Hirdetés
. Hirdetés

Boldogabbak és hatékonyabbak a távmunkások

|

Az alkalmazottak szerint a rugalmas munkavégzés Európa szerte fellendíthetné az álláspiacot, derült ki az Avaya legújabb felméréséből

Hirdetés

A most megjelent tanulmány szerint az alkalmazottak Európában és Oroszországban úgy gondolják, hogy rugalmas munkavégzéssel a foglalkoztatás szintjét jelentősen emelni lehetne. A megkérdezettek 85 százaléka biztos benne, hogy ezáltal új munkahelyek jönnének létre, a dolgozók megtarthatnák munkahelyüket, sőt, visszatérhetnének a munkaerőpiacra. Nagyobb rugalmassággal a vállalatok fokozhatnák termelékenységüket és képesek lennének megtartani tehetséges munkavállalóikat a szervezeten belül.

A kutatás során több mint 3500 francia, német, spanyol, olasz, orosz és egyesült királyságbeli munkavállalót kérdeztek meg. Európa szerte megegyezik a munkavállalók véleménye abban, hogy a rugalmas munkavégzés az álláspiac fellendítésének megfelelő eszköze.

Mikroökonómiai szinten a válaszadók 35 százaléka gondolja úgy, hogy a vállalatok jelentős összeget spórolnak azáltal, hogy rugalmas munkaidőben dolgozó alkalmazottaik nem tartózkodnak egész nap az irodában.

Szeretünk otthonról dolgozni
Általánosságban az emberek kétharmada (67 százalék) biztos benne, hogy boldogabbak, akik rugalmas munkaidőben dolgoznak, a megkérdezettek több mint fele szerint (51 százalék) a munkájuk is hatékonyabb, sőt, szinte minden második ember (46 százalék) úgy véli, hogy sokkal keményebben dolgoznak, mint azok, akik az irodában tartózkodnak. Az Egyesült Királyságban a rugalmasság a lojalitással is összekapcsolódik - 52 százalék szerint a rugalmas munkaidőben dolgozók lojálisabbak munkaadójukhoz.

“Túlságosan egyszerű lenne azt mondani, hogy a rugalmas munkavégzés lenne a csodafegyver a munkanélküliség problémájára Európában. Ettől függetlenül hiszek benne, hogy a jelenlegi hullámvölgy felbátorítja a munkaadókat arra, hogy a rugalmas munkavégzésre, mint egy praktikus és költséghatékony megoldásra gondoljanak, mellyel megtarthatják tehetséges munkavállalóikat” – mondta el Papp István, az Avaya partner menedzsere.

Kevesebb pénzért is?
A felmérés további érdekes felvetése, hogy munkavállalók 75 százaléka a rugalmas munkavégzésért némi fizetés/jutalmazás csökkenést is elfogadna (Egyesült Királyságban csak 69 százalék gondolja így) – általában a jutalmazás értékének 11 százalékáról mondanának le. Szinte minden tizedik megkérdezett (9 százalék) jutalmazásának akár 20 százalékáról is lemondana a rugalmas munkavégzésért cserébe.

A felmérés alapján a vállalatok vezetői számára elgondoltató tényező lehet, hogy távmunka akár a termelékenység növelésének az egyik leghatékonyabb eszköze is lehet, mivel az alkalmazottak szabadságfokának emelkedése növeli a lojalitásukat.

Arról korábban már számos tanulmány készült, hogy a válság milyen eszközökkel enyhíthető, a távmunka azokban is hatékony eszköznek tűnt, de a most napvilágot látott elemzés ennek belső okaira is rávilágít.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.