Hirdetés
. Hirdetés

Elemzés: a bitcoin már közel 90%-át kibányászták, új kriptopénz 2140-ig valószínűtlen

|

Elemzők szerint a bitcoin gazdaságának meg kell változnia ahhoz, hogy a rendszer működőképes maradjon.

Hirdetés

A világ legnagyobb kriptopénzének, a bitcoinnak a készlete 21 millió érmében van maximalizálva, amelynek közel 90%-át már kibányászták. Az elemzők most azt találgatják, mi lesz a kriptogazdasággal, ha nem bocsátanak ki új érméket.

A pénz más formáival, köztük a fiat valutákkal ellentétben, amelyeket a központi bankok szeszélye szerint nyomtathatnak, a bitcoin készlete korlátozott, a feltaláló Satoshi Nakamoto által 21 millió érmében maximált. Ez azt jelenti, hogy mindig csak 21 millió bitcoin lesz forgalomban. Az Investopedia adatai szerint 2021 augusztusára körülbelül 18,7 millió bitcoin állt rendelkezésre, és már csak mintegy 2,3 millió bitcoin maradt bányászásra.

A véges kínálat a világ legrégebbi kriptóját korlátozott árucikké teszi, és megfékezi az inflációt, amely egyébként az érme korlátlan kínálatából eredhetne. A jelenlegi becslések szerint 2140-re tehető az az év, amikor az utolsó bitcoin is kibányászásra kerül. Ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a bitcoin hálózata működőképes marad-e majd ezután az idő után.

Elemzők szerint a bitcoin gazdaságának meg kell változnia ahhoz, hogy a hálózat működőképes maradjon.

Sokan azt jósolják, hogy a kriptopénz ökoszisztémája átalakulhat, ahogyan az identitása is átalakult. Eredetileg napi tranzakciókat bonyolító fizetőeszközként vezették be, de később inkább befektetési eszközként talált nagyobb népszerűségre.

Elemzők szerint a bitcoin-bányászok kartelleket is létrehozhatnak, hasonlóan azokhoz, amelyek más árucikkeket irányítanak, például a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC), amely az olajkitermelés piacát ellenőrzi.

Hirdetés

Az elemzők által felvázolt másik lehetőség, hogy a bitcoin tartalékeszközzé válhat, ami csökkentené a tranzakciók számát a kriptohálózaton, mivel a kiskereskedőket és a kis kereskedelmi cégeket felváltják a nagy intézményi és kereskedelmi szereplők. Ők kevesebb és drágább tranzakciót bonyolítanának le, ami megnyújtaná az utolsó bitcoin bányászatának idejét.

Végül pedig a kriptopénz protokollját is megváltoztathatják, hogy a 21 milliós limit elérése után is folytatódhasson a kitermelés. Ez azonban csökkentené a már kibányászott bitcoinok értékét, amit az érmék tulajdonosai valószínűleg nem fogadnának el.

Jelenleg azonban a bitcoin szűkössége és emelkedő ára vonzza a spekulatív befektetőket, akiknek a fogadásaik volatilis árfolyam-ingadozásokhoz vezetnek, ami elvonja a komoly befektetőket a kriptovalutától. A Bitcoin árfolyama idén a februári 60 000 dolláros csúcsértékről a nyár folyamán ennek felére esett, majd a héten ismét 55 000 dollárra emelkedett érménként. Ennek ellenére néhány ország, például El Salvador és Kuba lát potenciált a valutában, és már lépéseket tettek annak érdekében, hogy törvényes fizetőeszközzé tegyék.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.