Hirdetés
. Hirdetés

Elkerülhetetlennek látszik az Evergrande csődje, amibe beleremeghet a világgazdaság

|

Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalatának kálváriájában új fejezetet nyitott, vélhetően az utolsót, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő fizetésképtelennek nyilvánította.

Hirdetés

Jó ideje görgeti maga előtt gigantikus, 300 milliárd dolláros (ez közel százezer milliárd forint, amivel világelsőnek számít) adósságállományát a Fortune 500-as listáján a 122. helyre rangsorolt Evergrande, amelynek az utóbbi hónapokban komoly gondot okozott a lejáró kötvények utáni kamatok megfizetése is, de mindeddig sosem csúszott ki a 30 napos késedelmi határidőből. Ennek hatására az egyik legrangosabb hitelminősítő villámgyorsan lépett, és hivatalosan is fizetésképtelennek nyilvánította a vállalatot.

A Fitch Ratings azt követően döntött így, hogy hiába a cég nem reagált a megkeresésére, és nem erősítette meg, hogy kifizetésre került az az 1,2 milliárd dollár, amit hétfői határidővel kellett volna teljesítenie. A nemzetközi hitelezők kedden és szerdán sem jutottak pénzükhöz. Ahogy várni lehetett, továbbfolytatódott az Evergrand részvényárfolyamának zuhanása, a társaság papírja mostanra már elveszítették értékük közel 90 százalékát.

A hiányzó összeg előteremtésének érdekében az Evergrande az utóbbi néhány hónapban túladott eszközei egy részén, ám a jelek szerint ez kevés volt, hiszen legutóbbi, egészen pontosan egy héttel ezelőtti közleményében a vállalat lényegében beismerte fizetésképtelenségét, vagyis azt, hogy nem tudja garantálni pénzügyi kötelezettségeinek teljesítését. A hírre a piac már akkor is kiszámíthatóan reagált: esni kezdtek a részvények.

A Xu Yiayin által 1996-ban eredetileg Hengda Group néven létrehozott Evergrande több mint 1300 ingatlanfejlesztési projektben érdekelt 280-nál is több kínai városban, de más területeken is megvetette már a lábát az elektromos autók piacától az élelmiszeriparig. A vállalatcsoport problémája abból származik, hogy a kínai vezetés felső határt szabott a legnagyobb ingatlanfejlesztők eladósodásának és további korlátozásokat vezetett be a rövid távú hitelállományukra és kintlevőségeik mértékére vonatkozóan is. Márpedig az Evergrande épp azért tudott ilyen hatalmasra nőni, mert hitelekből finanszírozta terjeszkedését, illetve újabb és újabb befektetőket bevonva törlesztette egyre növekvő adóssága kamatait.

Méretéből fakadóan sokáig arra számított a piac, hogy előbb vagy utóbb mentőövet dob az állam, hiszen a cég bedőlése nemcsak a kifizetett, de máig meg nem épült ingatlanjaikra váró tömegeknek okozna komoly károkat, hanem a beszállítóknak és mindenkinek, aki felé fennálló tartozását máig nem tudta kiegyenlíteni az Evergrande. Ámde a Bloomberg értesülései szerint a pekingi vezetés kommunikációjából egyáltalán nem olvasható ki annak a szándéka, hogy megmentenék a céget, inkább arra koncentrálnak majd, hogy az egyre biztosabbnak tűnő csőd következményeit enyhítsék.

Szükség is lehet a gyors és hatékony válságkezelésre, máskülönben könnyen megismétlődhet a 13 évvel ezelőtti pénzügyi válság, amelynek első kulcsfigurájaként a Lehman Brothers dőlt ki a sorból. Az Evergrande összeomlása is hasonló dominóhatást válthat ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.