-Yourself módszerrel semmilyen többletköltségbe nem keverik magukat, és persze a könyvelőjükhöz is felkészültebben érkezhetnek" - nyugtatta meg az adózás előtt állókat Kornél, aki rendszeresen jelentkező Youtube-tartalmaival a Kripteus csatornáján immár második éve edukálja a kriptoközösség tagjait, vagy épp azokat, akik szeretnének belevágni ebbe az iparágba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.