Erősen kezdték az évet a neobankok

|

Egyre több irányból nehezedik nyomás a hagyományos bankokra. Az új startupok, az egyre érettebbé váló fintech szereplők és a pénzügyi szektorba belépő óriásvállalatok egyaránt erős aktivitást mutatnak piacon.

Az új startupok, az egyre érettebbé váló fintech szereplők és a pénzügyi szektorba belépő óriásvállalatok egyaránt erős aktivitást mutatnak piacon. Ezt igazolják az elmúlt hetek legizgalmasabb fejleményei is.

Töretlen tőkebeáramlás

Bár a világgazdaságban gyűlnek a viharfelhők, a fintech szektorba továbbra is nagy mennyiségben áramlik a privát tőke. A brit challenger bank, a Monzo például decemberben már kapott egy 500 millió dolláros tőkeinjekciót, de a nagy befektetői érdeklődésre tekintettel további 100 millió dollárral egészítette ki azt januárban. Egy fülöp-szigeteki neobank, a Tonik - amely egyébként még egy éve sem működik - Series B tőkebevonási fordulója során 131 millió dollárral gazdagodott már az idén. A banki kapcsolattal nem rendelkező felnőtt lakosság megcélzásával 2021 márciusa óta 140 milliárd dollárnyi betétre és 100 milliárd dollárnyi kihelyezett fedezetlen hitelre tettek szert. Európában a Vivid Money hívta fel magára a figyelmet. A német pénzügyi szuperapp 100 millió euróból színesítheti neobanki termékpalettáját, amire idén biztosítási megoldások és hiteltermékek érkezhetnek.

Hirdetés

Már valódi bankok

Számos fintech vállalat elektronikuspénz-kibocsátóként végzi tevékenységét. Modern megoldásaik mögött jellemzően egy hagyományos bankra támaszkodnak, amely révén bekapcsolódnak a pénzügyi szektorba. A Revolut már régen kibővítette szolgáltatásait, miután megszerezte banki engedélyét Litvániában. Azóta a vállalat sorra jelenti be az országokat, ahol bankként tudják kiszolgálni ügyfeleiket - januárban már 28 európai országnál tartottak. A tőzsdén jegyzett SoFi nemrég megkapta az engedélyeket arra, hogy bankholding-társasággá alakuljon. A neobank diákhitelezéssel kezdte működését, azóta teljes banki termékpalettát épített ki. Várhatóan egy kaliforniai közösségi bank felvásárlásával válik teljesértékű bankká. Így a korábbi partnerekre már nem lesz szüksége, a vállalat működése is jóval hatékonyabbá válik majd.

A következő lépés: hitelezés

Számos szilárd piaci helyzetű neobank tervezi hiteltermékek bevezetését vagy a meglévő kínálat fejlesztését. A Revolut Bank például még nem tud minden lefedett piacán személyi kölcsönöket és hitelkártyákat kínálni ügyfeleinek. Ha sikerül ezt az akadályt megugrania, akkor jöhet az igazi próba - a jelzáloghitel. Kérdés, képesek lesznek-e erre valamikor? A Tandem Bank ezt a kérdést felvásárlással válaszolta meg. Az egyik első teljesen digitális brit bank az Oplo akvizíciójával hívta fel magára a figyelmet. Az ügylet következtében a Tandem Bank fejlett hitelportfólióra tett szert. Személyi kölcsönök, valamint az autó- és felújítási hitelek mellett - és ez a legfontosabb - jelzáloghitel-állománnyal is gazdagodtak.

Vigyázz, jön a Walmart!

A Walmart a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalata. Mérete egyszerre áldás és átok, a legnagyobb vállalkozások ugyanis gyakran ütköznek növekedési akadályokba, és más területen kell lehetőségek után kutatniuk. A Walmart a pénzügyi szektort célozta meg ilyen kiemelt fontosságú stratégiai területként. Egy fintech befektetésekben jártas vállalattal, a Ribbit Capitallel együtt alapítottak közös vállalkozást, a Hazelt, amely a hetekben olvasztott magába két fintech startupot is. A One Finance költséghatékony neobanki szolgáltatásokat nyújt, míg az Even Responsible Finance valós idejű fizetésfolyósítást tesz lehetővé ügyfeleinek. Mire a fintech kirakós darabjai a helyükre kerülnek, nagy fenyegetést jelenthet az áruházlánc az egyesült államokbeli bankokra. A Walmart ugyanis óriási tömegeket szolgál ki létfontosságú termékekkel, méghozzá nagyon gyakran. A vállalat erre a nagy ügyfélbázisra épít, a lakosságot pedig megnyerheti a vásárlás és pénzügyi teendők összevont intézése - főleg, ha ezt innovatív, színvonalas megoldások segítik.

A Peak média üzletága, a Peak News 2016 tavaszán indította el rádióműsorát azzal a céllal, hogy ismertebbé tegye a fintech szektor újításait. A Fintech Világa hetente jelentkezik a Trend FM-en, februárban már a 300. adást hallgathatták meg az érdeklődők. A korábbi felvételek visszahallgathatók a Fintech Világa Spotify oldalán. A jeles alkalomból online kiadvány is készült, amely az eddigi 300 adás legnagyobb mérföldköveit mutatja be tömören. Az összeállítás a www.fintech.hu-n lesz hamarosan elérhető.

Hallgasd meg a Fintech Világa 300. adását!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.