Hirdetés
. Hirdetés

Ennyire vonzza a kockázatitőke-befektetéseket a mesterséges intelligencia

|

Az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság lovagolják meg ezt a hullámot.

Hirdetés

Az OECD elemezte a mesterséges intelligenciát célzó kockázatitőke-befektetések 2012 és 2020 közötti trendjeit, és igen gyors növekedést tapasztalt.

Az új analízis szerint a mesterséges intelligenciába (AI) történő VC-befektetések drámai ütemben növekednek. Az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság vezetik ezt a hullámot, amely néhány kulcsfontosságú területre koncentrálódik. Az adatokból kiderült, hogy az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Japán növelte a befektetéseket, de elmaradnak a két meghatározó szereplő mögött.

Hirdetés

A tanulmány (amely az OECD Digital Economy Papers folyóiratban jelent meg) a Preqin londoni magántőke-piaci elemző cég adatai alapján vizsgálta világszerte 8 300 mesterséges intelligenciával foglalkozó cég helyzetét, amelyek kockázati tőkebefektetéseket kaptak. Ezek 20 549 tranzakciót fedtek le 2012 és 2020 között. Az adatok nem minden ügyletet rögzítettek, és némi extrapolációt is kívántak, ugyanakkor a megállapítások időszerűek és értékes információforrást jelentenek, mivel a nemzeti kormányok, a nemzetközi szervezetek, a köz- és a magánszektor olyan szakpolitikákat és stratégiákat dolgoz ki, amelyek célja, hogy a mesterséges intelligenciából származó előnyöket mindenki kiaknázhassa.

A mesterséges intelligencia egyre inkább megragadja a vállalatok figyelmét. Miközben 2020-ban a COVID-19 világjárvány zavarokat okozott a munkaerőpiacon és a foglalkoztatásban, számos olyan digitális megoldást is megjelent, amelyek a mesterséges intelligenciát használják fel a világjárvány kihívásainak leküzdésére és a rajta túlmutató innovációra.

Az AI-technológia a világjárvány körülményei között bizonyosan az átlagosál nagyobb figyelmet kapott, de az OECD-jelentése azt mutatja, hogy az AI iránti kereslet nem csupán múló tendencia. Míg 2012-ben a mesterséges intelligenciával foglalkozó induló vállalkozások a világ kockázati tőkebefektetéseinek mindössze 3 százalékát vonzották, pár év alatt ez a marginális helyzet megváltozott. Négy év alatt ugyanis az AI start-upok részesedése a globális kockázatitőke-befektetésekből több mint 10 százalékponttal, 15 százalékra nőtt2016-ra. A következő négyéves időszakban hasonló ugrás következett be, és 2020-ban a mesterséges intelligencia részesedése a kockázatitőke-befektetésekből meghaladja a 21 százalékot. Abban az évben az OECD jelentése szerint a globális kockázatitőke-befektetések összege 340 milliárd dollárra rúgott, ebből 75 milliárd dollár az jutott az AI startupoknak.

Ez a 2012 és 2020 közötti 28-szoros növekedés elsősorban az Egyesült Államok és Kína beruházásainak növekedése miatt következett be. Az USA mind az ügyletek számát, mind a befektetett dollárösszeget tekintve az első helyen áll a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kockázatitőke-befektetések terén, míg Kína dollárban mért növekedése főként néhány nagyon nagy befektetésnek köszönhető. Ez a pálya azt mutatja, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó induló vállalkozások az évek során folyamatosan fejlődtek, és hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológia globális kínálata képes a mai növekvő keresletnek megfelelő növekedésre és innovációra.

https://itif.org/publications/2022/01/10/ai-start-ups-attracted-over-21-percent-worlds-venture-capital-2020

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.