Hirdetés
. Hirdetés

Blokklánc: az áttörés éve

|

QR-kódokkal védett tejtermékek, blokkláncban tárolt betegadatok, jelszómentes fizetés - mindennapi életünk egyre több területén használatos a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartást garantáló blokklánc-technológia. A BlockBen szakértői emlékeztetnek: a WEF az év áttörését várja a blokklánctól, Kína pedig dollármilliárdokat fektet a technológiába.

Hirdetés

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint 2020 a blokklánc áttörésének éve lehet, ha a kormányok és jegybankok kellő figyelmet fordítanak a technológiára. A szervezet szerint a technológiát övező lelkesedés helyett a minőség kerül előtérbe, például olyan fejlesztésekkel, mint a Facebook önálló kriptovalutája, a Libra. A World Economic Forum felhívja a figyelmet: a közszférában történő felhasználásban különösen nagy potenciál rejlik az okosszerződésektől a biztonságos adattároláson át az e-ügyintézésig.

Hirdetés

Világkarrier előtt
- Világszerte számos területen hozott már áttörést a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartás biztonságát garantáló blokklánc-technológia. A nagyközönség 2020-ban az élet számos területén fog találkozni az újdonságokkal - vélekedik Szabolcsi András, az első hazai konzorciumi blokklánc-platformot fejlesztő vállalkozás, a magyar tulajdonú BlockBen informatikai igazgatója.

A Gartner 2019 végén készült kutatása szerint ötszáz amerikai IoT-technológiai cég 75 százaléka már használja vagy tervezi használni a blokkláncot. Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly év végi beszéde szerint pedig Kína vezető szerepet kíván betölteni a technológia hasznosításában. Hatalmas források állnak rendelkezésre: a Bank of China 2,8 milliárd dollár értékben támogatja majd a fintech-cégeket.

Előnyét, a hamisíthatatlan folyamatvezérlést, a hiteles időbeli érkeztetést, valamint a garantált változáskövetést az élet minden olyan területén ki lehet aknázni, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják, vagy online fizetést bonyolítanak le. Az FMCG-szektorban máris forradalmi változást hozott: az IBM Food Trust platformját használva gondoskodik árui eredetvédelméről és az ellátási lánc biztonságáról a Walmart, a Nestlé és az Unilever. A legnagyobb francia lánc, a Carrefour is elkezdte QR-kódokkal ellátni néhány tejtermékét, így a vásárlók is nyomon követhetik a hamisíthatatlanná váló áru útját a termelőtől egészen a kosarukig.

Betegadatok védelme
A második legnagyobb egyesült államokbeli egészségügyi biztosító, az Anthem a páciensek adatainak védelmét garantálja blokklánc-technológiával. Mintegy 40 millió ügyfél adatait tárolják a megmásíthatatlan rendszerben, és csak ezen keresztül férhetnek hozzá adataikhoz az orvosaik is. Magyarországon pedig éppen a napokban dobta piacra blokkláncalapú síbiztosítását az Aegon Biztosító.

- A blokklánc az online fizetési folyamatokban is alkalmazható, számlabefizetéstől az autópálya-matrica vásárlásáig. A blokkláncalapú fizetés biztonságos,gyors, és várhatóan 2020 egyik nagy áttörése lesz - fogalmaz Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. Cége is dolgozik ilyen megoldáson.

A BlockBenPay esetében például semmi másra nincs szükség a biztonságos online vagy offline fizetéshez, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra. Külön jelszó sem kell, hiszen a mobiltelefonokkal ma már a biometrikus azonosítással kombinált digitális aláírás és hitelesítés is megoldható. Szabolcsi András kiemeli: a jelszómentesség a kényelem mellett nagyobb biztonságot is jelenthet, a biometrikus azonosításnak és hiteles digitálisaláírás-kezelésnek köszönhetően. A világon ugyanis már több mint 10 milliárd felhasználónevet és jelszót loptak el.

Minthogy a digitális információt végtelen számban lehet másolni, egyszersmind megosztani, a felhasználók kezébe aranybányányi tartalom került, miközben a szerzői jogdíjak haszonélvezői lassanként elvesztik szellemi termékeik tulajdonjogát. Okosszerződésekkel kivédhetőek a szerzőijog-sértések, egyúttal automatizálható a kreatív tartalmak online adásvétele is, emlékeztetnek más szakértők.

Az MIT Enigma projektje abból a feltételezésből indul ki, hogy a személyes adatok piaca csakis a felhasználói adatok védelme esetén erősödhet meg. Az enigma kriptografikus technikákat használ, hogy felossza az egyéni adatokat a csomópontok között, miközben masszív számításokat végez az adatcsoport egészén. Az adatok fragmentációja méretezhetővé teszi az Enigmát - szemben azokkal blokkláncmegoldásokkal, amelyeknél az adatot minden csomóponton másolják. A pénzmosás elleni és az "ismerd az ügyfeled" gyakorlatoknál szintén felhasználható a blokklánc, hogy további példát hozzunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.